szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai kamaszok tizenöt százaléka úgy véli, fiatalon, 35 éves kora előtt fog meghalni, ami növeli náluk a drogfogyasztás, öngyilkossági kísérletek és más, veszélyt hordozó viselkedésmódok esélyét - állítják amerikai kutatók a Pediatrics című szaklap júliusi számában megjelent tanulmányukban.

A húszezernél több serdülő felmérésén alapuló kutatás vitatja azt a hagyományos, józan ész diktálta elképzelést, hogy a tinik kockázatvállaló magatartása hátterében a sérthetetlenségbe vetett ifjonti hitük áll. Ehelyett sok kamasz azért kockáztat, "mert reménytelenséget érez, és azt képzeli, nem sokat veszít" - mondta Iris Borowsky, a Minnesotai Egyetem kutatója.

Ez a viselkedés azért veszélyes, mert a fatalista hozzáállás könnyen önbeteljesítő jóslattá válhat. A követéses tanulmány hét éve alatt azoknál a fiataloknál, akik úgy vélték, hogy korán halnak meg, hétszer több esetben diagnosztizáltak HIV-fertőzöttséget, mint az optimistább jövőképű csoportban. 

"Hihetetlenül fontos beszélni arról, hogy a kockázat felfogása és értékelése hogyan befolyásolja a kockázatvállaló magatartást" - hangsúlyozta Valerie Reyna, a Cornell Egyetem kutatója. A fatalista felfogású serdülők körében mindazonáltal nem volt több haláleset a tanulmány hét éve alatt: a húszezer résztvevő közül összesen 94 halt meg.

A kutatás reprezentatív nemzeti mintavétellel zajlott 1995-től 2002-ig, 13 és 18 év közötti tinédzserek körében, ezalatt háromszor kérdezték ki őket a kutatók. A 20 594 kamasz 14,7 százaléka mondta az első interjú idején, hogy jó eséllyel 35 éves kora előtt hal meg. A következő felmérések alkalmával úgy találták a kutatók, hogy a fatalista gyerekek közt gyakoribb volt a kockázatvállaló viselkedés, mint a derűlátóbb fiatalok körében.

A tanulmány szerint az indián származású, fekete bőrű és alacsony jövedelmű fiatalok - akik egyébként is aránytalanul nagyobb mértékben vannak kitéve erőszaknak és nehézségeknek - jóval nagyobb valószínűséggel hitték, hogy korán halnak meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Shake

Már a tízévesek körében is divat a sexting

Tizenévesek körében is divat a sextingA sexting, vagyis a szexuális utalással bíró képek és szöveges üzenetek küldözgetése nem csak a tinédzserek szüleinek okozhat fejfájást. Egy frissen közétett kutatás eredményei szerint ugyanis a 10-15 éves lányok körében is jelentős mértékű azoknak az aránya, akik magukról ilyen jellegű üzeneteket küldenek, és még nagyobb azoké, akik ilyeneket kapnak.

A felfújt Trump-baba múzeumba kerül

A felfújt Trump-baba múzeumba kerül

Révész Sándor: Ha volna önbeteljesítő optimizmus…akkor jó lenne

Révész Sándor: Ha volna önbeteljesítő optimizmus…akkor jó lenne

Szeretne úgy kinézni a valóságban, mint filterekkel felturbózott fotóján?

Szeretne úgy kinézni a valóságban, mint filterekkel felturbózott fotóján?