szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szombaton írták meg a központi felvételi vizsgát a gimnáziumi oktatásba jelentkező diákok, és ezúttal a magyar kérdéssor egyik feladata kezdett internetes karrierbe a közösségi médiában. Mutatjuk, miről is van szó.

A magyar nyelvi feladatlap 6. feladványa váltotta ki talán a legnagyobb visszhangot az idei középfokú felvételi vizsgán - legalábbis a felnőttek körében.

A feladat az volt, hogy a diákoknak meg kellett találniuk egy adott szóban megbújó több, másik szót is, és míg a feladat "A" részére könnyen rá lehetett jönni, a "B" része többeken kifogott. Legalábbis egy pedagógiai szakmai csoportban megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyire volt nehéz és mennyire volt értelme egyáltalán az adott feladványnak. Volt tanár, aki azt írta, hogy felügyelet közben maga is kitöltötte a feladatsort, és ez volt az egyetlen, amelyre nem tudta a választ. Mások viszont úgy vélekedtek, hogy a feladat inkább csak nekünk, felnőtteknek nehéz, a gyerekek a hasonló típusú kérdéseket már elvileg begyakorolták, így rutinból meg tudták oldani. Egyébként a kérdéses feladatrész mindössze 1 pontot ért.

Íme a szóban forgó feladvány (a megfejetést a cikk végén találja):

©

Az írásbeli felvételivel összességében most meg van elégedve a szakma, az említett pedagógiai csoportban legalábbis kiemelték, hogy a feladatok többnyire jók voltak, gondolkodtatóak és gyakorlatiasak, nagyjából olyanok, mint amilyeneket a 21. században elvárhatunk.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy amúgy a gimis felvételi jól működik: a tapasztalatok szerint a végén a legtöbb gyerek oda kerül be, ahol pont jó neki.

Magyarból és matekból kellett bizonyítani

Szombaton írták meg a központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok – közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 57 000-en jelentkeztek. A 6 évfolyamos gimnáziumok írásbeli vizsgáin több mint 9300-an, a 8 évfolyamosok vizsgáin kb. 5800-an vesznek részt. A tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáznak.

Megfejtés: A: Ring, B: Ó

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyon rossz koronavírus-adatok jöttek Csehországból

Nagyon rossz koronavírus-adatok jöttek Csehországból

Több mint tízezren álltak az ünnepen a színművészeti hallgatói mellé

Több mint tízezren álltak az ünnepen a színművészeti hallgatói mellé

Lassan szó szerint ingyen lesz az áram, soha nem volt még ennyire olcsó a napenergia

Lassan szó szerint ingyen lesz az áram, soha nem volt még ennyire olcsó a napenergia