szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fertőzéses eredetű hasmenések mintegy 80 százalékát vírusok okozzák, melyek közül - főként a téli hónapokban – leggyakoribb a rotavírus okozta megbetegedés. Általában járványos formában jelentkezik, híg, vizes székleteket előidézve, enyhébb-súlyosabb általános tünetekkel kísérve. Megelőzésére a gyermekorvosok a higiénés módszereken túl eddig nemigen tudtak mit tanácsolni, ám immáron Magyarországon is elérhető az első védőoltás a rotavírus fertőzés ellen.

A rotavírusok okozta betegségek következtében 87 ezer kisbaba kerül évente kórházba, és több mint 700 ezer orvosi vizit válik szükségessé európai viszonylatban. Összességében az EU-ban élő 23,6 millió 5 éven aluli gyermekből megközelítőleg 3,6 millió kapja meg a betegséget minden évben.

Mi a rotavírus?

Humán rotavírus
A rotavírusok a világon mindenhol jelen vannak, és minden életkorban okozhatnak fertőzést. Legveszélyeztetettebbek a csecsemők és a kétéves kor alatti kisgyermekek, a kiszáradás fokozott rizikója miatt. A vírus a szervezetbe kerülését követően a vékonybél sejtjeit fertőzi meg, szaporodásának következtében elpusztítja a megfertőzött gazdasejteket. Elsődlegesen a vékonybél bolyhainak csúcsán lévő sejtek károsodnak. E sejtek felelősek a szénhidrátok emésztéséért és a folyadék felszívódásáért. A fertőzés tehát a szénhidrátok bontásának zavarához vezet, és a bélen keresztüli nagy mennyiségű folyadékvesztéssel jár.

A rotavírus okozta hasmenésben szenvedők nagy mennyiségű vírust ürítenek székletükkel már a tünetek jelentkezése előtt és a betegség elmúlását követően is. A vírus igen ellenálló a különböző környezeti tényezőkkel szemben. Kézbőrön órákig, fertőzött játékokon, háztartási eszközökön, egyéb tárgyakon napokig képes túlélni. Már néhány kórokozó elegendő a betegség kiváltásához. Zárt közösségekben, (bölcsődék, óvodák, család, kórházi osztályok) leggyakrabban a szennyezett kezek által terjed emberről-emberre. Emellett légutakon keresztüli fertőzés is előfordulhat, főként cseppfertőzés útján.

A szervezetben az első természetes rotavírus fertőzés átvészelését követően antitestek termelődnek, melyek teljes védelmet ugyan nem nyújtanak, de részleges védőhatásuk miatt a későbbi fertőzések kevésbé súlyos tüneteket okoznak. Az ismételt fertőzések leggyakrabban az élet első 3-5 évében jelentkeznek.

Ajánlott a védőoltás

© Dripnet
A hvg.hu által megkeresett szakértő, Dr. Kovács József elmondta, hogy a rotavírus fertőzés elleni vakcina kifejezetten a prevenciót szolgálja. Azért is javasolt a teljes oltási sor beadása fél éves kor alatt, mert a fertőzés leggyakrabban 2-24 hónapos kor közt fordul elő természetes körülmények között. Mivel a rotavírusnak sok törzse okoz hasmenéses megbetegedést, egy adott törzzsel való fertőzés legfeljebb csak részleges védelmet nyújt egy másik törzs okozta betegség ellen. Ilyen elméleti alapon tehát adható a vakcina rotavírus fertőzésen már átesett kisgyermeknek is, ha a fél éves életkort még nem érte el. Ezen korcsoportban a védőoltás a természetes fertőzés által kiváltott védettséget erősítheti, anélkül, hogy súlyos mellékhatással számolni kellene. Ugyanakkor a csecsemőkori hasmenéseknek számtalan más kórokozója is lehet, és a kiváltó ok kimutatása nem mindig lehetséges. Bizonytalan eredetű hasmenéses megbetegedés után is javasolható a rotavírus elleni vakcina.

A rotavírus fertőzés pontos diagnózisát a hasmenéses székletminta laboratóriumi vizsgálatával lehet bizonyítani. (A rotavírus ellenanyag kimutatására immunológiai vizsgálatokat használnak.) Ezeket a laboratóriumi módszereket rutinszerűen nem használják, de nagy segítséget nyújtanak közegészségügyi vizsgálatokhoz.

Milyen tünetekkel jár? (Oldaltörés)© Dripnet
A rotavírusok a csecsemők és kisdedek hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseinek a leggyakoribb okozói világszerte. Az óvodáskor végére gyakorlatilag minden kisgyermek legalább egy alkalommal megfertőződik, és a betegség annál súlyosabb, minél fiatalabb életkorban történik. A hat és huszonnégy hónap közötti kisbabák a legveszélyeztetettebbek, mivel náluk nehezebb a folyadékpótlás, és emiatt könnyen kiszáradhatnak. A rotavírus fertőzés felnőtteket, különösen idős embereket is érinthet, ám a kisgyermekkor után ritkán okoz súlyos kiszáradást. A rotavírus gyakorlatilag az összes gyermeket megfertőzi világszerte, nemtől és szociális helyzettől függetlenül.

A rotavírus fertőzésből a legtöbb beteg maradványtünetek nélkül gyógyul ki, de sorozatos hasmenés és hányás esetén a kisgyermekek könnyen kiszáradhatnak a súlyos folyadék- és sóvesztés következtében. Amennyiben a kiszáradást nem kezelik megfelelően, az súlyos sokkos állapothoz, szívritmus zavarhoz és akár halálhoz is vezethet.

Arra a kérdésünkre, hogy a rotavírus összefügg valamilyen később, akár idősebb korban jelentkező gyomor- és bélrendszeri betegséggel, elváltozással, Dr. Kovács József elmondta: A szövődménymentes rotavírus fertőzésnek hosszú távú gasztrointesztinális maradványtünete nem ismert, de a komplikációknak lehetnek később is következményei. A bélrendszer nyálkahártyájának károsodása miatt másodlagos felszívódási zavarok jelentkezhetnek súly-stagnálással vagy súlyvesztéssel. A sorozatos hányások, hasmenések kiváltotta elektrolit-zavar és kiszáradás - kezeletlen esetben - maradandó központi idegrendszeri károsodásokat is okozhat.

Magyarországon a betegség leggyakrabban a hidegebb (téli) hónapokban alakul ki, és általában 3-7 napig tart. A beteg már a tünetek megjelenése előtt néhány nappal is fertőz. Rövid, pár napos lappangási idő után viharos gyorsasággal alakul ki a vizes hasmenés. Ez napi 5-10 (vagy akár több) vizes széklet ürítését jelenti. A csecsemők és kisdedek folyadék- és sóháztartása könnyebben felborul, mint a nagyobb gyermekeké. A folyadékvesztés egyik jellegzetes tünete a súlyvesztés. Az ürített vizelet mennyisége csökken, a bőr száraz tapintású, a szem karikássá, a nyelv és a nyálkahártyák szárazzá válnak. A kutacs besüpped, a láz magasra szökik, ritkán tudatzavar, lázgörcs is kialakulhat.

Miként kezelhető?

Jelenleg nincs megfelelő gyógyítás a rotavírus fertőzésre. A kezelés csak a tüneteket enyhíti, legfontosabb a kiszáradás megelőzése. Hányás esetén többször, kevesebb mennyiségű folyadék adása javasolt. A megfelelő összetételű folyadék cukrot, nátriumot és káliumot is tartalmaz (pl.: cukros vagy mézes tea). Üdítő italok, édes gyümölcslevek, sós folyadékok (mint pl. levesek), illetve forralt tej fogyasztása nem javasolt, mivel a vér nátrium szintjét emelhetik, és tovább ronthatják a hasmenést. A súlyosan kiszáradt, sokkos állapotú gyermekek, akik szájon keresztül nem képesek folyadékot fogyasztani, kórházi kezelésre, infúzióra szorulnak. A különböző gyógyszerek, mint például az antibiotikumok, hányáscsillapítók, hasmenés ellenes gyógyszerek használata nem javasolt, kivéve, ha azt a kezelőorvos külön ajánlja.

Megelőzés (Oldaltörés)A rotavírus elleni vakcina

Az oltóanyagban használt RIX4414 vírustörzs a 89-12 számú törzsből származik, amelyet eredetileg Dr Richard Ward fejlesztett ki Cincinnati-ban levő gyermekklinikán (Children’s Hospital). Ez az elsőként engedélyezett /törzskönyvezett, legyengített (attenuált) vírust tartalmazó, szájon át adható védőoltás, amely védelmet nyújt a súlyos, rotavírus eredetű hasmenések ellen, és ezen belül az egyre gyakoribbá váló törzsekkel szemben is. A vakcina immunválaszt stimuláló képessége nagyfokú, és együttadható az összes fontos gyermekkori védőoltással. Az európai törzskönyvezés mellett további 33 országban engedélyezték bevezetését (16 latin-amerikai országban, köztük Brazíliában; a Fülöp-szigeteken és Szingapúrban, mint az első ázsiai országokban), engedélyeztetési eljárását további 75 országban kezdték meg. Szomszédunkban, Ausztriában hivatalosan ajánlják beillesztését az életkorhoz kötött védőoltások közé.

A rotavírus nagyfokú fertőzőképessége miatt nehéz megakadályozni a betegség terjedését, ám szájon keresztül beadandó védőoltással megelőzhető. Kétféle védőoltás létezik. Az egyik védőoltásban használt vírustörzs emberi eredetű, és két adag szükséges belőle a védettséghez. Az első oltás 6 hetes életkortól adható, a második 4 hét múlva. A korai védelem kialakítása céljából 24 hetes életkorig mindkét adagot be kell adni, mivel a rotavírus fertőzés leggyakrabban 6-24 hónapos életkorban észlelhető. Ez a készítmény együtt adható minden, az európai országok védőoltási rendjében szereplő csecsemőkori vakcinával, így a magyar oltási rendbe is beilleszthető. Az oltóanyag bevezetését eddig 33 országban engedélyezték, és 4 millió adagot forgalmaztak a 2005-ben történt törzskönyvezése óta. A másik védőoltásban szarvasmarha-ember eredetű vírustörzseket használnak, és 3 adagot kell 4 hét különbséggel beadni 26 hetes életkorig. Ez a védőoltás is beilleszthető a magyar oltási rendbe.

A rotavírus elleni vakcinát szájon át (orálisan) kell alkalmazni. Dr. Kovács József ezzel kapcsolatban elmondta: A védőoltás a természetes fertőzést igyekszik utánozni, azaz a legyengített, élő oltóvírus a gyomor-bélrendszerbe jutva a vadvírushoz hasonló életutat jár be (szájon át kerül a szervezetbe, szaporodik, kapcsolatba lép az immunrendszerrel), anélkül azonban, hogy betegség tüneteket provokálna. Ugyanakkor a vadvírushoz hasonló szerkezete (=antigenitása) miatt a helyi és általános védelmet kialakítja a természetes fertőzések ellen.

Sem az oltás előtt, sem az oltást követően nem kell korlátozni a baba étel- és italfogyasztását. Mivel a vakcina szájon át adandó, érdemes azonban arra figyelni, hogy ne jóllakottan, teli pocakkal érkezzen a csecsemő az oltásra a visszaöklendezés elkerülése miatt.

A rotavírus elleni védőoltás beadható a hazai kötelező oltásokkal együtt (azokkal egyidőben, vagy a köztük levő időszakokban is). Mivel az injekciós tűvel adott védőoltások felvételekor előfordul, hogy a csecsemő sírva fakad, érdemes a szájon át adható rotavírus elleni védőoltással kezdeni, ha egy időben történik az immunizáció a kötelező injekciós oltással.

Új védőoltási rend

Életkor

2006. január 1-jétől

0-6 hét

BCG

2 hónap

DTPa-IPV-Hib

3 hónap

DTPa-IPV-Hib

4 hónap

DTPa-IPV-Hib

15 hónap

MMR

18 hónap

DTPa-IPV-Hib

3 év

DTPa-IPV

6 év

DTPa-IPV

11 év

dt

11 év

MMR

14 év

Hepatitis B

A védőoltást vényköteles, csak orvos írhatja fel. Az oltóanyagot patikákban lehet megvásárolni. Valószínűleg a gyógyszertár nem tartja készleten, ezért arra kell felkészülni, hogy a recept leadása után rendeli meg a patika. Ez Budapesten 1 nap, vidéken 1-2 napot vesz igénybe.

Annak ellenére, hogy a készítmény könnyen beadható, mindenképpen orvosi szakellátást igényel: Magyarországon a védőoltások rendjét törvény szabályozza, és ennek alapján vakcinációt csak orvos végezhet. Ennek egyik oka, hogy a védőoltás beadása előtt szükség van a kórelőzmények feltárására, és részletes orvosi vizsgálatra, amelyekkel a lehetséges ellenjavallatokat igyekszik az orvos kizárni. Ezért a készítmény csak orvosi rendelőben, szakmai felügyelet mellett alkalmazható. Az orvos a védőoltások beadását egyrészt az oltott egyén „Oltási könyvében” regisztrálja, másrészt rendszeresen jelenti a felelős hatóságoknak (ANTSZ) – mondta Dr. Kovács József.

Tipp

Az orvoshoz menet hozzuk el csak a vakcinát a gyógyszertárból, közvetlenül az oltás előtt, mivel – hasonlóan más védőoltásokhoz – ezt az oltóanyagot is hűtőszekrényben, +2- +8 °C fokon kell tárolni.

A védőoltások nem gyengítik az immunrendszert, mindössze egy kicsit „működtetik”, azaz sokkal enyhébb formában ismertetik meg a kórokozókkal az immunrendszert, mint a valóban betegséget okozó baktériumok, illetve vírusok tennék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Vírusölő gyulladás

Amerikai biológusok úgy segítenének leküzdeni a vírusfertőzéseket, hogy elszabadítanák a szervezet túlságosan is féken tartott gyulladásos reakcióját, noha az evolúció a gyulladásos reakció visszafogását igazolta vissza, hiszen krónikus fertőzéssel évtizedekig el lehet élni, míg egy túl erős gyulladás autóimmun reakciója halálos lehet.

MTI Plázs

Megoldás lehet a vérben talált élő H5N1-vírus

Thaiföldi kutatók élő madárifluenza-vírusra akadtak egy tavaly elhunyt fiú vérében; a felfedezés alapján az eddigieknél talán biztonságosabb módon lehet majd kimutatni a betegséget emberek esetében.

hvg.hu Plázs

Óriási mértékben mutálódnak a halálos vírusok

Évente legalább egy új betegség kerül át állatokról az emberekre. Az embert is megfertőző vírusok katalogizálása közben kiderült, hogy az elmúlt 25 évben 38 új kór bukkant fel. Háromnegyedük, mint például az AIDS, a madárinfluenza, a SARS, vagy a Creutzfeldt-Jakob betegség új változata, eredetileg csak állatokat megfertőző kór volt.

A rendőrök élesztettek újra egy 15 éves fiatalt a Király utcában

A rendőrök élesztettek újra egy 15 éves fiatalt a Király utcában

Rosszul alszik az Európai Tanács elnöke a kínos szófás eset óta

Rosszul alszik az Európai Tanács elnöke a kínos szófás eset óta

Doku360: Az egészséges zenei élet alapjához közönséget kell nevelni

Doku360: Az egészséges zenei élet alapjához közönséget kell nevelni