szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az oktatásért felelős akciócsoport azt javasolta, néhány kivételtől eltekintve ne tartsanak szóbeli és gyakorlati érettségit. Aki nem felvételizik, érettségizhet jövőre is. A kormány jövő héten dönt az ügyben - közölte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Koronavírus-világjárvány
Több mint 11,5 millióan fertőződtek meg, és csaknem 600 ezer beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával mind több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. (Igaz, több helyen már ismét szigorításokat vezettek be.) Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi, május 4-én elkezdődhet az érettségi - közölte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. Az oktatásért felelős akciócsoport azt javasolja a kormánynak, idén csak írásbeli érettségi legyen, ezzel ugyanis jelentősen lehet csökkenteni a találkozások számát, és a felvételi, illetve a szeptemberi felsőoktatási tanévkezdés sem kerül veszélybe.

Szóbeli és gyakorlati vizsga csak néhány, rendkívül indokolt esetben lenne. Maruzsa Zoltán azt mondta, senkinek sem kötelező idén érettségizni, aki nem felvételizik, a következő tanévben is levizsgázhat. Előrehozott érettségi most nem lesz, akinek pénzbe került a jelentkezés, annak visszafizetik a költséget.

Maruzsa azt mondta, írásbeli érettségivel két hét alatt valamennyi vizsgát le lehet bonyolítani. Figyelni fogják a járványhelyzetet, a cél az, hogy május-júniusban levizsgázhassanak a diákok, az időpontról a járványhelyzet figyelembe vételével döntenek. Maruzsa hangsúlyozta, ez az akciócsoport javaslata, a kormány jövő szerdán dönt a kérdésben.

©

Mit jelent ez a gyakorlatban?

  • Minden tárgyból le kell érettségizni, Maruzsa Zoltán bejelentése alapján nem lesz olyan könnyítés, hogy csak azokat a tárgyakat kérjék számon, ami a felvételihez feltétlenül kell.
  • Nem ajánlanak meg a diákoknak év végi jegyet az érettségi helyett. Korábban több iskolaigazgató ezt kérte, a bejelentés alapján viszont érettségizni kötelező, de aki akarja, eltolhatja következő tanévre.
  • Szóbelin szoktak javítani a diákok a jegyeken, ez most kimarad.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter a hvg.hu-nak azt mondta, az akciócsoport ülésén kérték, hogy a buktatás feltételein lazítsanak, 25 helyett 20 százalék legyen a határ. Ilyen részletekbe Maruzsa Zoltán ment bele, így nem tudni, hogy ezt is megfontolja-e a kormány.

Horváth Péter szerint

minden körülményt mérlegelve a legelfogadhatóbb javaslat született.

Azt mondta, az érettségi típusának meghatározása fontosabb volt most, mint az időpontja. Egyetért azzal is, hogy a két típusból az írásbeli érettségit választották, az ugyanis objektívebb értékelésre ad lehetőséget, a pontok nagyobb részét amúgy is az teszi ki. Horváth szerint az érettségi feladatsorok már elkészülhettek, azokat átírni szerinte kockázatos lenne. Reményei szerint a diákok ilyen körülmények között is le tudnak majd érettségizni.

Biztos benne, hogy az iskoláknak alaposan fel kell készülniük az érettségi megszervezésére például a beléptetés lépcsőzetes ütemezésével, kézfertőtlenítők, maszkok beszerzésével és az idősebb vagy krónikus beteg tanárok kiváltásával.

Miután nem lesz kötelező idén az érettségi, az ahhoz kötött szakmáknál is érdemes lehet haladékot adni - mondta Horváth. Kérdés az is, hogy a munkaerőpiacon milyen hátrányt jelent, ha valaki idén nem érettségizik le, elfogadják-e vajon az év végi bizonyítványt.

©

Kevesen akarták azt, amit Maruzsa bejelentett

Április elején szavaztatta meg a HVG oktatási szakportálja, az Eduline, hogy mi legyen az érettségivel. 100.010 szavazat érkezett, a döntő többség azt szerette volna, ha idén elmarad az érettségi, és mindenki az év végi jegyét kapja meg. Ezt a válaszadók 70,7 százaléka szerette volna. Korábban beszéltünk iskolaigazgatókkal, akik szintén ezt tartották volna a legjobb megoldásnak.

11 százalék szerint az lett volna a legjobb megoldás, ha olyan időpontra halasztják a vizsgákat, mikor azokat már nyugodt körülmények között meg lehet tartani (ennek időpontja kiszámíthatatlan, a kormány korábban arról beszélt, júniusban vagy júliusban tetőzhet a járvány, a felsőoktatásban pedig az akciócsoport nem akart csúszást). Hat százalék választotta azt, amit most Maruzsa Zoltán bejelentett. 5 százalék a teljes érettségit megtartotta volna, 4 százalék csak a szóbelit, de azt is később. Két százalék online érettségizett volna.

Egy most érettségiző olvasónk a döntés után azt írta, szerinte jobb lenne, ha csak a továbbtanulók érettségiznének, a többieknek pedig megajánlanák az év végi jegyüket.

Más olvasónk kicsit csalódott, ugyanis arra számított, a szóbeli vizsgával fel tudja húzni majd az írásbeli eredményét, így több pontja lett volna a felvételin. (Most ettől a lehetőségtől mindenki elesik, az további kérdéseket vet fel, hogy a ponthatárok változnak-e a rendkívüli helyzet miatt - a szerk.) Ő épp az szóbeli tételeket dolgozza ki, azokat ugyanis megkapták októberben. Azt írta, a csökkentett óraszámok miatt a tananyagra jobban épülő írásbeli érettségire nehezebb készülni, különösen ott, ahol a tanár nehezebben állt át a digitális oktatásra. Ő ezek után jobban örülne, ha júniusig tartana a tanév, és annak végén lenne az írásbeli érettségi. "Így többet tudnánk készülni." Szerinte skype-on is leérettségizhetnének, a technikai lehetőségek adottak.

©

"Nem lenne igazságos az év végi jeggyel továbbmenni"

Beszéltünk egy névtelenséget kérő vidéki iskolaigazgatóval is, aki szerint reális javaslatot tett Maruzsa Zoltán. Attól viszont tart, hogy a kisebb iskolákban probléma lehet a diákok elosztása a terem és tanárszám miatt: náluk 6-7 ember kapásból kiesik a történelem és magyar érettségiről. Az tény, hogy a diákok nem tudnak majd javítani szóbelivel, viszont

mindenkinek egyforma nehéz lesz az írásbeli.

Szerinte is objektívebb eredmények születhetnek így, mintha a szóbelit tartanák meg. Azt mondja, egy végzős ilyen körülmények között is fel tud készülni az érettségire, magyarból az olvasás-értési feladatok nem okozhatnak problémát, hiszen ezt már korábban gyakorolták, ahogy az esszét és a novellaelemzést is. A történelem érettséginél is egyértelműek a követelmények. Matekból lehet gond, az eleve egy húzós tantárgy, ott jellemzően az utolsó percig gyakorolnak a diákok.

Nem mondom, hogy fair, de egy ilyen helyzetben ettől többet nem lehet várni.

A felvételizők miatt nem tartotta volna igazságosnak, ha az év végi jegyeket ajánlják meg érettségire. "Egy elit gimnázium hármasát és egy vidéki iskola ötösét nem lehet összehasonlítani" - mondta. Ezt csak akkor tartotta volna elfogadhatónak, ha minden jelentkező előtt megnyitják az egyetemeket. Önmagában az, hogy csak írásbeli érettségi lesz, szerinte a külföldi továbbtanulásnál sem okoz gondot, hiszen ott az eredményt kérik, nincs kikötve, hogy szóbeli vagy írásbeli legyen. Az előírt nyelvvizsgát kell feltétlenül letenni.

©

A szakszervezet örül

A Pedagógusok Szakszervezete közleményben reagált Maruzsa Zoltán döntésére: örülnek annak, hogy az akciócsoport elfogadta javaslatukat, és csak egyféle vizsgát tartanak, ráadásul az az írásbeli vizsga lesz.

A lehető legkevesebb tanár-diák találkozót tartjuk célszerűnek a jelenlegi helyzetben, ezért az is üdvözlendő, hogy az előrehozott érettségiket csak később szervezik meg.

A szakszervezet szerint fontos, hogy az érettségi megtartásakor egyetlen tanuló és pedagógus, továbbá hozzátartozóik egészségét, életét se veszélyeztessék, ezért javasolják, hogy minden iskolaépületben legyen elég fertőtlenítő, gumikesztyű és szájmaszk, és a lehető legkevesebb diák legyen egy teremben. Szeretnék, ha a kormány kidolgozna egy megoldást a vidékről bejáró diákok számára is (például kinyitnak-e arra az időre a kollégiumok, illetve hogyan utazhatnak biztonságosan).

Megfontolandónak tartjuk, hogy a kollégista diák a lakóhelyéhez legközelebb eső középiskolában írhassa meg az érettségit

- írta közleményében a szakszervezet.

Érettségiző olvasóinkat kérjük, írják meg véleményüket a döntésről az [email protected]

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Nem vezetnek be kijárási tilalmat Belgrádban, engedtek a tüntetőknek

Nem vezetnek be kijárási tilalmat Belgrádban, engedtek a tüntetőknek

Burkolt reklám miatt kapott bírságot a TV2

Burkolt reklám miatt kapott bírságot a TV2

Eredetileg végrehajtandó börtönt kért az ügyész Kaletára

Eredetileg végrehajtandó börtönt kért az ügyész Kaletára