szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Föld több mint egymilliárd lakója éhínségben szenved a gazdasági válság és az élelmiszerárak utóbbi három évben végbement emelkedése miatt − hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója.

Tavalyra 105 millióval emelkedett az előző évhez képest az éhezők száma, amely ma már meghaladja az egymilliárdot − mondta Jacques Diouf Panamában helyi idő szerint csütörtökön, a FAO latin-amerikai és karibi konferenciájának megnyitóján. Ennek az egymilliárd embernek a többsége, mintegy 642 millió ember Ázsiában él, 265 millióan Afrikában, 42 millióan Latin-Amerikában és a karibi térségben, 15 millióan pedig a fejlett országokban.

Afrikában a legsúlyosabban érintett országok közé tartozik a Kongói Demokratikus Köztársaság, ahol a népesség 75 százaléka éhezik, és Eritrea, ahol ez az arány 66 százalék. Latin-Amerikában és a karibi térségben Haiti van a legrosszabb helyzetben, ahol a lakosság 58 százaléka nem jut elegendő élelemhez.

A FAO főigazgatója az alultápláltság és az éhezés terjedését a gazdasági válsággal magyarázta, illetve azzal, hogy az utóbbi három évben csökkentek a befektetések a mezőgazdasági szektorba, és emelkedtek az élelmiszerárak. Kiemelte: a fejlődő országokban a családok jövedelmének fele az élelmiszerekre megy el, míg a fejlett országokban ez az arány csak 20 százalék.

Jacques Diouf figyelmeztetett: a fejlett országokban 70 százalékkal, a fejlődő államokban pedig 100 százalékkal kellene növelni a mezőgazdasági termelést ahhoz, hogy 2050-ben a Föld − akkorra már várhatóan a 9 milliárd főt is meghaladó − teljes lakosságát el lehessen látni elegendő élelmiszerrel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

"Az éhezést 2050-ig fel lehetne számolni"

Ahhoz, hogy az éhezést a FAO terveinek megfelelően 2050-re felszámolják a világon a Föld akkori 9 milliárd lakójánál, mintegy 83 milliárd dollár célirányos befektetésére volna szükség évente a mezőgazdaság területén - hangzott el a 29. Élelmezési Világnap alkalmából csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

MTI Világ

Hadüzenet az éhezésnek

„Ezt a harcot nem veszíthetjük el. Az ellenség az éhség, ugyanaz, mint az elmúlt évtizedekben, amely lázadásokat és bizonytalanságot szül. Róma az új kiindulópont” – jelentette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Rómában a világ élelmezési biztonságáról rendezett nemzetközi konferencia második napján.

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben

"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"

"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"

Vannak, akik már kipróbálták, milyen internetet szórnak a SpaceX műholdjai

Vannak, akik már kipróbálták, milyen internetet szórnak a SpaceX műholdjai