szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2026 februárjáig ő marad az igazgató.

„A budapesti frakciók többségének támogatásával Karácsony Gergely főpolgármester 2020. november 25-én újabb öt évre Máté Gábort nevezte ki a Katona József Színház élére. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező 2021. február 1. és 2026. január 31. között töltheti be az ügyvezetői pozíciót” - olvasható a színház Facebook-oldalán.

Máté Gábor 2011 óta vezeti a Katona József Színházat..

„Meggyőződésem, hogy a színház a politikának nem lehet kiszolgáltatott. A politika dolga, hogy finanszírozza a színházat. Ennyi…. Most, hogy megpályázom a színházat nem a hatalmamat nem engedem el, hanem a szolgálatot” – írta Máté többek között a pályázatában, amely itt olvasható.

Máté Gábor kiállt a színművészetis hallgatók tiltakozás mellett, ám szeptember elején lemondott az egyetemi tanári állásából. Ezzel kapcsolatban egy interjúban - arra a kérdésre, hogy lehet-e keresztény, nemzeti, magyar színházi, filmes vagy televíziós oktatást bevezetni hatalmi szóval - kifejtette: „Mi nagyjából ezt csináltunk. Az egész magyar kultúra a nyugati kultúrkör keresztény-zsidó kultúrájából táplálkozik. Tehát a keresztény dolog kilőve. A nemzeti abszolút kilőve, hiszen a magyar irodalom, a magyar drámairodalom és -történet mindig is nagyon erős helyet kapott az oktatásban. Annál magyarabb dolgot pedig, minthogy magyarul oktatunk, itt dolgozunk, mindig olyan dolgokra hívjuk fel a hallgatók figyelmét, ami hat vagy hathat azokra, akiknek a színházat, a filmet vagy egyéb művészeti ágat csinálni kell (…), ennél hazafiasabb dolgot nem nagyon tudok egyelőre elképzelni. Lehet, hogy van. Lehet, hogy ez műbajuszt jelent vagy kacagányt. Ha azt, akkor az nem az új művészet.”

2009-ban kiderült, hogy a Katonában Gothár Péter zaklatta kollégáit, ezt az ügyet használta fel ürügyként a kormány a színházi élet átszabására, többek között az SZFE átalakítására, a színházi finanszírozás megváltoztatására. Jelenleg a Katona József Színház fenntartója a budapesti önkormányzat. Máté Gábor egy interjúban ismerte el akkor, hogy hibázott a Gothár-ügy kezelésével kapcsolatban.  „Jogilag szabályszerű volt az eljárásom a helyzet kezelésében. De most már látom, hogy emberileg vitatható. Azt hiszem, hogy ma másképp csinálnám” – mondta.

A Katona igazgatói posztjára nem volt kihívója Máté Gábornak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tavaszi meleggel és viharos széllel folytatódik a hét

Tavaszi meleggel és viharos széllel folytatódik a hét

Közel ezer tőből álló kannabiszültetvényt talált a rendőrség egy remeteszőlősi ház pincéjében

Közel ezer tőből álló kannabiszültetvényt talált a rendőrség egy remeteszőlősi ház pincéjében

A PTE rektora 15 perc alatt két ellentmondó információt kapott a modellváltásról

A PTE rektora 15 perc alatt két ellentmondó információt kapott a modellváltásról