szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az április 15-én részben leégett székesegyház falai rendkívül labilisak. A Versaille-i Egyetem szakértője szerint akár egy szélvihar is elég lehet ahhoz, hogy engedjenek.

Sürgősen meg kell erősíteni a leégett Notre-Dame szerkezetét – írja a The Art Newspaper által szemlézett jelentésében Paolo Vannucci, a Versaille-i Egyetem gépészmérnöke, aki szerint azoknál az állagmegóvási munkálatoknál, amelyeket eddig elvégeztek az épületen, nem vettek figyelembe egy fontos szempontot.

Méghozzá azt, hogy a gótikus stílusban épült katedrális stabilitását nem a vastag falak, hanem a csoportosan elhelyezkedő oszlopok, támfalak és egyéb támasztékok együttesen adják. Ám amióta összeomlott a boltozat egy része, megbomlott az "egyensúly", a tömeg nem egyenletesen oszlik el az egyes elemeken.

Vannucci szerint emiatt a falakat már akár óránként 90 kilométeres sebességű széllökések is összedönthetik, míg a tűzvész előtt az épület akár 220 kilométer per órás szélnek is képes lett volna ellenállni. A mérnök szerint azért is szükség lenne a szerkezet gyors megerősítésére, majd helyreállítására, mert maguk az épületet alkotó kövek is meggyengültek a tűz és az oltáshoz használ víz hatására.

A szerkezet biztonsága szempontjából Vannucci szerint a tető is nagyon fontos, ám annak helyreállítása előtt mindenképpen meg kell erősíteni a falakat és a keresztboltozatot. A tűzvészben leégett, faszerkezetű huszártorony – amely 1860-ban, Eugène Viollet-le-Duc terve alapján került a Notre-Dame tetejére – a mérnök szerint ugyancsak hozzájárult a teljes épületstruktúra stabilitásához.

A szakértő szerint a helyreállítási folyamat tovább tart majd a korábban valószínűsítettnél. Korábban Emmanuel Macron elnök arról beszélt, hogy öt év elég lesz a rekonstrukciós munkálatokra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kitalálta a Huawei, hogyan lehet mindig feltöltve a telefon

Kitalálta a Huawei, hogyan lehet mindig feltöltve a telefon

Letartóztatták az óbudai iskoláslányokkal fajtalankodó kertészt

Letartóztatták az óbudai iskoláslányokkal fajtalankodó kertészt

Mutasd, milyen pózban alszol - megmondom, ki vagy!

Mutasd, milyen pózban alszol - megmondom, ki vagy!