szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kisgyerekeknek adott szamárköhögés (pertussis) elleni védőoltás három év elteltével elveszti hatékonyságát - állapították meg amerikai kutatók.

A tanulmányhoz 15 ezer gyerek bevonásával a kaliforniai Marin megyében végeztek felmérést, ahol a Bordetella pertussis baktérium fertőzése következtében 2010-ben 11 gyerek meghalt és 8 ezer ember megbetegedett. David Witt kutatásvezető, a San Rafael-i Kaiser Permanente Orvosi Központjának munkatársa egy chicagói konferencián felidézte, hogy a járvány kitörésekor azt hitték, főként a vakcinálatlan népesség között fog terjedni. "Viszonylag gyorsan rájöttünk, hogy a megbetegedések zöme a beoltott gyerekek körében történt, a 8-12 évesek körében" - tette hozzá.

Az adatok elemzésekor kiderült, hogy azok a gyerekek fertőződtek meg, akik a védőoltás utolsó adagját három évnél régebben kapták meg. Sok gyerekkel nem is fordultak orvoshoz, mert a vakcina enyhítette a megbetegedés tüneteit. Az orvosok a felmérésbe bevont 15 ezer gyerek között összesen 171 igazolt szamárköhögéses esetet találtak, akik közül 103 az említett 8-12 éves korosztályba tartozott. Ezek a gyerekek hússzor nagyobb valószínűséggel fertőződtek meg, mint azok, akik három éven belül kapták meg a vakcina emlékeztető adagját. Az Egyesült Államok járványügyi hatósága, a CDC adatai szerint szamárköhögésben világszerte évente 30-50 millió ember betegszik meg, közülük mintegy 300 ezer meghal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gigantikus dinó csontvázát találták meg Argentínában

Gigantikus dinó csontvázát találták meg Argentínában

A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához

A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához

Fischer Iván: "A zene boldogító hatása baj esetén megsokszorozódik"

Fischer Iván: "A zene boldogító hatása baj esetén megsokszorozódik"