szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy is mondhatnánk, Leonardo nem ült a babérjain.

Amikor Leonardo da Vinci 67 évesen meghalt, Európa, sőt, talán nem túlzás azt állítani, hogy az emberiség egyik legjelentősebb életművét hagyta örökül. Ő volt a megtestesült reneszánsz ember, aki dolgozott festőként, szobrászként, feltalálóként, tudósként, matematikusként, építészként, sőt, írt verset, zenét is.

Ez az is jelenti, hogy folyamatosan elfoglalta magát valamilyen alkotó tevékenységgel – többnyire olyan művekkel, amelyek ma már világhírűek.

Ha arra kíváncsi, hogy mivel foglalatoskodott éppen, mikor annyi idős volt, mint most ön, a legjobb helyen jár, csak kattintson ide, és adja meg az életkorát.

©

Az Index szúrta ki a CNN projektjét, amely abból az alkalomból készült, hogy május 2-án volt 500 éve, hogy meghalt Leonardo.

A kerek évfordulóról szerte a világon megemlékeznek valahogyan. A mester Itáliában és Franciaorszában élte le az életét, a legnagyobb kiállítást pedig a Louvre szervezi. A sors fintora, hogy sokáig kérdéses volt, kap-e ehhez képeket Olaszországból. És a párizsi kiállítás miatt derült ki az is, hogy eltűnt a világ legdrágább festménye, a Salvator Mundi című Leonardo-kép.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!