szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fazekasék ügyéből kifolyólag hirtelen sokakat kezdett érdekelni, hogyan végezhetik el a doppingvizsgálatot. 12 pontunk most erről tájékoztat.

1. A tesztet végző tisztségviselő megmutatja sportakkreditációját a kiválasztott sportolónak és innentől kezdve a tesztelés végéig mindenhová elkíséri.

2. Ezután a sportolónak alá kell írnia a mintagyűjtéshez szükséges formanyomtatványt. Beírja a nevét, a sportágat, amelyben versenyez és az értesítési címet.

3. A doppingellenőrzési területen a sportoló legalább három üvegcse közül kiválaszt egyet a vizeletmintához.

4. Kézmosás után leveszi a mintát, majd egy tiszta fedéllel lezárja az üvegcsét. A nemi szerveknek teljesen szabadon kell lenni, hogy a tisztségviselő ellenőrizhesse, a vizelet tényleg a testből kerül az üvegcsébe.

5. Az érvényes vizeletmintában legalább 75 milliliter vizeletnek kell lenni. Ha a sportoló nem tud ennyit produkálni, akkor a tesztet felfüggesztik addig, amíg sikeres vizeletmintát nem tudnak venni.

6. Amennyiben a mennyiség elegendő, a sportolót megkérik, hogy válasszon egy lezárt mintatartó dobozt amelynek érintetlenségét a tisztségviselő ellenőrzi. A dobozban található egy vörös "A" és egy kék "B" jelzésű üvegcse, amelyek sértetlenségét a sportoló ellenőrzi. A tisztségviselő ellenőrzése mellett a sportoló kinyitja a vizeletmintát tartalmazó üvegcsét és az abban lévő vizeletet egyenlő mértékben a két másik üvegcsébe tölti, úgy hogy valamennyit az eredeti üvegcsében is hagy.

7. A tisztségviselő az eredeti üvegcsében maradt mintán megvizsgálja, hogy a szabályok szerinti határértéknek megfelel-e a koncentráció és a pH-érték. Ha a sportoló túl sok vizet fogyasztott, akkor a vizelet koncentrációja túl kevés lehet a teszt elvégzéséhez.

8. A sportolót megkérik, deklarálja, hogy szedett-e valamilyen gyógyszert az elmúlt hét napban, és ha igen, miből és mennyit szedett be.

9. A sportolóval ezután aláíratják a nyomtatványt, miután ellenőrizte, hogy azon minden információ megfelel a valóságnak.

10. A nyomtatvány egy-egy példányát megkapják a nemzeti és nemzetközi sportfelügyeleti szervek.

11. A tisztségviselő kitölt egy nyomtatványt, amelyet "Chain of Custody" –nak neveznek. Ezután a vizeletmintára vonalkódot helyeznek. A sportoló nevére vagy kilétére vonatkozó utalás nem kerül a mintára.

12. A tesztet végző tisztségviselő a sportoló és egy másik tisztségviselő ellenőrzése mellett csomagszállító zacskóba helyezi a lezárt vizeletmintát, amit egy laboratóriumba visznek.(BBC)
Koronavírusos az egyik legismertebb bollywoodi sztár

Koronavírusos az egyik legismertebb bollywoodi sztár

Jön Mészárosék óriásbankja, és ennek komoly következményei lesznek

Jön Mészárosék óriásbankja, és ennek komoly következményei lesznek

Óriási bukás a kerékpárversenyen - mentőhelikoptert is riasztottak

Óriási bukás a kerékpárversenyen - mentőhelikoptert is riasztottak