szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Katona József Színház főigazgatója szerint a hatalom nem gondolta át kellőképpen, hogy az SZFE-vel milyen típusú darázsfészekbe nyúl bele.

Huszonhét évig tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) Máté Gábor, aki nemrég felmondott. Tanítványai szerenáddal búcsúztatták, miközben őrt állt az intézmény Vas utcai épületénél. „Nagyon megrendítő volt. Kibírtam mindenesetre. Nem ájultam el és nem kezdtem el zokogni.”

A budapesti Katona József Színház igazgatója, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, egyetemi tanár, érdemes művész hétfőn este az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: az egyetemfoglaló diákok önállóan szervezik a tiltakozást a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium térfoglalása ellen, az oktatóknak ahhoz nincs közük.

Felmondásáról szólva Máté közölte: nem hagyta ott az osztályába járókat. „Ilyenkor, negyedévtől már koordinálás, konzultációk sorozata, elhelyezkedési segítség, egy-egy kurzus megszervezése… ez az osztályfőnök dolga. Úgy érzem, hogy amit a színészmesterségből tőlem kellett, hogy tanuljanak, azon már túl vagyunk.” Hozzátette: hivatalosan Székely Kriszta viszi tovább a csoportot, de ő sem szakad el egyetlen tanítványától sem.

„Nem őket hagytam ott, hanem ebből szálltam ki” – utalt az egyetem sebtében véghezvitt alapítványi tulajdonba adására és az emiatt kialakult helyzetre. – „Székely Gábor tanárom volt, két évig tanított engem. Amikor őt leköpik, akkor azt is leköpik, aki én lettem. (…)

Bántották az egész utolsó ötven év magyar színháztörténetét, ami nem volt akármilyen. E mögött elképesztő sikerek vannak. Az egész színházi nyelvet megváltoztató emberek arcába köptek ezek a felelőtlen emberek

– magyarázta.

Máté szerint az SZFE-n folyó oktatást kritizáló kuratóriumi tagok „azt sem tudják, mi folyik ott. Nem járnak vizsgákra, valami vezényszóra nekiestek, és aljas módon meghazudtolták mindazt, amit elvégeztünk.”

Arra a kérdésre, lehet-e keresztény, nemzeti, magyar színházi, filmes vagy televíziós oktatást bevezetni hatalmi szóval, Máté úgy válaszolt: „Mi nagyjából ezt csináltunk. Az egész magyar kultúra a nyugati kultúrkör keresztény-zsidó kultúrájából táplálkozik. Tehát a keresztény dolog kilőve. A nemzeti abszolút kilőve, hiszen a magyar irodalom, a magyar drámairodalom és -történet mindig is nagyon erős helyet kapott az oktatásban. Annál magyarabb dolgot pedig, minthogy magyarul oktatunk, itt dolgozunk, mindig olyan dolgokra hívjuk fel a hallgatók figyelmét, ami hat vagy hathat azokra, akiknek a színházat, a filmet vagy egyéb művészeti ágat csinálni kell (…),

ennél hazafiasabb dolgot nem nagyon tudok egyelőre elképzelni. Lehet, hogy van. Lehet, hogy ez műbajuszt jelent vagy kacagányt. Ha azt, akkor az nem az új művészet.”

Vidnyánszky Attiláról azt mondta: színházilag nem itt nevelődött, ezért szerinte bizonyos szavakról nem pontosan tudja, hogy Magyarországon mit jelentenek. „Ezért belecsúszik néha olyan dologba, amiért aztán nekiesnek.”

Felidézte Máté a vasárnapi élőláncot, amelyet az SZFE-sek szerveztek, hogy eljuttassák az egyetem chartáját a Szentkirályi utcai épületétől a Parlamenthez. A sok ezer embert megmozgató demonstrációról szólva a színész-rendező azt mondta: „Ennek volt egy olyanfajta teatralitása, ami az emberek emlékezetébe beleég.

Itt a hatalom nem gondolta át kellőképpen, hogy milyen típusú darázsfészekbe nyúl bele. Mert itt a tehetséggel találkoznak. És a tehetség nagyon sokszor nagyon jól érzékeli a világ változásait.”

Máté szerint, ha a hatalom nem lép vissza, akár még diáklázadás is következhet. „Olyan értelemben, hogy a diákság nem hagyja, hogy olyan dolgot tanítsanak neki, amit felületesnek, szakmailag nem eléggé izgalmasnak éreznek.”

Arra a felvetésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy – amint Gulyás Gergely meglebegtette – máshol indul el az SZFE új tanéve, úgy felelt: „Ebben az országban? Hogyne tudnám. Mit nem írtak át eddig? (...) Erre használják a kétharmadukat. Ahelyett, hogy arra használták volna, hogy békét teremtsenek ebben az istenverte országban. De akkor nem lehet hatalmon maradni, mert egészséges pluralizmus lenne. Így meg lehet. Azért, mert az ország fele megveszekedetten acsarog a másikra.”

Mácsai: "Hogy egy szerzőnek mi a világnézete, az nem egy színházi kérdés" - videó az élőláncról

Több ezren alkottak élőláncot vasárnap, hogy így mutassák meg kiállásukat a Színház- és Filmművészeti Egyetem függetlenségéért. A demonstrálók között megjelent Máté Gábort, Nagypál Gábort, Zsótért Sándort és Mácsai Pált kérdeztük arról, hogy mit jelenthet a nemzeti-keresztény színház, amelyet Vidnyánszky Attila számonkér az egyetem jelenlegi vezetőin. Videó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Menet közben töltenék az elektromos kocsikat a tel-avivi utak

Menet közben töltenék az elektromos kocsikat a tel-avivi utak

Koronavírus: újabb nyolc elhunyt, 951 fertőzött

Koronavírus: újabb nyolc elhunyt, 951 fertőzött

Kéretlen Orbán-közeli ajánlatokról beszél a 24.hu tulajdonosa, de nem adja el cégét

Kéretlen Orbán-közeli ajánlatokról beszél a 24.hu tulajdonosa, de nem adja el cégét