Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Augusztus 15-ig egyetlen 500 fősnél nagyobb tömegrendezvényt sem tarthatnak meg, jelentette be ma a kormány. Hazai zenészeket, zeneipari szakembereket és újságírókat kérdeztünk arról, hogyan éreznek most, miként érinti munkájukat, alkotói tevékenységüket a bejelentett korlátozás és hogy középtávon mi lehet a következménye annak, amilyen helyzetbe a hazai zeneipar került.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A most bejelentett döntés nem valaminek a kezdete, hanem egy újabb stáció a hazai zeneipart már több hete érintő vesszőfutásban. A zenészeket, menedzsereket, szervezőket, turnémenedzsereket, kiadókat és a sokszínű technikai személyzetet, a háttéripart (roadok, szállítók, technikusok, fénytechnikusok, és így tovább) magában foglaló iparág ugyanis a járvány és az abból következő válság első pillanatában omlott össze, vált gyakorlatilag a földdel egyenlővé.

„Reméljük, hogy visszakaphatjuk a régi életünket”

„Az én esetemben a Sziámi AndFriendset és Bródy János zenekarát is súlyosan érinti az összes jelenlegi korlátozás, de nyilván értjük, aggódunk és elfogadjuk” – mondja Kirschner Péter gitáros-producer. „Valójában az ember próbál úgy csinálni, mintha a helyzet elfogadható vagy normális lenne. Ahogyan rövid idő alatt megszoktuk, hogy megváltozott minden és ahogyan egyetlen apró jó hír-morzsa hallatán mind fellélegzünk egyszerre. Az, hogy a fesztiválszezon lényegében elmarad, az körülbelül olyan, mintha nem kapnánk levegőt. Nemcsak egzisztenciálisan, úgy is, de, sőt, inkább spirituálisan. Nem tudom, milyen állapotban leszünk a lelkünkben augusztusban vagy szeptemberben mi, zenészek, színpadmunkások, szervezők, és hogyan fogunk visszatérni a színpadra. Na és persze hogy miről fogunk dalokat írni. Erre kíváncsi is vagyok, hogy ez a trauma mit hoz ki végül belőlünk és az új dalok mit adnak majd a nézőknek. Nyilván ki kell majd írni magunkból, ez művészi kihívás lesz a javából. Ha addig élünk is.”

Kirschner Péter
©
Koncz Balázs, a 30Y, az Esti Kornél és az Óriás menedzsere szerint „a szakma már régóta várta ezt a bejelentést”. Tervezési szinten is valahogy így kalkuláltunk – mondja Koncz – most, hogy ismert a dátum, újra elképesztő üzenet- és telefondömping indult a programok előkészített áthelyezéséről, ezek bejelentéséről, illetve az újabb alternatívák kidolgozásáról. Izgalmas kérdés, hogy az 500 fő alatti rendezvényekkel kapcsolatban milyen szabályozás lesz érvényben és ez mennyiben rajzolhat új nyarat a könnyűzenei élet szereplőinek.

Van, aki szerint a ma bejelentett korlátozás sem elégséges. Jónás Vera dalszerző-énekesnő azt mondja, „ez egy elég felelőtlen kijelentés volt így”. „Hisz a franciák jövő nyárig tiltották be a fesztiválokat. Nehéz elképzelni, hogy szeptembertől itt újraindulna minden” – mondja. „Másrészt viszont én nagyon-nagyon imádnám, ha a fesztiválok újra picikék lennének. Imádnék kis kertekben, nappalikban emberközeli bulikat játszani, és imádnám a hazai nagy zenekarokat is ilyen közegben hallgatni. Szerintem a nagy fesztiválok már rég nem a zenéről szólnak.”

Jónás Vera
©
„A Budapest Bár körülbelül 25 embernek jelent rendszeres jövedelmet, mindenkinek családja, gyerekei vannak és most a legjobb hónapjaink esnek ki. Ez nemcsak anyagi veszteség, hanem a koncertek, az együttlétek tartják össze ezt a közösséget, ami most nagyon hiányzik” – meséli Gáncs Andrea, a Budapest Bár menedzsere. „Arról nem is beszélve, hogy a rengeteg előkészítő munkánk jórészt kárba veszett. Sokat dolgoztunk az elmúlt években, aminek szerencsére minden szempontból van eredménye. Ugyanakkor mindig benne van egy ilyen "vállalkozásban" az a lehetőség, hogy egyszer csak szünetel vagy vége szakad. Szerencsére vége nem lesz, nagyon reméljük, hogy lassan, de visszakaphatjuk a régi életünket. Mindenesetre legalább elhangzott ma egy konkrét dátum. Én nagyon reménykedem abban, hogy a közönségünk, annak ellenére, hogy talán jobban meg fogja gondolni, mire költi a pénzét, nem az élményeken és a kultúrán fog spórolni. Eddig nagyon kedves és együttérző visszajelzéseket kaptunk: nagyon várják, hogy újra jöhessenek koncertre.”

„Az enyhítés hatalmas lépés volna”

Lélekben az utolsó pillanatig hittünk abban, hogy nem úgy lesz, ahogy most történt. Tulajdonképpen, mert a szolgáltatóink nagyon szolidárisak voltak, július 1-ig lett volna lehetőségünk várni, de közben, mert azért elképzelhető volt egy hasonló bejelentés, elkezdtük előkészíteni, hogy mi történjen, ha egy ilyen döntés megszületik – ezt Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye általános igazgatója mondja. „Őszre tervezünk négy Völgy-hétvégét, ez persze nem azonos a Művészetek Völgyével, csak egy szűkebb programkínálat. Azok, akik már megvették a jegyüket, a belépőket felhasználhatják ott, de választhatják azt is, hogy elrakják a jegyeket 2021-re. Azoknak, akik kérik a jegy árát, természetesen visszafizetjük, ha van olyan, aki támogatásnak felajánlaná az általa kifizetett összeget, azt nagyon megköszönjük. Mondanom sem kell, a szervezőcsapatot nehéz helyzetbe hozza az, ami most történik és megszakad a szívünk, hogy elmarad a kedvenc fesztiválunk, de megértjük a döntés szükségszerűségét. Próbálunk új megoldásokat találni és egyben marad a csapatunk.”

©
A ma bejelentett intézkedések adnak némi támpontot és okot a bizakodásra – ez Soós Balázsnak, az A38 programszervezőjének az álláspontja. „Egy esetleges júniusi enyhítés, ami lehetőséget adna szabályozott étterem- és terasznyitásra és kislétszámú szabadtéri koncertek megtartására, hatalmas lépés lenne a normalizálódás felé. Bármilyen formában is lépnek életbe az enyhítések, a legrövidebb időn belül tudunk rá reagálni a biztonság maximális szem előtt tartásával. Nálunk is, mint más iparágban, minden szereplő várja az újraindulást – de még egyszer és hangsúlyozottan: a biztonság a legfontosabb.”

A külföldi produkcióink 90 százalékával sikerült már új dátumról megállapodni – teszi hozzá Soós – szinte minden ügynökségnél érzékelhető az, hogy a korrekt, mindenki számára előnyös helyzetet keresik. A hazai és nemzetközi szabályozásokat figyelembevéve igyekszünk naprakészek lenni, de a helyzet bonyolult, napról napra változik. Látni kell, hogy egy kisebb produkció is 20-30, sokszor tengerentúli zenészt és személyzetet utaztat, s ennek nemcsak a költsége magas, de jelen pillanatban fizikailag sem lehetséges az utazásuk. Személyes véleményem szerint a nemzetközi turné-üzletág 2021 első fele előtt nem igen indul újra. Sok az iparági szereplőkön kívül álló tényező.

©
Pukkad a fesztivállufi? És mi lesz a rengeteg háttérben dolgozó emberrel?

Azért egy ideje már lehetett minimum sejteni, hogy ez lesz, vagy valami hasonló – mondja Rónai András zenei újságíró. „Fontos látni azt is, hogy augusztus 15. után sem megy majd minden úgy, ahogy amúgy ment volna, és nemcsak a feltorlódó, halasztott eseményekre gondolok, hanem például arra, hogy a Reuters közvéleménykutatásában 40 százalék azt mondta, hogy amíg nem lesz oltás vagy egyéb gyógymód, addig ő nem megy koncertre, színházba, moziba. Lehet, hogy nálunk nem lesz ilyen mértékű a közönség csökkenése (ez egy amerikai felmérés volt), és a fesztiválok jellemzően fiatal látogatóira talán kevésbé jellemző ez az attitűd. Meglátjuk, hogy a félelem lesz erősebb, vagy a "végre bulizzunk egy nagyot, most, hogy végre lehet". Én inkább arra számítok, hogy kisebb közönségen kell több eseménynek osztoznia – bár arra van esély, hogy akik elmennek fesztiválozni, azok viszont többet költenek az élményszegény idők után.”

Rónai szerint „amúgy is már évek óta mondogatják, hogy ki fog pukkadni a fesztivállufi, ez most nyilván meg fog történni. Nemcsak a fesztiválpiacon, hanem általában a zenében (és ezen túl is) a legnagyobbak vannak a legjobb helyzetben, mert vannak tartalékaik, van felépített, erős brandjük. Másik oldalon arra számítok, hogy a nagyon kicsi, elsősorban lelkesedésből, és csak másod- vagy sokadsorban anyagi okokból működő események megtalálják a módját, hogy fennmaradjanak valamilyen formában. A közepes események közül annak van a legjobb esélye, hogy túlélje a válságot, amelyiknek van valamilyen nagyon erős arculata, sajátos hangulata (pl. Fishing On Orfű), meg persze az anyagi feltételei”. 

©
Kérdés még az is, hogy mi lesz azzal a rengeteg, a háttérben dolgozó emberrel, akiknek a több hónapi munkája szükséges ahhoz, hogy a pár napos események létrejöhessenek – emeli ki Rónai a jelenlegi szorongató helyzet egyik fontos aspektusát. „Az ő szempontjukból nyilván az a szerencsés kimenetel, ha találnak állást valahol máshol, egy válságállóbb szektorban, de a fesztiválok szempontjából pedig pont ez a veszély, hogy a munkaerőpiacon legjobb helyzetben lévő munkatársaikat és azok szaktudását elveszíthetik, amit szintén nehéz lesz pótolni, hiszen a zeneipari működésbe általában évekig tart beletanulni.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp