szerző:
Csatlós Hanna

Milyen érzés kilépni egyedül a Linkin Park rajongói elé? Mi fog történni a budapesti koncerten? Chester Bennington öngyilkossága után túl van-e már a gyászidőszakon a zenekar nemrég szólókarrierbe kezdett alapítója? Mike Shinodával beszélgettünk.

Azok a magyar rajongók, akik eljutottak a VOLT Fesztiválon a Linkin Park koncertjére 2017 júniusában, még nem tudták, hogy utoljára volt lehetőségük együtt ordítani Chester Benningtonnal a poposított nu metal zenekar örökzöldjeit. A Linkin Park akkor járt először Magyarországon, és így érthető, hogy a hazai közönség annak ellenére énekelte teli torokból és őrjöngve a Numb vagy az In The End című számokat, hogy azoknak a közben tiniből felnőtté vált generáció számára már némileg lejárt a szavatosságuk.

A Linkin Park 2017-es soproni fellépése azonban nemcsak azért lett végül rocktörténelmi esemény, mert itthon a Linkin Park a legelső koncertjét adta, hanem azért is, mert az eredeti felállásban az utolsót. A frontember Chester Bennington halálhírét kevesebb mint egy hónappal később, július 20-án írták meg a lapok. Sokak kamaszkori bálványa 41 éves korában lett öngyilkos.

Chester Benningtonra emlékeznek a rajongók az amerikai nagykövetségen Moszkvában.
©

Azóta a Linkin Park parkolópályán van – legalábbis a gyászból magukhoz térő, lassan felgyógyuló zenekari tagok ezt kommunikálják kifelé –, még nem derült ki, hogy van-e értelme Bennington nélkül ugyanebben a formációban, vagy ugyanezen név alatt tovább gondolkodni. Az az egy biztos, hogy a banda nem járul hozzá az egykori frontember hologramként való "feltámasztásához".

A zenekar szíve-lelke – azaz alapítója, dalszerzője, rappere és grafikusa –, Mike Shinoda viszont szólókarrierbe kezdett, ezzel pedig akarva-akaratlanul is magára vállalta a feladatot, hogy élete legsikeresebb zenekarának, a Linkin Parknak az örökségét tovább vigye.

Shinoda 2018 júniusában, Chester Bennington halála után egy évvel adta ki első szólólemezét, majd belekezdett szólókarrierje első turnéjának megszervezésébe is. A zenész a gyászidőszakban született Post Traumatic című lemezén dolgozta fel barátja elvesztését, ezért a turné, amelynek egyik állomása március 12-én Budapesten van, szorosan kötődik Bennington emlékéhez. Mindeközben pedig a tragédia hírétől lesújtott, de lassan szintén felocsúdó közönség elvárja, hogy a turné során rendszeresen elhangozzanak a kötelező Linkin Park-számok is, és ez a budapesti koncerten sem lesz másképp.

Ennek ellenére senki ne számítson érzelgős műsorra: a Post Traumatic show-ból nem lesz emlékest – ezt ígérte Mike Shinoda, akivel egy rövid interjú erejéig telefonon beszélgettünk.

hvg.hu: Mikor tavaly eldöntötte, hogy turnézik az új szóló albumával, nem tartott tőle, hogy mindenki egy Linkin Park tribute show-t akar majd látni a színpadon?

Mike Shinoda: Mielőtt úgy döntöttem, hogy kiállok az új zenéimmel a színpadra, inkább azt a kérdést tettem fel magamban, hogy egyáltalán képes vagyok-e rá. Hogy vagyok-e már olyan állapotban, hogy koncertezzek. Aztán össze kellett raknom fejben, hogy pontosan milyen számokat akarok játszani, hogy milyen turnét csináljak. Azt akartam, hogy a koncert vidám legyen, egy ünnep, talán katartikus is; nem szívesen csinálnék egy olyan show-t, ami lever és nyomasztó. Így végül arra jutottam, hogy játszok számokat a szólóalbumomról (összességében ezekből válogattam többet), de lesznek Fort Minor-számok és Linkin Park-dalok is. Az In the End az egyetlen pillanat a koncerten, amely az emlékezésé, a többi dal inkább a szórakoztatásról szól.

©

hvg.hu: Milyen érzés most Linkin Park-számokat énekelni?

M. S.: A régi számokból néhány esetben remixet csináltam; vagy egy futurisztikusabb verziót adok elő, vagy egy nagyon korai változatukhoz nyúlok vissza.

Régebben bármikor, amikor írtam egy számot a zenekar számára, én mindig elénekeltem Chester részeit is. Nagyon jól ismertük egymást Chesterrel, és ő szerette azokat a dolgokat, amelyeket hoztam neki. Különösen a korai demókon volt az, hogy mindent én énekeltem fel, és amikor most ismét Linkin Park-dalokat adok elő, a Castle of Glasst vagy a Roads Untraveled című számot, akkor olyan érzésem van, mintha csak a demo verziót énekelném újra.

hvg.hu: A Post Traumatic turnén jelenleg hárman vannak a színpadon, maga mellé vette az énekes-gitáros Matt Harrist és Dan Mayo dobost. Miért nem a Linkin Park többi tagja csatlakozott a szóló projektjéhez?

M. S.: Egyrészt nem akartam, hogy zavaró legyen. Hogy kiállok a Linkin Park-os srácokkal, és akkor most mi ez, mégis egy Linkin Park show? Másrészt köszönetet akartam mondani a közönségünknek, és egy kisebb zenekarral egyedül is színpadra akartam állni, hogy lássam, ki vagyok előadóként, művészként és emberként egyaránt. Ez valójában egy kutatómunka, egy inspiráló fejlődés a számomra, ami felemelő érzés. Olyasmi, mint amikor felújítod a szobád. Festetted már újra a szobád vagy rendezted már át benne a bútorokat azért, hogy felrázd magad körül a dolgokat? Miközben ezt csinálod, mindig tanulsz is magadról.

A másik ok, hogy találkoztam Dan Mayóval, aki inkább a jazz, a funk és avantgárd játék felől jön, és rájöttem, hogy szórakoztató tud lenni, ha mindig kicsit más módon csináljuk meg a show-t. Ilyet korábban soha nem próbáltam, mert a Linkin Parkkal minden este ugyanazt a setlistet játszottuk. Ez főleg azért volt így, mert a zenekar tagjainak az volt az elképzelése, hogy a közönségnek mindig ugyanazt kell kapnia, a számoknak a lehető legjobb és a legpontosabb verzióját.

©

Ha viszont belőlem és olyan zenészekből indulunk ki, akik komfortosabban érzik magukat akkor, ha nem fix forgatókönyv szerint játszanak, akkor mindig más és más élmény lesz a koncert. Persze, most sem egy jazzkoncertet adunk majd elő, nem kezdünk el hirtelen a szám közepén jammelni, a koncertünk viszonylag feszes, koncentrált marad.

hvg.hu: Chester Bennington másfél éve ment el. Hogy látja, túljutott már a gyász időszakán?

M. S.: Már akkor jó passzban voltam, mielőtt igazán belemerültünk volna ebbe a turnéba, hiszen ezért tudtam elképzelni, hogy képes vagyok kiállni az emberek elé, és megosztani valami nagyon személyes dolgot a rajongókkal a színpadon. Tudtam, hogy most már képes vagyok meghallgatni a történeteiket.

Igazából az volt a legijesztőbb, hogy minden koncert alkalmával találkoznom kellett a gyásszal is. Különösen a turné első felében a rajongók nagyon sötét sztorikat meséltek el nekem. Úgy gondolták, hogy megértem őket, és ezért meg akarták osztani velem a dolgaikat. Remélhetőleg azáltal, hogy ezeket elmondták nekem, levettem némi terhet róluk. A lényeg tehát az, hogy fel kellett készülnöm rá, hogy ha én most kimegyek, akkor fel kell vennem ezt a szerepet. Nem volt egyáltalán könnyű.

hvg.hu: Mi hiányzik a legjobban Chesterből?

M. S.: Minden.

hvg.hu: Ha forgathatna róla, milyen filmet rendezne?

M. S.: Ez egy olyan kérdés, amit mostanában egyre gyakrabban tesznek fel nekem – talán a Bohém rapszódia miatt –, de engem soha nem érdekelt az ilyesmi. Ezeknek a filmeknek mindig nagyon drámaian kell sikerülniük, és meggyőzhető lennék, ha valaki elém tenne egy nagyon jó forgatókönyvet, de alapból elég szkeptikus vagyok. Egyszerűen nem hoz izgalomba a műfaj.

Rajongók Moszkvában.
©

hvg.hu: Az elmúlt két évben több híres zenész is öngyilkosságot követett el. Chris Cornell, Chester Bennington, Avici és a napokban Keith Flint is önkezűleg vetett véget az életének. Vannak teóriák, hogy mi lehet az összefüggés az esetek között. Ön szerint mi történik most a zeneiparban?

M. S.: Úgy gondolom, hogy ennek a témának egy teljes interjút kéne szentelni. Ez nagyon mély probléma, amely nem kizárólag a zeneiparra korlátozódik. Nem a zeneiparral van baj, hanem az egész világgal, és ami a zeneiparban történik, az csak az indikátora annak, ami körülöttünk zajlik.

hvg.hu: John Lydon (Johnny Rotten) azt mondta Keith Flint halála kapcsán, hogy sokan magukra vannak hagyva a zeneiparban, az emberek nem törődnek egymással. Ezzel egyetért?

M. S.: Csak részben. Hogyha arról a bizonyos problémáról akarunk beszélni, hogy mekkora a nyomás a zenészeken azért, hogy folyton koncertezzenek, hogy „a show-nak mennie kell”, akkor azt tudom mondani, hogy hallottam olyan emberről, akinek súlyos alkoholproblémái vannak ezért, és mielőtt elkezdődött volna a turnéja, újra nagyon sokat kezdett inni. A banda többi tagja pedig úgy volt vele, hogy nem törődött ezzel, inkább beletemetkeztek a munkába, mondván, hogy „csak nyomjuk le a turnét, és majd utána foglalkozunk vele”. Ami pont az ellenkezője annak, amit csinálniuk kellett volna.

De ez szerintem megint csak nem a zeneipar sajátossága. Ha valakinek problémái vannak, és emiatt kimarad a munkából vagy az iskolából, akkor csak remélni tudom, hogy a környezete azonnal segít neki, és támogató vele szemben ahelyett, hogy lenézi őt, amiért nem elég erős, vagy nem tudja elvégezni a munkáját.

hvg.hu: El tudja képzelni, hogy egyszer Chester Bennington nélkül is folytassa a Linkin Park?

M. S.: Ha majd bármi mondanivalónk lesz ezzel kapcsolatban, akkor azt tudatni fogjuk a közösségi médiában.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másvalakiért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

 

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Asus laptopja van? Komoly bajra derült fény, hackerek vették célba a gépeket

Asus laptopja van? Komoly bajra derült fény, hackerek vették célba a gépeket

Egyelőre mégsem költözik Jeruzsálembe Románia izraeli nagykövetsége

Egyelőre mégsem költözik Jeruzsálembe Románia izraeli nagykövetsége

Bureko 6x6 – 1000 lóerő és 6 kerék a Cseh Köztársaságból

Bureko 6x6 – 1000 lóerő és 6 kerék a Cseh Köztársaságból

Meztelenül akart gépre szállni, hogy áramvonalasabb legyen

Meztelenül akart gépre szállni, hogy áramvonalasabb legyen

Ötvenkét éves lánya után perelte ki az elmaradt gyerektartást egy kaliforniai nő

Ötvenkét éves lánya után perelte ki az elmaradt gyerektartást egy kaliforniai nő

Mészáros Lőrinc vasútépítő veje Mészáros lapjában áll ki a vasútépítés mellett

Mészáros Lőrinc vasútépítő veje Mészáros lapjában áll ki a vasútépítés mellett