szerző:
Medipress

A Kaliforniai Egyetem (San Francisco) munkatársai regisztrálták azt az elektromos aktivitást, mely a spermiumokat szabályozza. A felfedezés nem csupán a meddő párok kezelésében segíthet, de egy napon hozzájárulhat a férfiak fogamzásgátló tablettájának kifejlesztéséhez is.

A Massachusettsi Egyetem munkatársainak statisztikái szerint az Egyesült Államokban a fiatal párok 15 százaléka küzd terméknységi problémákkal, és az esetek mintegy felében a férfi meddősége a felelős. Jelenleg a tudomány a férfiúi meddőség 80 százalékát nem képes magyarázni, míg nőknél 80 százalékban azonosítható a kiváltó ok.

Yuriy Kirichok és Polina Lishko a menstruációt és az embriófejlődést meghatározó progeszteron nevű hormon spermiumok elektromos aktivitására gyakorolt hatását tanulmányozta. A hímivarsejtekben képződő elektromosság irányítja a farokrészt, ezáltal tolva előre a hímivarsejtet a petesejt felé. Az elektromos áram kialakulását segíti a progeszteron, a reakció elmaradása magyarázhatja a fogamzási nehézségeket. A tudósok szintén tanulmányozták a mitokondriumok működését, ezen sejten belüli részecskék jelentik a fő energiaforrást.

©

A munka során egészséges, nem meddő férfiakból származó hímivarsejteket vizsgáltak mikroszkóp segítségével. A kutatók képesek voltak regisztrálni a sejtek elektromos aktivitását, ami újabb részlettel gazdagította a spermiumok működésének biológiai hátterét, és vélhetően hozzájárul a női reproduktív rendszer jobb megismeréséhez is. A tavalyi évben fejlesztett technika az egész sejt elektromos aktivitását képes regisztrálni, és ez a munka a világon az első, mely a spermiumokban zajló ilyen irányú biológiai jelenségeket taglalja.

Az eredmények két cikkben láttak napvilágot, melyek a Nature oldalain jelentek meg. A progeszteron nevű hormon a spermiumok felszínén lévő CatSper nevű fehérjét stimulálja, mely ezáltal a hímivarsejt farokrészéhez képes kötődni. Ily módon bizonyítást nyert az a régóta gyanított elmélet, miszerint a hormonális változás a farok intenzívebb mozgását segíti elő – ez alapvetően a spermiumok petesejthez való elérését segíti, ami alapvető a megtermékenyítés végső fázisában, a behatolásában. Ez a hiperaktiváció töri fel a petesejtek természetes védekezését, és idáig nem volt rá meggyőző magyarázat, a progeszteron hogyan képes ezt elősegíteni. A CatSper olyan elektromos aktivitást kelt, melynek során megnövekszik a kalciumion sejtbe történő beáramlása, a kalcium viszont a sejtmozgás egyik alapvető eleme.

Mindazonáltal a CatSper egy igen összetett rendszer egyik részegysége, amelyben még sok molekula szerepe vár feltárásra. Elképzelhető, hogy egyes gének hibája a CatSper rossz működését okozza. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!