szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Barlay Tamás, az MTVA vallási, kisebbségi és határon túli műsorainak főszerkesztője lesz a dokumentumfilmes, András Ferenc, a Dögkeselyű rendezője pedig a filmrendezői osztály vezetője lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem következő félévében.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Az SZFE új vezetése által felkért újabb tanárokról a Magyar Hírlap írt a szerdai számában. Barlay Tamás többek között az MTVA vallási, kisebbségi és határon túli műsorainak főszerkesztői tisztét is betöltötte, és vezetője a közmédia tanácsadói testületeként működő Kós Károly Kollégiumnak. A kollégiumot 2012-ben alapították, fő feladata „a külhoni magyarsággal foglalkozó műsorok és hírügynökségi tartalmak elemzése” – írja a Kreatív. Barlay 2012-ben vallási főszerkesztőből lépett elő a közmédia említett területeinek vezetőjévé; szakmai előrehaladásáról ekkor azt mondta: „A csíksomlyói búcsú közvetítése és a hétfalusi csángók evangélikus istentiszteletének bemutatása már túlnőtt a vallási főszerkesztőség határain.”

András Ferenc Balázs Béla- és Kossuth-díjas rendező, két legismertebb filmrendezése a Dögkeselyű és a Veri az ördög a feleségét. Az utóbbi években nagyrészt portré- és dokumentumfilmeket rendezett, nagyjátékfilmet csaknem húsz éve nem rendezett.

Az egyetem 26 új oktatójának nevét, köztük a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atillával, a hvg.hu tette közzé nemrég. Azóta kiderült, a színházrendező osztályt Vidnyánszky Attila és Pataki András fogják vezetni, a prózai színész osztályt pedig Szarvas József és Rátóti Zoltán. Kiderült egyúttal az is, hogy az egyetem eddigi oktatói Freeszfe néven új közösséget alapítanak az SZFE szellemiségének átmentésére.

Független alkotóműhelyt hoznak létre az SZFE tiltakozó polgárai

Az egyesület részben azért jött létre, hogy az egyetemen felmondó oktatók és a hallgatók tovább dolgozhassanak együtt.

Borítókép: Barlay Tamás. Forrás: Youtube

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG360 hvg360

Élesben Szarvas Józseffel: Az egy bulvár ügy, hogy tanár leszek az SZFE-n

Szarvas József lesz a jövőre induló színészosztály vezetője – közölte az Színház- és Filmművészeti Egyetem új kuratóriuma a héten. A Jászai Mari-díjas színművész szerint kinevezésének nem kellene sajtóhírnek lennie, és nem is érdekli, mit szólnak hozzá az emberek. Megérti az egyetemüket féltő diákokat, de azt mondja: döntse el a gyakorlat, hogy jó tanár lesz-e.

Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

15-16 problémás pontot tudna felsorolni Dézsi Csaba András az új egészségügyi törvényben

15-16 problémás pontot tudna felsorolni Dézsi Csaba András az új egészségügyi törvényben

Vihar előtti csend látható a lakáshiteleknél?

Vihar előtti csend látható a lakáshiteleknél?