szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lírai rock Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas nagymestere, a Korál együttes alapítója 1951. március 2-án született, de 70. születésnapját már nem érhette meg, tavaly novemberben a koronavírus áldozata lett.

Homok a szélben, Kölykök a hátsó udvarból, Ne állj meg soha, A csönd éve volt – Balázs Fecó szerzeményeiért több generáció rajongott. Önmagát mindig is „szomorú zenésznek” tartotta, már fiatalon is sok lírai szerzeménye volt, és ez végig jellemző volt a pályájára.

Imádta a színpadot, és majdnem szó szerint bekövetkezett az az önpróféciája, hogy onnan fogják levinni, ugyanis élete végéig aktív maradt. „A koncertezés az orvosságom” – mondta, és ezt orvosai is elfogadták.

Életéről és lebilincselő pályájáról itt írtunk bővebben, most emlékezzünk rá az egyik utolsó koncertjén rögzített dalával:

„Amikor vége az utolsó hangnak is" - a magyar rockzene nagyjait ragadta el 2020

Sajtból van a Hold, Darabokra törted a szívem, Léggömb, Iskolatáska - a Bergendy zenekar a 70-es években az egyik legprogresszívabb együttes volt a magyar popzenében. Innen indulva kalandozott el a hétfőn elhunyt Bergendy István a Süsüig, a filmzenékig, végül a szalonzenéig.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rabkórházba szállítják át Navalnijt

Rabkórházba szállítják át Navalnijt

Régi telefonból így lesz olcsó szemvizsgáló eszköz

Régi telefonból így lesz olcsó szemvizsgáló eszköz

Jó sárkányok

Jó sárkányok