szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csütörtökön kezdődik a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál: író-olvasó találkozók lesznek orrvérzésig.

Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon 24 ország képviselteti magát, a három és fél nap alatt közel 850 vendég – művészek, írók, tudósok – részvételével. Most sem fognak elmaradni a szokásos író-olvasó találkozók; könyvbemutatók, dedikálások, felolvasások, mesemondás, koncertek, illetve kiállítások lesznek április 25–28. között a Millenárison. A programokról itt talál folyamatosan frissülő információkat.

Az idei díszvendég-író a napjaink északi irodalmának nemzetközileg elismert norvég alkotója, Karl Ove Knausgård, a Magvető Kiadó szerzője. A Könyvfesztivált Romsics Ignác Széchenyi-díjas magyar történész nyitja meg, Knausgårddal pedig Bősze Ádám beszélget. A díszvendégen kívül további számos norvég író látogat el a könyvfesztivál alkalmából Budapestre: Klara Hveberg, Vigdis Hjorth, Marta Breen, Bjørn Berge, Tomas Espedal, Åsmund H. Eikenes, Thomas Hylland Eriksen és Bjarte Breite is vendégei az eseménynek.

A külföldi szerzők mellett magyar alkotók új könyveit is bemutatják a hétvégén, többek között Bodor Ádám, Eszterhai Katalin, Háy János, Nógrádi Gábor, Spiró György, Száraz Miklós György, Turczi István vagy Vámos Miklós új kötetének bemutatójára is ellátogathat a közönség.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Budapest főpolgármesterével, a Főváros támogatásával 25 éve alapította meg a Budapest Nagydíjat, amely azóta a Magyarországon külföldi írónak adható legrangosabb elismeréssé vált. Idén Karl Ove Knausgårdot tüntetik ki a díjjal. Nagydíjat kapott korábban Mario Varga Llosa, Michel Houellebecq, Jorge Semprún, Günter Grass, Ljudmila Ulickaja, Umberto Eco, Jonathan Franzen, Amos Oz, Bret Easton Ellis és Daniel Kehlmann. 

 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Orosz vakcina és felhőszakadás a láthatáron

Radar360: Orosz vakcina és felhőszakadás a láthatáron

Ismét megnyílt az Instagram Múzeum Brüsszelben

Ismét megnyílt az Instagram Múzeum Brüsszelben

Vitray Tamás: Ha most "nagy" tévébe jelentkeznék felvételre, a kapun sem jutnék túl

Vitray Tamás: Ha most "nagy" tévébe jelentkeznék felvételre, a kapun sem jutnék túl