szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már lehet bérleteket is venni a napokban 125 éves színház következő évadára.

Közleményben tudatta a Vígszínház, hogy bár május eleje óta a kulturális intézményeknek is lehetőségük van megnyitni a védettségi igazolvánnyal rendelkező nézők előtt, a körúti színházban csak szeptemberre tervezik az újranyitást. A jövő évadra szóló bérletek árusítása azonban már megkezdődött.

A színháznak több olyan bemutatója volt ebben az évadban, amelyet online közönség nélkül játszottak le, vagy amelyet meghirdettek ugyan, de a járvány miatt elmaradt a bemutatójuk: a Vígszínházban a Kabaré és a Szerelmek városa, a Pesti Színházban A kő és a Bella Figura a jövő évadtól lesz a nézőtéri közönség számára is látható. (A kő című előadásról ebben a cikkben írtunk.) A Vígben a népszerű musical, a Kabaré Béres Attila, a Szerelmek városa pedig ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében lesz látható.

Harminc évvel ezelőtt egyáltalán nem számoltunk a posztdemokrácia megjelenésével

Fontos követni, ami Magyarországon történik, mert az a környező országokban figyelmeztetést jelent, legyen szó akár a médiáról, akár a Színház- és Filmművészeti Egyetemről - mondja a Vígszínházba sokadszor visszatérő rendező, Michal Dočekal, aki a történelem meghamisításáról rendezett most előadást. Interjú.

Emellett a tavalyi lazítás idején bemutatott két új előadás, Az öreg hölgy látogatása Rudolf Péter rendezésében és Az apa Valló Péter rendezésében is látható lesz. Utóbbi érdekessége, hogy a mű írója, Florian Zeller kapta meg a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó Oscar-díjat, míg a filmadaptációban nyújtott alakításáért Anthony Hopkins nyerte el idén a legjobb férfi főszereplőnek járó aranyszobrot. Andrét a Pesti Színházban Kern András alakítja. (A filmről ebben a cikkben írtunk.)

Lassan semmivé foszlik a külvilág - ezzel az alakítással érdemelte ki Anthony Hopkins az Oscar-díjat

Az időskori demenciáról különös perspektívából beszél Florian Zeller rendező és forgatókönyvíró: Az apa című, kétszeresen Oscar-díjas filmben egy, a nyolcvanas éveiben járó férfi darabokra hulló memóriájával és zavart tudatával követjük mi, nézők is a történteket. A főszereplőt alakító Anthony Hopkins pedig nagy alakítással és némi humorérzékkel enged bepillantást az apa elméjébe.

A Vígszínház emellett új, jövő évi bemutatókat is meghirdetett. Az évad első felében mutatják majd be Csehov klasszikusát, a Sirályt, amelyet David Doiasvili, a Grúz Nemzeti Színház igazgatója állít színpadra. A Pesti Színház új, kortárs bemutatója Sally Potter angol forgatókönyvíró és rendező vígjátéka, a Party lesz, amelyet Paczolay Béla állít színpadra. A darabról a közlemény azt írja: „Egy elegáns londoni házban baráti társaság gyűlik össze, hogy ünnepeljen: Janetet, a háziasszonyt pár órája választották meg a brit árnyékkormány miniszterévé. Úgy tűnik azonban, hogy minden jelenlevőnek van valami titka vagy éppen szenzációs bejelentenivalója. A vendégek egyre kevésbé figyelnek Janetre, lassan már nem is róla, nem is az ő sikeréről szól az este. Rejtélyes telefonhívások érkeznek, az egyik várva várt vendég pedig távol marad, és egyszer csak előkerül egy pisztoly is…”

A 2021/2022-es évad második felében további bemutatókkal készül a Vígszínház, valamint a járvány miatt részben elmaradt 125 éves születésnapot is megünneplik majd.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Bálint Kult

Harminc évvel ezelőtt egyáltalán nem számoltunk a posztdemokrácia megjelenésével

Fontos követni, ami Magyarországon történik, mert az a környező országokban figyelmeztetést jelent, legyen szó akár a médiáról, akár a Színház- és Filmművészeti Egyetemről – mondja a Vígszínházba sokadszor visszatérő rendező, Michal Dočekal, aki a történelem meghamisításáról rendezett most előadást. Interjú.