szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Szépírók Társasága egyetértését fejezi ki a Magyartanárok Egyesületének a Nemzeti Alaptantervről szóló állásfoglalásával. Kifogásolja az avíttas szemléletet, a kortárs írók és a női alkotók hiányát.

„Mint a kortárs magyar irodalom alkotóit tömörítő szervezet tagjai, megdöbbenéssel olvastuk, hogy a jövő nemzedékek irodalmi ízlését, érzékenységét és műveltségét megalapozó tantervben nem kaptak helyet sem élő, sem a közelmúltban elhunyt, a magyar irodalom hazai és nemzetközi elismertetésében kiemelkedő szerepet játszó írók. Nem kapott benne helyet az egyetlen Nobel-díjas magyar író, Kertész Imre” – írja a Szépírók Társasága közleményében.

Alapjaiban elhibázottnak tartják a NAT módosított szövegét átható ásatag irodalomtörténet-elvű szemléletet, ami szerintük a tanításban azzal a veszéllyel jár, hogy a következő nemzedékek is kimaradnak az olvasás örömének megismeréséből, és kíváncsiság helyett unalmat kelt bennük az iskolai irodalomtanítás.

„Az új alaptanterv nem az olvasói kultúra kiműveléséhez járul hozzá, hanem annak ellenében hat. Avíttas, doktriner és ideologikus irodalomszemléletet közvetít, mely alkalmatlan a diákok olvasóvá nevelésére” – írják.

„Megbotránkozásukat” fejezik ki azzal a kapcsolatban is, hogy a Nemzeti alaptanterv nem vesz tudomást a nemzet felének irodalmi teljesítményéről: arról, hogy a magyar irodalomnak kiváló női alkotói is voltak és vannak. Az egész magyar és világirodalmat mindössze Szabó Magda és Szapphó képviseli. (Ezek mellett Agatha Christie is szerepel – a szerk.) Ez súlyos aránytévesztés, amely egy rég meghaladott irodalomszemléletet tükröz, és ezzel kifejezetten káros és hamis képet sugall arról, mekkora szerepet játszottak és játszanak nők a magyar és világkultúra értékeinek létrehozásában.

Meggyőződésünk, hogy az új alaptanterv elfogadhatatlan, és nem csupán a kortárs magyar irodalomnak és művelődésnek, hanem a jövő nemzedékek szellemi fejlődésének okoz súlyos károkat

– zárja a közleményét a Szépírók Társasága.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!