szerző:
BI
Tetszett a cikk?

Benkő László és Mihály Tamás után néhány nappal megint egy rocklegendát ragadott el a koronavírus. 69 éves korában elhunyt a lírai rock mestere, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, zenész, a Korál együttes alapítója.

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Balázs Ferenc, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, édesapa, férj és kolléga tegnap este távozott. A rengeteg ima és orvosai minden igyekezete ellenére 13 nap küzdelem után feladta a harcot" – közölte a család nevében a Retro Rádió műsorvezetője Várkonyi Attila. Balázs Ferenc temetéséről később intézkednek. A zenész hozzátartozói kérik, fájdalmukat és gyászukat tartsák tiszteletben.

Homok a szélben, Kölykök a hátsó udvarból, Ne állj meg soha, A csönd éve volt – Balázs Fecó szerzeményeiért több generáció rajongott. Elsősorban a lírai dalairól volt ismert, pedig ott bábáskodott a hard-rock hazai születésénél is, és a progresszív rock sem állt távol tőle. Igazából ő volt az, aki a 70-es, 80-as években a rockzenét a szélesebb közönség számára is népszerűvé tette a merengős-balladisztikus dalaival.

Fantasztikus érzés, hogy bárhol ülök zongorához, a pillantásokból, testtartásokból ki tudom olvasni, hogy ez a dal az illetőt most visszarepítette egy emlékbe, egy hangulatba. Ezek mágikus pillanatok, és képtelen vagyok lemondani róluk. Komolyan mondom, engem biztosan a színpadról fognak levinni

nyilatkozta tavaly Balázs Fecó.

Ha nem is szó szerint, de ez valóban így volt. Bár négy éve életveszélyes állapotba került szívritmuszavara miatt, amelyet meg kellett operálni, amint lehetett és amíg lehetett, végig koncertezett. „A koncertezés az orvosságom” – mondta, és ezt orvosai is elfogadták.

Raktárkoncert, 2020 augusztus
©
Fellépett zenekarával augusztus 24-én a Raktárkoncertek-sorozatban is, ahol bemutathatta a – progresszív rocktól a lírai dalokig terjedő – változatos életműve legjellegzetesebb szerzeményeit. Zeneileg kifejezeten jó formában volt ezen a koronavírus-járvány miatt kialakított fura, közönség nélküli fellépésen. (Koncertnaptárában egyébként 2021-es dátumok is le voltak kötve.)

Önmagát mindig is „szomorú zenésznek” tartotta, már fiatalon is sok lírai szerzeménye volt, és ez végig jellemző volt a pályájára. „Egy bizonyos kor után az ember többnyire megnyugszik, de azért voltak intenzív korszakaim is. 79-től évi 450-460 koncertünk volt a Korállal, és közben a nők és az élvezetek sem hiányoztak. A cigi valóban sok volt, de alkoholista és drogos sosem voltam.

A Hold túlsó oldalát így is majdnem megérintettem, de a líra megmaradt nekem”

– emlékezett vissza tavaly.

1951. március 2-án egy ferencvárosi vendéglátós házaspár egyetlen gyermekeként jött a világra. Négyéves korában elvesztette édesanyját, nagymamája nevelte, akinek szomszédja egy zongoratanárnő volt, és ő korán felfigyelt a kisfiú tehetségére. Fecó a Bakáts téri ének-zene tagozatos általános iskolába, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába járt, ott már tagja volta az iskola zenekarának.

És innentől már a rockzene határozta meg az életét.

©

1967-ben már az akkor még progresszív rockot játszó Neoton tagja lett, 1972-ben Som Lajossal kivált onnan, és megalapították „a magyar Jimi Hendrixszel”, Radics Bélával az első magyar hard rock zenekart. A rövid életű Taurus XT mindössze egy évig létezett, de kitörölhetetlen hatása volt a magyar rockzenére.

1973-ban két évig külföldön dolgozott, de mint később mondta, „én csak magyarul értőknek tudok szívből játszani”. 1976-ban Koncz Zsuzsa kísérőzenekarához került, majd 1978-ban, erre az együttesre építve megalapította a Korál együttest.

1978-ban volt a bemutatkozó koncertjük a Budai Ifjúsági Parkban, de ekkorra már csak az alapító Balázs Fecó maradt meg a régiek közül. Később is sok tagcserét élt meg a hard-rock stílus dallamosabb változatát játszó zenekar. Felléptek Bulgáriában, Szovjetunióban és Jugoszláviában. Az 1981-es táncdalfesztiválon a Homok a szélben című dalukkal óriási sikert arattak.

Balázs Fecót 1979-1984 között egymás után hatszor az év legjobb billentyűsének választották.

©

1986-ban a Korál feloszlott. Fecó szólókarrierbe kezdett. Több filmhez – Gondviselés, Laura, Vakvilágban, A pókok, Nyolc évszak – komponált zenét. Szívügye volt a romos sitkei kápolna felújításába, aminek érdekében szervezte a Sitkei Kápolna Kulturális Egyesületet. Koncerteket rendeztek, aminek a bevételekből állták a felújítás költségeit. A teljes rekonstrukció 1991-ben fejeződött be.

Szólókarrierjét mintegy 10 album örökítette meg. Fecó ismert volt a mai kormánypártok melletti kiállásáról, amit meg is háláltak neki. Legutóbb Kásler Miklós támogatta a miniszteri keretéből 10 millió forinttal, hogy kiadják a Korál együttes jubileumi koncertjét CD-n és DVD-n, de már Balog Zoltántól is kapott 15 milliót koncertezésre.

1998-ban Liszt Ferenc-díjat, 2016-ban Kossuth-díjat kapott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szigorítják és meghosszabbítják a korlátozásokat Németországban

Szigorítják és meghosszabbítják a korlátozásokat Németországban

Ha egy Tesla focicipő lenne

Ha egy Tesla focicipő lenne

Máris érzik a Brexit negatív hatásait a brit exportőrök

Máris érzik a Brexit negatív hatásait a brit exportőrök