szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fazekasék ügyéből kifolyólag hirtelen sokakat kezdett érdekelni, hogyan végezhetik el a doppingvizsgálatot. 12 pontunk most erről tájékoztat.

1. A tesztet végző tisztségviselő megmutatja sportakkreditációját a kiválasztott sportolónak és innentől kezdve a tesztelés végéig mindenhová elkíséri.

2. Ezután a sportolónak alá kell írnia a mintagyűjtéshez szükséges formanyomtatványt. Beírja a nevét, a sportágat, amelyben versenyez és az értesítési címet.

3. A doppingellenőrzési területen a sportoló legalább három üvegcse közül kiválaszt egyet a vizeletmintához.

4. Kézmosás után leveszi a mintát, majd egy tiszta fedéllel lezárja az üvegcsét. A nemi szerveknek teljesen szabadon kell lenni, hogy a tisztségviselő ellenőrizhesse, a vizelet tényleg a testből kerül az üvegcsébe.

5. Az érvényes vizeletmintában legalább 75 milliliter vizeletnek kell lenni. Ha a sportoló nem tud ennyit produkálni, akkor a tesztet felfüggesztik addig, amíg sikeres vizeletmintát nem tudnak venni.

6. Amennyiben a mennyiség elegendő, a sportolót megkérik, hogy válasszon egy lezárt mintatartó dobozt amelynek érintetlenségét a tisztségviselő ellenőrzi. A dobozban található egy vörös "A" és egy kék "B" jelzésű üvegcse, amelyek sértetlenségét a sportoló ellenőrzi. A tisztségviselő ellenőrzése mellett a sportoló kinyitja a vizeletmintát tartalmazó üvegcsét és az abban lévő vizeletet egyenlő mértékben a két másik üvegcsébe tölti, úgy hogy valamennyit az eredeti üvegcsében is hagy.

7. A tisztségviselő az eredeti üvegcsében maradt mintán megvizsgálja, hogy a szabályok szerinti határértéknek megfelel-e a koncentráció és a pH-érték. Ha a sportoló túl sok vizet fogyasztott, akkor a vizelet koncentrációja túl kevés lehet a teszt elvégzéséhez.

8. A sportolót megkérik, deklarálja, hogy szedett-e valamilyen gyógyszert az elmúlt hét napban, és ha igen, miből és mennyit szedett be.

9. A sportolóval ezután aláíratják a nyomtatványt, miután ellenőrizte, hogy azon minden információ megfelel a valóságnak.

10. A nyomtatvány egy-egy példányát megkapják a nemzeti és nemzetközi sportfelügyeleti szervek.

11. A tisztségviselő kitölt egy nyomtatványt, amelyet "Chain of Custody" –nak neveznek. Ezután a vizeletmintára vonalkódot helyeznek. A sportoló nevére vagy kilétére vonatkozó utalás nem kerül a mintára.

12. A tesztet végző tisztségviselő a sportoló és egy másik tisztségviselő ellenőrzése mellett csomagszállító zacskóba helyezi a lezárt vizeletmintát, amit egy laboratóriumba visznek.(BBC)
Balázs Zoltán: A magyar színház pszichéjét régóta rettegésben tartják a saját mítoszai

Balázs Zoltán: A magyar színház pszichéjét régóta rettegésben tartják a saját mítoszai

Der Standard: Feladja a leckét az UEFA-nak a szivárványszínű stadion ügye

Der Standard: Feladja a leckét az UEFA-nak a szivárványszínű stadion ügye

Szezám utca és a Pride: meleg apák a képernyőn

Szezám utca és a Pride: meleg apák a képernyőn