szerző:
MTI

Az iparilag fejlett országok egészségügyi kiadásainak háromnegyedét olyan krónikus betegségek kezelésére kell elkölteni, melyek jelentős részének kialakulása betegségmegelőző programokkal megakadályozható volna. Kérdés, hogy a betegségek megelőzése mennyire csökkenthetné az egészségügyi ellátás viharosan emelkedő költségeit.

Vitathatatlan, hogy a dohányzás abbahagyása, a rendszeres testmozgás vagy az egészséges étkezés nemcsak hasznos betegségmegelőző program, hanem költséghatékony életmódváltás.
   
Az életvitel módosításai jelentősen csökkentenék a koszorúérbetegség, a rosszindulatú daganatok vagy a cukorbaj előfordulását. Az amerikai statisztikák szerint a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, az egészségtelen étkezés és a mozgáshiány okozza a halálozások 40 százalékát.
   
Az viszont tény, hogy az embereknek csak kis hányada hajlandó és képes kedvező irányba változtatni az életmódját. Az is tény, hogy a lakosságot mindezekről hatékonyan tájékoztatni sem könnyű dolog és sok pénzbe kerül. Tavaly három egészségügyi közgazdász megvizsgálta, hogy a betegségek megelőzésére vonatkozó programok mennyire érik meg a befektetést.
   
Egyértelmű volt, hogy a gyerekek influenzaellenes oltása előnyös, mert nemcsak csökkenti a vírussal fertőződő kicsik szenvedését és veszélyeztetettségét, hanem mérsékli az egészségügyi kiadásokat is. Számos szűrővizsgálatról viszont az derült ki, hogy az ott elköltött pénz nem sok előnnyel járt. Ha minden 65 évesnél idősebb embert diabéteszre szűrnének, egyetlen egészséges életév megnyerése 590.000 dollárba kerülne.
   
És ha a számok nem beszélnének elég ékesen: a 2005-ben elkezdett Medicare Health Support programja most fejeződött be. Ebben a tanulmányban 200 ezer beteg sorsának alakulását követték. A résztvevők legtöbbjének cukorbetegsége vagy szívelégtelensége volt. A betegeket otthonukban ápolónők rendszeresen fölkeresték, telefonon is segítették az orvosi tanácsok betartásában, a gyógyszerek pontos adagolásában. Sajnos a tapasztalatok szerint a kórházi felvételt szükségessé tevő rosszulléteket, a betegség romlását a fokozott gondozással, fölvilágosítással nem sikerült megelőzni és a költségek sem csökkentek.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Mennyi türelme és pénze legyen a daganatos betegnek?

A várólista fogalmával akarva-akaratlan ismerkedik a magyar társadalom. A társadalombiztosítás szűkös keretei és a terápiák egyre magasabb ára a betegektől és a kórházaktól is súlyos kompromisszumokat kíván. Mennyit bír az OEP és mennyit vár egy daganatos beteg?

Medipress Plázs

Egyetlen vizsgálattal kideríthető a cukorbetegség

Egy nemzetközi szakértői bizottság azt sürgeti, hogy a hemoglobin A1c vizsgálata legyen a standard módszer a cukorbetegség diagnosztizálására, mivel így pontosabban meghatározható a betegség kockázata, továbbá kivitelezéséhez nem szükséges éhezni. Az amerikai diabetológusok szövetsége (ADA) 6,5 százalékban határozta meg a normál A1c érték felső határát.