szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A térség egészének stabilitását és Magyarország szomszédsági kapcsolatait tekintve a határon túli magyarok kedvezményes honosítása miatt nem emelkednek jelentősen a politikai kockázatok - írja a Political Capital blog bejegyzés írója.

A szlovák-magyar viszonyt tekintve növekszik a politikai kockázat, ám nem lehet a két ország konfliktusát pusztán a kettős állampolgárság kérdésre visszavezetni. A magyar parlament időzítése nem volt szerencsés, de két ország ellentéte valószínűleg az ügy napirendre vételétől függetlenül is kiéleződött volna a szlovákiai kampány idején. A Fidesz pedig belpolitikai, taktikai okokból sem kerülhette volna ki az ügyet veszteségek nélkül. A Fidesz politikusai minden téren „forradalmi” változást szeretnének megjeleníteni a megelőző időszakhoz képet. A külpolitikai fordulatot a határon túli magyarok kedvezményes honosítása hivatott érzékeltetni. A magyar belpolitika szintjén akár hátrányos is lehet a kettős állampolgárság ügye a jelenleg megalakuló Fidesz-kormány számára. A határon túli magyarok kedvezményes honosításának népszerűsége korántsem egyértelmű Magyarországon - olvasható a blogon.

Az elemzés a Political Capital blogon folytatódik, kattintson.

MTI/hvg.hu Világ

Jóváhagyták a szlovák válaszlépést

Válaszul az Országgyűlés szerda délelőtti döntésére, amely lehetővé tette a magyar állampolgárság könnyített felvételét a határon túli magyarok számára, Szlovákia is módosította állampolgársági törvényét.

Papp László Tamás Vélemény

Orbán és a szlovák rulett

Hiába kért haladékot a Híd, a parlament nagy többséggel elfogadta a kettős állampolgársági törvényt. Idevéve a június 4-ét emléknappá nyilvánítani akaró Trianon-törvényt is, leszögezhető: az épp alakuló Fidesz-kormány a magyarságpolitikát – a szomszédságpolitika rovására – abszolút prioritásnak tekinti, félresöpörve minden reálpolitikai aggályt, taktikai fenntartást. Még akkor is, ha az érintettek, a jogszabályok potenciális kedvezményezettjei részéről fogalmazódik meg.

MTI Világ

Fico: "rosszul" kezdett az új magyar kormány

A szlovák kormányfő szerint "rosszul" kezdett az új magyar kormány. Robert Fico szerint a kettős állampolgárságot lehetővé tevő törvény elfogadása, valamint az a tény, hogy Orbán Viktor első hivatalos útja Lengyelországba vezet, "felesleges idegességet váltott ki".

Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás

Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Meghátrált, mégsem emeli az Xbox-előfizetés árát a Microsoft

Meghátrált, mégsem emeli az Xbox-előfizetés árát a Microsoft