szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha nem teljesülnek a követeléseik, a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói sztrájkba lépnek. A hallgatók közben Palkovics Lászlótól kérik, hogy szólítsa fel lemondásra az intézmény fenntartását átvevő alapítvány kuratóriumát.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Sztrájkköveteléseket nyújtottak be a kormánynak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozói szerdán – jelentették be csütörtöki sajtótájékoztatójukon. Álláspontjuk szerint az új alapítványi fenntartó alapítói okirata, illetve szervezeti és működési szabályzata a munkavállalók érdekeit is sérti, ezért a dolgozók munkabeszüntetéssel csatlakoznak a tiltakozáshoz.

Követeléseiket öt pontban foglalták össze:

  • Garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!
  • Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!
  • Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!
  • Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!
  • Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!

Elhangzott az is, hogy már az első napon 85-en csatlakoztak a kezdeményezéshez. A kormánnyal való tárgyalásokra sztrájkbizottságot delegálnak, és mennyiben nem járnak eredménnyel, 

szeptember 21-től határozatlan ideig sztrájkba lépnek.

Az SZFE egyetemfoglaló hallgatói ezzel párhuzamosan az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető Palkovics Lászlónak küldtek levelet. Ebben a minisztertől, mint a Színház- és Filmművészeti Alapítvány fenntartói jogainak gyakorlójától kérik, hogy szólítsa fel lemondásra az alapítvány kuratóriumát, amelyet Vidnyánszky Attila vezet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Czeglédi Fanni - Csatlós Hanna Élet+Stílus

Megakadhat a hatalom torkán az SZFE, de végigviszi a kormány, amit elkezdett

Több mint egy hete már, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói blokád alá vonták az egyetem főépületét, az új kuratóriumi tagoknak nem engedik a belépést az intézmény területére, a tanítás megkezdését elhalasztották. A kormány és az intézmény új vezetője, Vidnyánszky Attila egyelőre nem akarnak visszavonulót fújni. Feszült patthelyzet alakult ki, mi pedig sorra vettük, innen milyen lehetséges forgatókönyvek mentén gördülhetnek tovább az események.

Szoboszlai Dominik csapata is bejutott a Bajnokok Ligájába

Szoboszlai Dominik csapata is bejutott a Bajnokok Ligájába

Elfogadták a budapesti gazdasági mentőcsomagot, a taxisok kaptak egy plusz kedvezményt

Elfogadták a budapesti gazdasági mentőcsomagot, a taxisok kaptak egy plusz kedvezményt

Varga Judit sorosozással reagált az EB jogállamisági jelentésére

Varga Judit sorosozással reagált az EB jogállamisági jelentésére