szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az SZFE tulajdonosi jogait átvevő alapítvány vezetésében két küldöttje van a Nemzeti Színháznak, a Molnak és egy a Magyar Nemzeti Banknak, ám egy sincs, akit az intézmény vezetői javasoltak.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Nem csak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tulajdoni jogát gyakorló alapítvány kuratóriumába, annak felügyelőbizottságába sem kerültek be azok, akiket az intézmény vezetése javasolt – értesült a 444.hu. A lap úgy tudja, hogy a kinevezésekért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium

  • Nemcsák Károlyt, a József Attila Színház igazgatóját, a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság tagját, fideszes események rendszeres résztvevőjét,
  • Szapáry Györgyöt, Orbán Viktor korábbi tanácsadóját, volt washingtoni nagykövetet, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadóját, valamint
  • Windisch Lászlót, a második Orbán-kormány minisztériumi főosztályvezetőjét, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnökét válogatta be a testületbe. (Cikkünk korábbi változatában még jegybanki alelnöknek tituláltuk őt, de ez tévedés, lassan egy éve már nem az.)

Az SZFE többek között Csóti Józsefet, az Alkotmánybíróság gazdasági főigazgatóját, korábban több színház gazdasági vezetőjét és Havas Ágnest, a Vajna-féle Filmalap vezérigazgatóját ajánlotta.

A 444.hu cikkéből az is kiderül, hogy a Színház- és Filmművészetért Alapítványt, amely átveszi az egyetem tulajdonjogát, augusztus 18-án jegyezték be, s a cégbírósági honlapon látható, hogy hivatalosan is azt az öt kurátort nevezték ki, akiket korábban az ITM bejelentett. Az elnök Vidnyánszky Attila lett, aki mellé Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház színésze, Lajos Tamás producer, valamint a Mol két felsővezetője, Bacsa György stratégiai ügyvezető igazgató és Világi Oszkár igazgatósági tag, a Slovnaft vezérigazgatója került be a testületbe.

Upor László, az egytem rektorhelyettese még augusztus elején a HVG Terasz című műsorában árulta el a saját jelöltjeik nevét.

Hallani sem akart róluk a kormány: kiderült, kiket javasolt az egyetem a Színművészeti kuratóriumába

Alig egy hónap múlva kezdődik az oktatás, de a minisztérium által kinevezett kuratóriumi tagok közül még senki sem kereste meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetését, hogy beavassa őket az elképzeléseikbe - mondta Upor László a HVG Teraszon.

Fontosnak tartották, hogy akiket ajánlanak, ismerjék és tiszteljék az intézmény működését és hagyományait, a teljes kuratórium lefedje az egyetem minden szakterületét, legalább két tag nő legyen, s a jelöltek szakmaiságát ne lehessen megkérdőjelezni. „Ehhez képest a megválasztott kuratórium névsora egy nyers és színtiszta provokáció. Akik bekerültek, azok vagy nem ismerik az egyetemünket, vagy nem szeretik az egyetemünket” – mondta akkor Upor.

Az SZFE alapítványi fenntartásba kerülése és néhány hónap alatt levezényelt, az érintettek kéréseit figyelmen kívül hagyó átalakítása ellen tiltakozik az intézmény vezetése, s már többször demonstráltak a hallgatói, szimpatizánsai. A színházi és filmes szakma számos szereplője is kifejezte már egyet nem értését, köztük Vidnyánszky Attila nemzetis társulatának több tagja, az emiatt felmondó Bánsági Ildikó, valamint Udvaros Dorottya és Blaskó Péter is.

Csak egy kérdést intézett a Színművészeti Egyetem Vidnyánszkyhoz, de abban minden benne volt

Az egyetemet fenntartó kuratórium elnöke korábban párbeszédet szorgalmazott az intézménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szegedi találmányt akasztanak a kenyai elefántok nyakába: jelez, ha valaki lő a közelben

Szegedi találmányt akasztanak a kenyai elefántok nyakába: jelez, ha valaki lő a közelben

Munka nélkül maradtak a matadorok, jótékonysági bikaviadalt rendeznek a megsegítésükre

Munka nélkül maradtak a matadorok, jótékonysági bikaviadalt rendeznek a megsegítésükre

Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban

Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban