szerző:
MTI

A hollandiai választási kampányban is téma lett az Egyesült Államokban botrányt kavart kijelentés a terhesség és a nemi erőszak összefüggéséről.

Kees van der Staaij, a kálvinista SGP párt listavezetője egy keddi interjúban azt mondta, hogy a nők nemi erőszak következtében csak rendkívül ritkán esnek teherbe, és pártja szerint ha ez mégis megtörténik, nem engedélyezhető a művi terhességmegszakítás. Szavai óriási felháborodást keltettek - számol be az NRC Handelsblad napilap internetes kiadása.

A közelmúltban az Egyesült Államokban Todd Akin republikánus szenátorjelölt hasonló kijelentése keltett hatalmas botrányt.

A holland politikai pártok nyilvános bocsánatkérésre szólították fel a politikust.

A hollandiai népjóléti intézet honlapja szerint a megerőszakolt nők hét százaléka esik teherbe. A 15 és 70 év közötti nők egy százaléka esett teherbe nemi erőszak következtében. Ezeknek a nőknek a fele abortusznak vetette alá magát, ötödük elvetélt, míg nagyjából harmaduk megszülte gyermekét.

Nem ez az első eset, hogy a hágai parlamentben most két képviselői hellyel rendelkező SGP nemzetközi figyelmet kap. A párt tiltja női tagjainak a passzív választói jogot (vagyis a választhatóságot), mert az szerinte ellentétes a Biblia szellemével. A strasbourgi emberi jogi bíróságnak kellett kimondania, hogy az SGP előírása alapjogokat sért.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!