szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A globális felmelegedés nemcsak elősegíti a különböző vérszívók szaporodását, de egyes példányaik ma már olyan helyeken és kontinenseken is előfordulnak, ahol ez korábban elképzelhetetlen volt. A kullancsok és a szúnyogok is súlyos betegségek okozói lehetnek, ezért alaposan fel kell készülnünk, hogy megvédhessük magunkat.

A klímaváltozás eredményeképpen a melegkedvelő vérszívó fajok száma a közelmúltban jelentősen megnövekedett, így jóval szélesebb körben terjesztik az általuk hordozott fertőző betegségeket. E fajok közé tartozik a kullancs és a szúnyog is. Ezek a rovarok könnyebben vészelik át az enyhe teleket, az esős időjárás pedig kedvez a szaporodásuknak, így akár egész évben veszélyt jelenthetnek emberre és állatra egyaránt.

A kullancsok és szúnyogok növekvő egyedszámuk miatt olyan régiókban és területeken is felbukkannak, ahol korábban csak hírből ismerték őket. Németországban például már feltűntek az első japán szúnyogkolóniák, és várhatóan a távol-keleti tigrisszúnyogok is egyre nagyobb számban jelennek majd meg Európában. Magyarország is veszélyeztetett, ma már a városok parkjai, a strandok és a kis kertek sem jelentenek biztonságot.

Alattomos vérszívók. Egyre többen
A kullancsok riasztó hányada agyhártya-, illetve agyvelőgyulladást okozó vírussal fertőzött, és majdnem minden ötödik állatban megtalálható a Lyme-kór baktériuma. „A kórokozókat hordozó kullancsok számának emelkedésével az általuk az emberek és állatok körében terjesztett megbetegedések száma is sohasem látott méreteket ölt” – figyelmeztet Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség elnöke. A Lyme-kór ellen nem létezik védőoltás: a betegség lappangási ideje több év is lehet, következményei pedig kezelés nélkül végzetesek.

Mára az eddig elbagatellizált szúnyogcsípés is első számú veszélyforrássá lépett elő. A szúnyogok által terjesztett betegségek közé tartozik a nyugat-nílusi láz, a malária, illetve a tularémia nevű fertőzés is. A mindeddig egy térségre korlátozódó kórokozók mára az egész világon megjelentek, Amerikában például számos nyugat-nílusi láz fertőzéssel találkoztak, melyek az esetek nagy részében halállal végződtek. A veszélyes kórokozókat terjesztő szúnyogfajok már a szomszédos Ukrajnába is eljutottak. Ha a szúnyogcsípéseket rosszul kezelik, elvakarják, a helyükön orbánc vagy ótvar is kialakulhat. Mivel a szúnyogok központilag irányított irtása nem tud lépést tartani az egyedszám növekedésével, az egyéni felelősségvállalásnak fontos szerepe van a védekezésben.

A csípések ellen hatásos lehet, ha ügyelünk a megfelelő ruházkodásra: ha zokniba tűrjük nadrágunkat és karimás kalapot húzunk, megakadályozhatjuk, hogy a kullancs utat találjon magának. Nagy Katalin bőrgyógyász szerint a megelőzés másik módja is hatékony: bizonyos esetekben a testre permetezhető riasztószerek jelentik az egyetlen kényelmes és hatásos védelmet. Ám vásárlás előtt érdemes átfutni a címkét is, a dietil-toluamid hatóanyagot tartalmazók hatékonyak, mégis kíméletesek a bőrhöz, így akár érzékeny bőrűek is használhatjuk, a pikaridin-tartalmúak pedig fokozott igénybevétel esetén ajánlottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Milyen jelek utalnak a kullancsok által terjesztett Lyme-kórra?

Magyarországon 42 faja honos annak az apró vérszívónak, amelynek támadására leginkább Vas, Zala, Somogy megyében, a Balaton-felvidéken, valamint Budapesten és környékén számíthatunk. A kullancsfajok egy része kizárólag bizonyos erdei állatokból szív vért, de féltucatnyi fajuk a háziállatokat és az embereket is támadja.

Fekete Mikulás miatt kapott névtelen rasszista levelet egy amerikai férfi

Fekete Mikulás miatt kapott névtelen rasszista levelet egy amerikai férfi

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi