szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A glutén- vagy lisztérzékenység tünetei nagyon változatosak: a krónikus hasmenés, a haspuffadás, a soványság a leggyakoribbak. De a betegséggel kapcsolatos igazi nehézség, hogy tünetei nem konkrétak, egyértelműen leírhatóak, hanem egyénenként változnak, és ezért nehéz felismerni őket.

Bár a II. században – egy görög orvosnak, Aretaeus-nak köszönhetően – már megjelentek az első lisztérzékenységgel foglalkozó írások, feljegyzések, mai napig vitatéma, hogy melyik kifejezés írja le pontosan ezt a betegséget. A cöliákia (a coeliac görögül hasat jelent) megnevezést kevesen ismerik, a gluténallergia nem pontos, mert valójában nem allergiáról, hanem autoimmun betegségről van szó, míg a legelterjedtebb lisztérzékenységgel az a probléma, hogy tulajdonképpen nem a liszttel, hanem a gabonafélékben (búza, rozs, árpa, zab) található fehérje, a glutén okoz felszívódási zavart a betegnél.

A gluténérzékenység tünetei nagyon változatosak lehetnek: a krónikus hasmenés, a haspuffadás, a soványság a leggyakoribbak. Mivel a vitaminok és a nyomelemek nem tudnak megfelelően felszívódni a szervezet számára feldolgozhatatlan glutén irritálta bélből, így fáradékonysággal, fejfájással, hajhullással is járhat a betegség. Van, akinél hólyagok, afták jelennek meg, s a teherbeesést is megakadályozhatja a fel nem ismert lisztérzékenység. De a betegséggel kapcsolatos igazi nehézség, hogy annak tünetei nem konkrétak, egyértelműen leírhatóak, hanem egyénenként változnak és ezért nehéz felismerni azokat. Egy vissza-visszatérő fejfájás is lehet figyelmeztető jel a betegeknél, miközben másoknál ez csak átmeneti jelenség (például egy frontátvonulás miatt) – vagyis nagyon fontos a betegség diagnosztizálása.

©

Fontos azonban, hogy mindenki kerülje az öndiagnosztizálást. Egyértelmű vizsgálatokkal ki lehet zárni (illetve be lehet bizonyítani) a betegség meglétét. A tünetek és ismertető jelek különbözőek lehetnek, ezért gyanú esetén mindig keressünk fel gasztroenterológus szakorvost. A gluténérzékenységet első körben vérvizsgálattal szűrik. Amennyiben ez pozitív, úgy ezt a vékonybélbolyhok szövettani vizsgálata követi. Fontos, hogy ha valaki már a vizsgálatok előtt is diétába kezdett, az befolyásolhatja az eredményeket, ezért arra figyelmeztetnek a szakemberek, hogy a betegséget kimutató vizsgálatok nélkül nem szabad/érdemes a gluténbevitelt csökkenteni. A tüneteket ez esetben ugyanis nem igazolhatóan a glutén okozza, így célszerű a kivizsgálást folytatni.

A gluténérzékenységet szűrő vizsgálat során olyan, úgynevezett autoantitestek keresnek, amelyeket az immunrendszer a búzában, árpában, zabban és rozsban található étkezési fehérjékre (glutén és gliadin) termel válaszként – magyarázza Bajor Zsuzsanna, dietetikus a Majomkenyér.hu-ra írt bejegyzésében. Ezek az autoantitestek, mint írja a szakember, gyulladást okoznak a belekben és károsítják a bélfalakat, ami alultápláltsággal, s felszívódási zavarokkal járhat.

A lisztérzékenység típusai

Látens cöliakia: amikor a glutén tartalmú étel elfogyasztását nem követi egyből bélnyálkahártya eltérés, de a későbbiekben mégis kimutathatóvá válik a bélbolyhok sorvadása.

Csendes vagy potenciális cöliakia: ebben az esetben nincs semmilyen hasi panasz, de egy tükrözés során szembetűnő bélnyálkahártya sorvadás tapasztalható, és a vérvétel kimutatja a típusos immunológiai elváltozásokat.

Klasszikus cöliakia: ez a kora gyermekkori lisztérzékenység tipikus tünetekkel.

Forrás: Majomkenyér blog

Annak, akiről kiderül, hogy lisztérzékeny, egész életen át tartó diétát kell tartania, nem "kinőhető" betegségről van szó. A diétázóknak azt javasolják: ne egyenek egyszerre sokat, inkább többször keveset, s kímélő ételeket válasszanak – így tudnak a bélbolyhok is regenerálódni, s lehet egészséges életet élni.

Ma már az interneten több olyan honlap is létezik, ahonnan különböző nyelveken – többnyire jelképes összegért, vagy akár ingyen – letölthető egy olyan szöveg vagy kártya, amelyet felmutatva külföldön sem okoz gondot, hogy egy helyi étteremben elmagyarázzuk, mit ehetünk és mit nem. "A belvárosi éttermekben, kifőzdékben a legtöbb helyen angolul jól beszélnek, de azért, hogy könnyebben megértessem magam, mindig nálam volt a török nyelvű gluténmentes utazókártyám" – ezt már Biró Diana mondja, a táplálékallergiával és gluténérzékenységgel is foglalkozó Majomkenyér.hu bloggere isztambuli tapasztalatairól. Beszámolt arról, hogy a török nagyvárosban egy étteremből sem küldték el azért, mert gluténérzékeny, inkább megpróbáltak valami olyan étellel kedveskedni, ami a konyhán volt és a vendégnek is megfelelt. Budapesten is van olyan étterem, bisztró, ahol szerepel gluténmentes menü a kínálatban, igaz némi utánajárást igényel, hogy rátaláljon a diétázó.

Nem kevesebb, nem rosszabb étel

Diana 2008 óta diagnosztizált gluténérzékeny. A betegség kezdetén hólyagok jelentek meg a szájában és emiatt már a nyelés is fájdalmat okozott neki. Jobbára vizet ivott vagy pépeset evett. A betegség diagnosztizálása óta diétázik, és azt mondja, bár időt kell rá szánni, ez nem jelent kevesebb vagy rosszabb ételeket. Ugyanakkor a mindennapi étkezést megoldani nem egyszerű feladat. A gluténérzékenyek többsége otthon főz, hiszen ez a legmegbízhatóbb és legolcsóbb megoldás. Ráadásul egyelőre nagyon-nagyon kevés olyan bolt van, ahol például gluténmentes szendvicset vásárolhat valaki, akinek az egész napos rohanás közben éppen erre lenne szüksége. Diana erről is készített összeállítást a Majomkenyér blogon, hogy melyik légitársaságnál lehet gluténmentes diétát kérni. Nyolc, általa megkérdezettből mindössze egynél nem szerepel ilyen menü a kínálatban, laktózmentes ételeket, valamivel kevesebb helyen, öt társaságtól lehet rendelniük a diétázóknak. Gluténérzékenyként – írja Diana – kevesebb akadályba ütköztem repülés során, mint a mindennapi életben.

A hétköznapokban az egyik legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy a gluténmentes élelmiszer drága, nincs rajta támogatás, mint jó néhány másik nyugat-európai országban – magyarázza a hvg.hu-nak Kiss Ádám, a Lisztérzékeny Fiatalok Egyesületének (LIFE) elnöke. A Majomkenyér.hu felmérése szerint akár 15-20 ezer forintos pluszköltséget is jelenthet, ha van a családban ételallergiás. A legdrágábbnak a gluténmentes élelmiszerek beszerzése számít, a diétázók legfeljebb úgy spórolhatnának, ha elhagynák az addig megszokott élelmiszerek java részét és nem helyettesítenék azokat. Ez az életmód viszont egyoldalú táplálkozással és aránytalanul nagy lemondással járna.

Egy diéta havi 25 ezer forint is lehet

Tudatosság hete – a gluténmentes kihívás címmel tartanak figyelemfelkeltő programokat május 14. és 20. között az Egyesült Királyságban. Arra buzdítják az érintetteket, hogy kérjék a számukra is fogyasztható ételek árusítását, forgalmazását a körülöttük lévő üzletekben, éttermekben, vegyék rá őket, hogy gluténmentes menüt is kínáljanak, kérjék meg a barátaikat, családtagjaikat, hogy próbálják ki maguk is a gluténmentes diétát egy hétig, hogy megérthessék, milyen kihívást jelent ez annak, akinek élete végéig ezzel kell együtt élnie. Magyarországon is vannak olyan lisztérzékeny szervezetek, amelyek, a világnap alkalmából igyekeznek felhívni a figyelmet a gluténérzékenységre, s jótékonysági akció is indul, amely nem csak a gluténérzékenyek, de más ételallergiával élő számára is segítség lehet. Egy diéta ugyanis – a Majomkenyér.hu felmérése szerint – akár havi 10-25 ezer forint plusz kiadást is jelenthet. (Az ételallergiás, intoleráns, gluténérzékeny gyermeket nevelők május 30-tól értesülhetnek a jótékonysági akció részleteiről a Majomkenyér.hu-n.)

Marad az örökös helyettesítgetés, miközben állandóan ügyelni kell arra, hogy garantáltan gluténmentes legyen az élelmiszer, amelyet választ a gluténérzékeny vásárló.  Ez azzal jár, hangsúlyozza a LIFE elnöke, hogy teljesen naprakésznek kell lennünk a különböző gyártók termékeit illetően, és oda kell figyelnünk sok, jelentéktelennek tűnő részletre. Ilyen például az is, hogy a szalámit szeletelés nélkül kell kérni a boltban, mert a többi felvágottról a késre tapadt glutén beszennyezheti a szalámit,vagy ha fagyit veszünk, ami elvileg gluténmentes, ellenőrizni kell, hogy a fagylaltot nem az amúgy gluténes tölcsér alatt tárolják-e.

Problémás menza

Külön problémát jelent, ha valaki iskolás és a menzán szeretne ebédelni. A gluténmentes diétát ugyanis nehéz megoldani az iskolai étkeztetés keretei között. Ahhoz, hogy egy konyhában gluténérzékenyek által fogyasztható ételeket lehessen főzni szigorú előírásoknak kell megfelelnie az intézménynek (a gluténmentes ételek nem érintkezhetnek olyan edényekkel, amelyekben nem gluténmentes étel készült). Néhány éve már léteznek ugyan gluténmentes ételekre specializálódott ételfutárok, de kevés az olyan vendéglátó hely, ahol biztonsággal lehet gluténmentes ételt rendelni. Elvileg megoldható, hogy az otthon megfőzött ebédet reggel beviszik az iskolába a diákok és ebédidőben megmelegítik azt a konyhán. Ilyenkor viszont az ételek melegítésénél adódhatnak problémák – amikor szintén egy nem garantáltan gluténmentes helyen kell gluténmentes ételt melegíteni. (Szülő elvileg az ÁNTSZ-től kell, hogy engedélyt kérjen erre.)

©

Az egyesület célja, hogy a lisztérzékeny fiatalok minél kevesebb problémával szembesüljenek a hétköznapokban. A LIFE, honlapján keresztül, igyekszik folyamatosan tájékoztatni tagjait a legújabb gluténmentes lelőhelyekről, támogatásokról és találkozókat szervez több mint 300 tagja számára. A tagok egymással folyamatosan fórumoznak, megosztják a legjobban sikerült recepteket, jó és rossz tapasztalataikat. Erre szükség is van, mert a betegséggel szembesülők számára eleinte komoly nehézséget okoz, hogy a mindennapi étkezésüket ne folyamatos lemondásként éljék meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!