szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Operettszínház igazgatójának pozícióját a zaklatási ügy sem tudta gyengíteni. Kiszivárgott a Színház- és Filmművészeti Egyetem huszonhat új oktatójának neve, köztük a furcsa pénzmozgásokkal vádolt, bukott váci színházigazgató és megannyi név a kormánypropagandából.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Bár korábban is több lista keringett a sajtóban, most eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, aki újonnan került a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába. Mint egyetemi forrásunk elmondta: a nevek úgy kerültek elő, hogy az egyetem új vezetése nem egyesével kereste meg az oktatókat a szabadságkérelmek tervezése miatt, hanem minden tanárnak egy excel-táblát küldtek ki, rajta az összes főállású tanár nevével. Köztük huszonhat olyan oktatóval, akik eddig nem voltak az SZFE állományában.

A lista talán legmeglepőbb neve az a Kiss-B. Atilla, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, akit a Budapesti Operettszínház igazgatójaként több egykori és jelenlegi operettszínházi munkatárs szexuális zaklatás és verbális bántalmazás eltussolásával vádolt meg. Az érintettek arról számoltak be, hogy az ő vezetése alatt álló színház ügyvezető igazgatója folyamatos verbális agressziójával olyan elviselhetetlen munkakörnyezetet teremtett a színházban, hogy egy év alatt csak az adminisztrációs területről 34 munkatárs mondott fel, pedig összesen nagyjából negyvenen dolgoznak ott. Egy munkatárs pedig azt állította, az ügyvezető szexuálisan is zaklatatta őt. Többen is egybehangzóan azt állították: az eseteket jelentették Kiss-B. Atillának, aki mégsem tett semmit, sőt a szexuális zaklatás áldozatát zárt ajtós, négyszemközti tárgyalásra küldte a zaklatójához.

Az ügyvezető egy év után távozott, az indoklás szerint azért, mert elérte céljait; a távozást bejelentő közlemény pedig nem győzte dicsérni őt. Kiss-B. az ügy kipattanásakor még azt állította, „teljességgel alaptalanok” a vádak, néhány nappal később ugyanakkor már azt mondta: az ügyvezetőre „rávetült a gyanú árnyéka”. Az ügy miatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak, amelyet aztán úgy zártak le, hogy bár közölték, nem történt zaklatás, azt maguk sem tagadták, hogy a „vizsgálat” során épp az áldozatokat nem hallgatták meg.

Mindezzel kapcsolatban felmerül egyébként, hogy az SZFE modellváltásának előkészítésekor kormányzati szinten is elhangzott, hogy a változásokra azért is van szükség, mert az egyetemnek zaklatási ügyekhez lenne köze. Ez egyébként nem igaz: Gothár Péter a Katona József Színházban követte el a zaklatást, amely miatt a színház szerződést bontott vele, és mivel Gothár tanított az SZFE-n is, az egyetemen is vizsgálatot indítottak ellene. Bár a vizsgálat nem fedett fel semmilyen, az egyetemen történt zaklatást, az SZFE is szerződést bontott Gothárral, az intézmény jó hírnevének megsértésére hivatkozva. A kormánysajtó ennek ellenére több tucatnyi cikkben állította tényként, hogy az SZFE „megpróbálta eltussolni Gothár zaklatási ügyét”. 

A listán ott van Kiss Domonkos Márk is, aki 2012 és 2020 eleje között a Váci Dunakanyar Színház ügyvezető igazgatója volt, de két évvel mandátumának lejárta előtt közös megegyezéssel távozott az intézmény éléről. A korábbi, jobboldali városvezetéssel jó viszonyt ápoló igazgatót az ellenzéki győzelmet hozó önkormányzati választások után azzal vádolták, hogy több tízmillió forint értékben kötött önmagával és családtagjaival szerződéseket. Kiss erről azt nyilatkozta: a pénz egy része visszaigényelhető áfa volt, 14 és félmillió forintot a felesége – aki egyébként vállalkozóként dolgozott a színháznak – cége fizetett a színháznak megrendelésként, „a maradékban pedig hat év munkája van benne, többek között az én színészi, rendezői díjaim”. Kiss a távozása után sem maradt munka nélkül: jelenleg a Vidnyánszky Attila által elindított, milliárdos költségvetésű Déryné Művészeti Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház korábbi igazgatója és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár
©

Több név szerepel a listán a közmédiából is. Az SZFE-n fog tanítani Medveczky Balázs, aki a Fidesz kormányra kerülésekor lett a Magyar Televízió vezérigazgatója, ma pedig a Duna Médiaszolgáltató televízióért felelős igazgatója. Oktató lesz Erhardt Ágoston Gellért, az MTVA Vallási Műsorok Főszerkesztőségének vezető szerkesztője, Banner Géza, a Duna TV műsorvezető-szerkesztője, valamint Hernády Zsolt, aki a kormányváltás után került a Duna TV-hez.

Az új tanárok között van Velkovics Vilmos, a Hír TV műsorvezetője is, aki nemrég még az SZFE blokádján gúnyolódott a tévében, és aki néhány órával azelőtt készített alákérdezős interjút Szarka Gábor SZFE-kancellárral többek között az új tanárok neveiről érdeklődve, hogy maga erősítette volna meg a Facebook-oldalán, mellesleg ő maga is a tanárok között van, amiről nem esett szó a műsorban.

Mellettük oktató lesz Baska Barbara is, aki korábban Orbán Viktor miniszterelnök videósa volt.

Nem lesz viszont az egyetem oktatója Koltay Gábor, a Honfoglalás rendezője: forrásaink szerint az ő neve csak azért került a listára, mert az Excel-tábla tele volt hibákkal és elírásokkal, valójában az eddig is az egyetemen oktató Koltai M. Gáborról van szó.

Medveczky Balázs, a Magyar Televízió Zrt. vezérigazgatója
©

Mindemellett feltűnő, hogy míg a korábbi tanárok szinte mindegyike a saját területének díjakkal vagy pozíciókkal elismert, kiemelkedő tagja volt, az új névsorban nagyon kevés ismerős, nagy teljesítményeket vagy díjakat felmutatni tudó név szerepel, sőt olyan neveket is találni, akinek semmilyen teljesítményét nem jegyzi az internet.

Az új oktatók neve abc-sorrendben:

 • Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár
 • Banner Géza, a Duna TV műsorvezető-szerkesztője
 • Baska Barbara grafikus, filmes, Orbán Viktor egykori videósa
 • Csáky Attila, filmproducer, gyártásvezető
 • Deisler Silvia marketinges, a komáromi Selye János Egyetem tanára
 • Erhardt Ágoston Gellért, az MTVA Vallási Műsorok Főszerkesztőségének vezető szerkesztője
 • Hernády Zsolt Géza, a Duna TV műsorvezetője
 • Homonnay Zsolt, a Budapesti Operettszínház színésze
 • Kiss Domonkos Márk, a Vidnyánszky Attila által indított Déryné Társulat vezetője
 • Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház igazgatója
 • Koczka László filmes vágó
 • Komár István, hosszabb ideje inaktív műsorkészítő, dokumentumfilmes
 • Koncz Gabriella Balázs Béla-díjas vágó.
 • Kulcsár Edit, Vidnyánszky Attila igazgatósága alatt a debreceni Csokonai Színház művészeti titkára, jelenleg Vidnyánszky Nemzeti Színházának dramaturgja, alapításakor pedig ő volt a Vidnyánszky Attila által indított Déryné Társulat ügyvezetője, majd felügyelőbizottsági tagja, de idén visszahívták
 • Lukácsy György, a Heti Válasz korábbi újságírója, Vidnyánszky Attila Nemzeti Színházának irodalmi munkatársa, a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasa, a Magyar Nemzeti Filmintézet döntőbizottságának tagja
 • Makó Andrea film- és dokumentumfilm-rendező
 • Medveczky Balázs, a Magyar Televízió korábbi vezérigazgatója, a Duna Médiaszolgáltató televízióért felelős igazgatója
 • Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, a Kecskeméti Nemzeti Színház tanácsadója
 • Sáfár Mónika operett- és musicalszínész
 • Soós Péter, a Pinceszínház igazgatója, többek közt az Űrgammák, a Jóban rosszban, a Tűzvonalban vagy a Hacktion rendezője
 • Szabó Csilla, a Balázs Péter által vezetett Szolnoki Szigligeti Színház dramaturgja
 • Szarvas József, a Nemzeti Színház színésze
 • Szőnyi Annamária
 • Velkovics Vilmos, a Hír TV műsorvezetője
 • Virágh Adél
 • Zsigó Ferenc újságíró, korábban több megyei lap munkatársa

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Czeglédi Fanni – Kovács Bálint Kult

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét

A színművészeti egyetem új vezetése az őszi hallgatói krediteket a tavaszi félévre regisztrálná. Az önköltséges hallgatóktól elkérnék a tandíjat, az állami ösztöndíjas hallgatók féléve viszont „nem veszne el”, nem számítana bele az ingyenesen felhasználható tizenkét félévbe. Az egyetem polgársága nem érti, mi lehet a kuratórium célja az intézkedésekkel, amelyeket egyébként hivatalosan még nem is közöltek velük, pedig februárban már indul a következő félév.

Kovács Bálint Kult

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre

Fullajtár Andrea szerdán este jelentette be, hogy ebben a rendszerben többé nem tud osztályfőnökként részt venni a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, beadja a felmondását. Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy az egyetem új vezetése nulla kredittel zárná le a hallgatók félévét, de azt mondja, kapott halálos fenyegetéseket is, és már annyira megviselte a helyzet, hogy a szerettei szerint már rég ki kellett volna szállnia. Interjú.

Felhős és esős lesz a péntek, a hegyekben még hó is eshet

Felhős és esős lesz a péntek, a hegyekben még hó is eshet

Müller Cecília Novák Katalin és Orbán Ráhel nyomába eredt

Müller Cecília Novák Katalin és Orbán Ráhel nyomába eredt

Videó: így tört ki a Sinabung vulkán

Videó: így tört ki a Sinabung vulkán