szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az intézmény dolgozói folytatják a sztrájkot.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Hétfőn délután ismét sajtótájékoztatót tartottak a Színház-és Filmművészeti Egyetem oktatói és hallgatói. A sztrájkbizottság ügyvivője, Csató Kata felidézte, hogy

a Fővárosi Törvényszék október 23-án kelt határozatában jogszerűtlennek minősítette a sztrájkjukat, tagadva követeléseik gazdasági és szociális jellegét.

„Az ítélet indoklása szerint a szenátus jogköreinek visszaszerzése a fenntartótól nincs összefüggésben a dolgozók szociális és gazdasági érdekeivel, mert pusztán a szenátus tagjainak biztosít jogokat. Ezzel szemben a mi álláspontunk továbbra is az, hogy egy felsőoktatási intézményben a szenátus hatáskörének terjedelme kulcskérdés, a szenátus gyakorolja ugyanis az egyetem alaptörvényben biztosított jogait” – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Hozzátették, hogy a sztrájkbizottság név szerint elmarasztalt tagjai – bízva a magyar igazságszolgáltatás elfogulatlanságában –, másodfokon fellebeznek a határozat ellen. Felhívták a figyelmet arra, hogy október 15-én megfogalmaztak egy további sztrájkkövetelést, amely a modellváltás teljes visszafordítását, az egyetem alapítványi fenntartásának megszüntetését célozza. Szerintük a modellváltás önmagában is jelentősen befolyásolta az oktatók és dolgozók szociális érdekeit: a dolgozóknak a modellváltással megváltozott a foglalkoztatási státuszuk, és átalakult részvételi lehetőségeik az egyetemi döntéshozatalban. A modellváltás már olyan jelentőségű kérdés – tették hozzá –, amelyben a fenntartó nem jogosult dönteni, ezért ezt a követelést már a kormánynak címezték. Erre választ eddig nem kaptak.

A hallgatók a Magyar Rektori Konferencia (MRK) október 21-én megjelent közleményére is reagáltak. Abban az volt olvasható, hogy az MRK tárgyalásos úton kívánja megoldani a Színház- és Filmművészeti Egyetemen kialakult, a magyar felsőoktatás számára elfogadhatatlan helyzetet. „A tárgyalási fordulók lezárultával mindhárom fél, nevezetesen az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriuma, továbbá az akadémiai és a hallgatói oldal képviselői is egyetértettek abban, hogy a kuratóriumnak az egyetem által jelölt két további taggal, a felügyelőbizottságnak szintén az egyetem által jelölt további egy fővel történő kibővítése, valamint az MRK közvetítésével a kuratórium, az akadémiai és a hallgatói oldal között az alapító okirat és a Szervezeti és Működési Szabályzat tartalmáról folytatandó egyeztetés alkalmas kiindulási alapot jelenthet a három fél egyidejű tárgyalóasztalhoz ültetésére és a tárgyalások folytatására” – írták. Hozzátették:

az előzetes egyetértések alapján a három fél közötti, október közepére tervezett közös egyeztetés – csakúgy, mint a korábban, még szeptember 9-ére összehívott háromoldalú találkozó – meghiúsult. Megállapítható, hogy érdemi tárgyalásra mindezidáig nem került sor az érdekeltek között. Az MRK álláspontja szerint a feleknek további tárgyalásokat kell folytatniuk, és megegyezésre kell jutniuk.

A SZFE oktatói és hallgatói cáfolják ezeket az állításokat. Mint elmondták,

nem értettek egyet a rektori konferencia képviselőivel, nem tárgyaltak a háromoldalú egyeztetésről sem.

Továbbra is a kormányhoz fordulnak, hogy visszaszerezzék az Alaptörvényben rögzített egyetemi autonómiájukat. Nyomatékosan felhívják a Magyar Rektori Konferencia figyelmét, „hogy amikor a mediátor szerepét játszva hamis illúziót ébreszt egy nemlétező konszenzus lehetőségéről, akkor saját, történelmi felelősségét hárítja”.

„Várjuk a Magyar Rektori Konferencia egyértelmű állásfoglalását az egyetemi autonómia védelmében, és hogy felelősségét vállalva és befolyását latba vetve képviselje az SZFE ügyét az alapítói jogokkal bíró minisztériumnál. Továbbá cáfoljuk azokat a híreszteléseket, miszerint az Európai Parlament Kulturális- és Oktatási Bizottsága tárgyalóasztalhoz ültetné az SZFE hallgatóit az általunk el nem ismert kuratórium tagjaival. A Bizottság a holnapi napon egyéni meghallgatást tart az érintettek számára – a bázisdemokratikus fórum felhatalmazásával számol be a testület tagjainak az elmúlt hónapok eseményeiről a hallgatóság delegáltja” – tették hozzá.

- KÖZLEMÉNY - Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai - oktatók és hallgatók -, cáfoljuk a Magyar Rektori...

Közzétette: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK – 2020. október 26., hétfő

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: Meghalt 154 beteg, és 3951 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: Meghalt 154 beteg, és 3951 új fertőzöttet találtak

Óriásplakát hirdeti a Cyberpunk 2077 érkezését Budapesten

Óriásplakát hirdeti a Cyberpunk 2077 érkezését Budapesten

Digitális árveréssel próbál bevételhez jutni a világ legnagyobb múzeuma

Digitális árveréssel próbál bevételhez jutni a világ legnagyobb múzeuma