szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha az alkotmánytervezők komolyan vennék a választójog elveit, akkor nem a határon túliak, a csecsemők és a kisgyermekek szavazati jogán gondolkodnának, hanem a gondnokoltakén és a tinédzserekén.

Az extra gyermekszavazatok dilemmája két irányból közelíthető meg. Ha az újszülöttek, a csecsemők és a tizennyolc év alatti gyermekek szavazati jogát akarják biztosítani, akkor az általános választójog elve a mértékadó. Igaz-e, hogy ők eddig azért nem szavazhattak, mert az állam alacsonyabb rendű lénynek tekintette őket (hasonlóan az egykori rasszista és szexista kizárásokhoz)? Igaz-e, hogy a születéssel olyan döntési képesség is együtt jár, amely lehetővé teszi a politikai alternatívák felismerését, a választást és a választás kinyilvánítását? Álkérdések ezek, hiszen csak nemleges válasz adható rájuk, ezért a dilemma sem valódi. A változtatás támogatói nem a gyermekek jogait akarják bővíteni a szavazati jog kiterjesztésével. Ezt támasztja alá az is, hogy a kormánytöbbség az oktatásban, az egészségügyben és az élet más színterein a bővítés helyett inkább csökkenti a kiskorúak döntésképességének megfelelő szabad választás lehetőségét - olvasható a Szuverén.hu oldalon. A teljes bejegyzést elolvashatja a legfrissebb cikkben.
hvg.hu Itthon

Szili szavazati jogot is adna a kettős állampolgársághoz

Szavazati jogot is adna a kettős állampolgársághoz a Szociális Unió elnöke, Szili Katalin, aki a következetes nemzetpolitika mellett a rendszer korrekcióját tartja elengedhetetlennek - mondta a politikus az MTV Ma Reggel című műsorában.

Klubrádió Itthon

Választási szakértő: „abszurd és értelmetlen a Fidesz terve”

Tóth Zoltán választási szakértő abszurdnak, értelmetlennek és antidemokratikusnak nevezte a Fidesz tervét, hogy a családosoknak a gyerekek után plusz szavazati jogot adna. A Klubrádió Reggeli gyors című műsorában elmondta: nemzetközi jogi alkotmányos alapelvekbe ütközik az elképzelés.

MTI Itthon

"A választójogról az EU-tagállamok maguk döntenek"

Az állampolgársági jog, így a jellemzően abból következő választójog is a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartozik az Európai Unióban, ezért politikai vitát okozhatna ugyan, ám semmilyen jelenlegi uniós jogi normával nem volna ellentétes, ha Magyarország szavazati jogot adna a határon túl élő magyar állampolgároknak – hangsúlyozta Lattmann Tamás nemzetközi jogász.

Kormányszóvivő: Maradnak az eddigi intézkedések, december 10-ig dönthetnek, mi lesz karácsonykor

Kormányszóvivő: Maradnak az eddigi intézkedések, december 10-ig dönthetnek, mi lesz karácsonykor

Kiderült az elektromos Ford Mustang Mach-E valós hatótávja

Kiderült az elektromos Ford Mustang Mach-E valós hatótávja

Élménybomba az új Ferrari, de sem közútra, sem versenyekre nem való

Élménybomba az új Ferrari, de sem közútra, sem versenyekre nem való