szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A gazdag francia városlakók jobb idő esetén falkákban özönlenek a közigazgatásilag Charente-Maritime megyéhez tartozó...

A gazdag francia városlakók jobb idő esetén falkákban özönlenek a közigazgatásilag Charente-Maritime megyéhez tartozó szigetre, amit egy három kilométeres híd köt össze a történelmi La Rochelle városával. Jóllehet Île de Ré Magyarországtól elég messze van, de a különlegességre vágyó kelet-közép-európaiak előbb-utóbb nyilván felkeresik. Érdemes is. Hosszú homokos tengerpartjai és a Riviérához hasonlóan magas napsütéses órák száma érthetően tízszerezi meg nyaranta a sziget 20 ezres lakosságát. Természetesen csak azért nem érdemes odautazni, hogy Lionel Jospin korábbi francia miniszterelnökkel, esetleg Johnny Deppel összefussunk – ám ez sem kizárt.

A különleges kalandokat ígérő Île de Ré tehát sokakat vonz. Azzal együtt is, hogy alig néhány hónapja (február végén) iszonyatos vihar tombolt a környéken, és rettenetes pusztítást végzett a szigeten.

A turisták azonban nem ijednek meg egykönnyen, és persze van számtalan olyan látnivaló, amiért érdemes ide jönni. Évente mintegy 180 ezren a 19. század közepén épített világítótornyáért keresik fel (Phare des Baleines) a szigetet - az 57 méter magas torony fényét 50 kilométerről is láthatták a hajósok. Ennél közel kétszáz évvel korábban épült 29 méteres elődje, ami szintén megcsodálható, nemrég ráadásul fel is újították.

A hagyományok kedvelőit valószínűleg örömmel tölti el, hogy a mai napig teljes erőbedobással párolnak sót a tradicionális módszerekkel. Az igazi gourmet-k pedig talán azt is tudják, hogy a víz felszínén fennmaradó finom sókristályokat fleur du selnek (sóvirágnak) hívják, és a Ré-szigeti fűszernek Franciaország határain túlnyúló rajongótábora van. Igaz, ma már legtöbben nem veszik igénybe a párláshoz és a sószállításhoz a szigeten mindenütt feltűnő szamarak segítségét – a képeslapokról furcsa nadrágban a turistákra mosolygó csacsikra annak idején azért húztak színes gúnyákat, hogy ekképpen óvják az állatok bőrét a szúnyogoktól.

Mások inkább amiatt igyekeznek Île de Ré-re, mert andalogni vágynak a Vauban márki által tervezett falakon. Az UNESCO világörökségi listájára két éve felkerült Saint-Martin-de-Ré-i erődítmény része annak a védrendszernek, amit még a 17. században épített ki a kor stratégazsenije, Vauban marsall. Tucatnyi erőd került fel a listára két évvel ezelőtt, ám a kreatív hadmérnök összesen vagy 160 helyszínre tervezett jellegzetes, csillagbástyákkal telitűzdelt falakat. Persze, ha valaki otthon felejtette az útikönyvét, akkor se keseredjen el. Charente-Maritime megye egyetlen ötcsillagos szállodájából, a Saint-Martin-de-Ré-i, a szigetet körömszakadtáig védő marsallról elnevezett Hotel de Toiras ablakából kipillantva egy szempillantás alatt felmérheti, hova érdemes mennie a nyüzsgő kikötőben.

Legelébb is – vonhatjuk le a következtetést a hosszan kígyózó sor alapján – a fagyishoz. A messzi városokból is (a borsos, 9 eurós hídvámra fittyet hányva) özönlenek a népek említett gasztronómiai szentély elé, ahol 60 féle ízesítésű kézműves fagylalt kapható. Kezdőknek a tradicionális ízeket ajánljuk, a vidékkel már aktívan barátkozó turisták kipróbálhatják a levendula- és a pipacsfagyit, míg a sóskaramell, az osztriga és a krumpli ízesítés már valóban csak a hardcore rajongóknak javasolt. Mindazonáltal, annyit bizton állíthatunk, sok, a fentebb említett fagyiknál kellemesebb élményben lesz része az odalátogatóknak.

Izsák Norbert

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lövöldözés volt Nigériában, húsz ember is meghalhatott

Lövöldözés volt Nigériában, húsz ember is meghalhatott

Semmilyen beleszólása nem lesz a fővárosnak a Hableány-áldozatok emlékművének építésébe

Semmilyen beleszólása nem lesz a fővárosnak a Hableány-áldozatok emlékművének építésébe

Szoboszlai a BL-ben is olyan gólt rúgott, amiről napokig fognak beszélni

Szoboszlai a BL-ben is olyan gólt rúgott, amiről napokig fognak beszélni