szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszter szerint döntést jól megfontolták, a kutatórium összetétele Vidnyánszky Attila vezetésével megfelel a célnak.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Sem a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriuma, sem Vidnyánszky Attila megbízásának a visszavonását nem látja indokoltnak Palkovics László, mindenesetre a hallgatók neki címzett levelére válaszol majd. Az innovációs és technológiai minisztertől az egyetemet elbarikádozó hallgatók azt kérték, hogy hívja vissza Vidnyánszky Attila elnököt, és szólítsa fel lemondásra az alapítvány kuratóriumát.

Palkovics László az Atv.hu-nak azt mondta, a döntést jól megfontolták, és

a kuratórium összetétele Vidnyánszky Attila vezetésével megfelel a célnak”.

A szakmai vitákat természetesnek nevezte, de szerinte ezeket a kuratóriumnak kell lefolytatnia az egyetem vezetésével, illetve a mögöttük álló testületekkel. Ennek megfelelően Palkovics úgy gondolja, hogy nem neki kell tárgyalnia az SZFE delegációjával, a hallgatók, illetve a sztrájkbizottság képviselőivel. Szerinte a korábbi egyeztetésen elhangzottakhoz képest különben sem tudna újat mondani.

Sztrájkra készülnek a Színművészeti dolgozói

Ha nem teljesülnek a követeléseik, a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói sztrájkba lépnek. A hallgatók közben Palkovics Lászlótól kérik, hogy szólítsa fel lemondásra az intézmény fenntartását átvevő alapítvány kuratóriumát.

Palkovics László azt is hozzátette, nem gondolja, hogy neki tennivalója lesz a jövőben a színművészetis hallgatókkal, mert ezek szakmai viták, amelyeket szakmai körökben kell lefolytatni, „nem egy mérnökemberrel a minisztérium élén”.

Az Atv.hu-nak arra a kérdésére, hogy kinek a felelőssége lesz, ha az SZFE dolgozói szeptember 21-én sztrájkba lépnek, ha nem teljesülnek a követeléseik, és így a tanév sem kezdődik el az egyetemen, Palkovics László visszakérdezett:

Milyen felelőssége lenne ebben az ITM-nek? A sztrájkot nem a minisztérium kezdeményezte.”

Szerinte a felelősség azoké, akik „a hallgatók mögé bújva, a hallgatói önkormányzatra nyomást gyakorolnak”.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói szerdán nyújtották be sztrájkköveteléseiket, ha ezek nem teljesülnek, szeptember 21-től meghatározatlan ideig sztrájkot kezdenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Varga Judit: Azonnal mondjon le az Európai Bizottság alelnöke

Varga Judit: Azonnal mondjon le az Európai Bizottság alelnöke

Ismét 800 felett a fertőzöttek száma, 8-an meghaltak

Ismét 800 felett a fertőzöttek száma, 8-an meghaltak

Rákóczi Feri és Vadon Jani is koronavírusos

Rákóczi Feri és Vadon Jani is koronavírusos