szerző:
R.A.
Tetszett a cikk?

Kényelmesen, úriasan, rövid hétre. Trükkök és teljes költségvetés 1 főre, 5 napra, 2 fős kirándulás esetén.

Firenze kihagyhatatlan. A város apró, és nehéz elképzelnünk, hogy valaha nagyhatalomként működött a Mediciek uralma alatt. Még pápát is adott, pedig sétálva bejárjuk egyik végétől a másikig pár órán belül. Inkább egy olasz cukrászda rogyásig megrakott süteményes pultjára emlékeztet: gazdag, színes, szívderítő.

©

S bár a toszkán városokat legszívesebben őszi borostyános fényben képzeljük el, vagy tavaszi tarkaságban, nem rossz január-február magasságában a látogatás. Kevés a turista és jobbak az árak

Hogyan jussunk el Firenzébe? 50000-56000 forint

Repülő – KLM és Alitalia járatok visznek Budapestről Firenzébe, ha időben foglaljuk a jegyet 50000 forintba kerül.

Vonat – Valamivel drágább, mint a repülő, akár 56000 is lehet. Érdemes Bécsen keresztül utaznunk, hiszen így reggel átmegyünk Ausztriába, a napot ott töltjük, majd éjszaka utazunk tovább. A 6000 forintért tehát plusz egy napot vehetünk, míg szállásdíjat nem fizetünk érte, hiszen az éjszakát a vonaton töltjük. Ebben az árban ráadásul már a couchette költsége is szerepel, vagyis egy kinyitható ülésé, amin kényelmesen alhatunk.

Szállásdíj: 0 forint – az utazó kedvenc összege

Nem a repülőtéren lakom. Hogyan jutok a városba? 3600 forint

Ha repülővel utaztunk, akkor a tömegközlekedést is működtető ATAF 1450 forintért bevisz a városba. Hajnali 05.30.-tól késő este 23.00.-ig fél óránként indul egy járat.

Ezután talán még egyszer tömegközlekedésre kell szállnunk. Szemben Párizzsal, ahol a reptéren rögtön vehetünk akár egy teljes hétre bérletet, itt nem nagyon találunk olyan megoldást, ami rögtön lefedné a városba jutást és a következő öt nap tömegközlekedését is. Ezért a nagyjából 350 forintos jegyet még hozzáadjuk a fenti költséghez.

A jegyek 90 percig érvényesek. Mindenképpen kezeljük, amint felszálltunk a buszra, a BKV ellenőrök a kanyarban sincsenek a talján buszvitézekhez képest.

Oda-vissza járjuk meg ezt az utat, vagyis a fentiek kétszeresével számoljunk.

Mennyibe kerül a városi közlekedés? 15200 forint – 2100 forint

Turista kártya - Először is, mint minden fontosabb európai városban, itt is van turizmus kártya. 14500 forintba kerül, 72 óráig érvényes, és a legtöbb múzeumba, galériába ingyen léphetünk be vele és a kártyával 72 óráig közlekedhetünk ingyen.

A kártya hátránya, hogy nem a teljes 5 nap alatt segít a közlekedésben. Ugyan 3 teljes napot töltünk csak a városban, de ezen túl még az érkezés és távozás két csonka napját is számításba vesszük. E napokon a repülőtér vagy a vonatállomás és a szállás között közlekedünk egyszer-egyszer. Ezt a költséget azonban már elszámoltuk fent, tehát itt nem kell foglalkoznunk vele.

A csonka napokon azonban biztosan a szállás és a város között is közlekedünk, hiszen a néhány rendelkezésünkre álló órát szeretnénk értékesen tölteni. Itt tehát 2 további jegyről van szó. A kártya költségére még 700 forintot számoljunk rá, vagyis 15200 forintnál tartunk.

Megéri? Azt vizsgáljuk meg, hogy a kártya hiányában a közlekedésre és kiállításokra együtt többet költenénk-e, mint ez az összeg. A buszozás olcsó és keveset is használjuk, de a belépők ára borsos. Vagyis ha szeretnénk napi egy múzeumot meglátogatni – többet nem érdemes, mert a várost is szeretnénk látni - , akkor megéri. Ezt mindjárt tételesen megvizsgáljuk a Kultúra alatt.

Kerékpár - Egy másik lehetőség a biciklizés. A városvezetés elindította a "Mille e una bici" (Ezeregy bicaj) programot, amivel 1 órára 435 forintért; 5 órára 1160 forintért és egy teljes napra 2320 forintért. Ha csak közlekedési kérdésként hasonlítjuk a biciklit a buszhoz, akkor természetesen a busz nyert. De a biciklizés program is, illetve gyorsabban jutunk el egyik pontból a másikba, vagyis idővel takarékosabbak lehetünk, és többet látunk. Ezt a költséget tehát nem itt, hanem a programoknál számoljuk el.

Így spórolhat ezreket naponta külföldön

Kulturálódnék, de olcsón… 2320 forint - 17100 forint

Legyünk őszinték, kevesen szeretünk múzeumokban ácsorogni és nézelődni, sőt, egy utazáson inkább a város levegőjét szeretnénk szívni. De alkalmanként a múzeum helyszíne, a gyűjteménye, az épülete éppúgy része a helyi atmoszférának, mint a rejtett kincsek vagy az óváros utcái. Ha valahol ez igaz, akkor az Firenze. Az Uffizi vagy a Medici kápolna mind-mind a város velejéhez tartoznak.

A firenzei múzeumokban az EU polgárok 18 éves korig és 65 év felett ingyen mehetnek be, érvényes diákigazolvánnyal pedig féláron. A Medici mauzóleumot 15,50 euróért, az Uffizit 21,50 euróért nézhetjük meg. Akadnak olcsóbb, rejtett gyöngyszemek is, ezért a 17 eurós átlagárat használjuk.

Ezeket a jegyeket online könnyű megvásárolni, még okos kalkulátorokat is találunk a megfelelő oldalakon, amelyek megmutatják, hogy mennyibe kerül a jegy, sőt, percre pontosan kiválaszthatjuk, hogy mikor szeretnénk belépni.

Ha külön-külön megvesszük a múzeumi belépőket akkor 14790 forintot költöttünk – itt a válasz a korábbi költségvetésre, a turista kártyát érdemes megvennünk, így 0 forintot költünk belépőkre – most ezzel is számolunk.

Ehhez a 0 forintos tételhez még hozzáadjuk az 1 napos biciklibérletet, a 2320 forintot.

Ha mégis belépőket veszünk, akkor a 14790 + 2320 forintos programköltséggel kalkuláljunk.

Hol alszom? 21000-42000 forint

Olcsó hotelszobákat könnyen találni, de nem marad el az áruk nagyon a bérelt kislakás mögött. Ismét úgy érdemes számolni, hogy minden választásunk következményét megvizsgáljuk. Az olcsó hotelszoba például arra kényszerít bennünket, hogy házon kívül együnk-igyunk, s ha egy reggelit kapunk is, legalább egy meleg étel, a téli kirándulás miatt három-négy meleg ital, és még egy hideg étkezéssel biztosan kell számolnunk.

Ha kislakást bérlünk, akkor a saját konyhánkban csak a termosz űrmérete szab határt annak, hogy mennyi forró kávét viszünk magunkkal. Természetesen itt is lesz étkezési költség, hiszen meg kell vennünk a szendvics, a melegétel és a kávé alapanyagait, de jóval olcsóbb, mint az étterem.

Párizs hosszú hétvége – teljes költségvetés trükkökkel

Egy lakást 84000 forintért bérelhetünk, vagyis fejenként 42000 forintba kerül az 5 nap / 4 éjszaka. Nem is rossz, ennél jóval drágább szállásdíjakat fizethetünk Magyarországon is.

A hotelszobát már 42000 forintért is megkapjuk az öt napra, fejenként 21000 forint az összköltség

A különbség 21000 forint az 5 napra, 4250 forint naponta. Vajon ezt az összeget elköltjük ha az olcsóbb szállást választjuk, de mindig házon kívül eszünk?

Utaztam, sétáltam, múzeumot látogattam, aludtam… éhes vagyok! 29000 forint – 14400 forint

Nézzük. Egy nap 20 eurót biztosan elköltünk házon kívül. Ha kerüljük a legforgalmasabb helyeket, akkor 2-3 euróért egy reggelit vagy tízórait el tudunk fogyasztani, egy tál meleg étel, amennyiben megelégszünk a tésztafélékkel 10-15 euró között alakul. A biztonság kedvéért érdemes napi 25 euróval számolni, vagyis 7250 forinttal fejenként.

Aki lakást bérelt, és magára vásárol, nagyjából a feléből megvan, úgy 3600 forintból. A 4250 forintot naponta és fejenként, amit a drágább szállás miatt kellene megspórolnunk tehát nem sikerült kigazdálkodni, de a két változat igen közel áll árban.

Ezért merjük a lakásbérletet javasolni. Étkezéssel együtt már csak hangyányit nagyobb a költség, viszont igen nagy szabadságot biztosít. Ha magunkra főzünk és szendvicset, gyümölcsöt tudunk csomagolni a kirándulásra, kikerül az időbeosztásunkból az utcafronton ékeskedő étlapok böngészése – egy igen bosszantó időtöltés.

Tájékozódás: 0 forint – 3500 forint

Akár egy applikációt töltünk le egy okostelefonra, akár egy útikönyvet veszünk, néhány ezer forintnál többet nem költünk. De ha körbekérdezünk baráti és családi körben, biztos tud valaki kölcsönadni egy kalauzt.

Biztosítás: 4000 forint – 8000 forint

Biztosítás nélkül egy lépést se.

Itthon is utazunk: 0 forint 6400 forint

Például a repülőtérre, vagy a vonatállomásra. Ha nincs kedvünk tömegközlekedni, akkor ez is plusz költség. A repülőtéri transzferbusz költségével számolunk, ami egy útra 3200 forint.

Bármi más? Költség 10%-as biztonsági tartalékként

Természetesen számoljunk további költségekkel, például egy-egy sütire talán betérünk valahová. Lehet, hogy egy patikába kell beszaladnunk, vagy éppen lekésnénk a repülőt hazafelé. Ezt a biztonsági tartalékot edddig költségeink százalékában érdemes meghatározni, a 10% szerény de biztos keretet nyújt.

Költségvetés 1 főre, két fős utazás, 5 nap esetén

Utazás a helyszínre + Hazautazás

minimum: 50 000 forint / fő

maximum: 56 000 forint / fő

Utazás a helyszínen a reptérről/pályaudvarról/buszállomástól

minimum: 3600 forint / fő

maximum: 3600 forint / fő

Utazás a városban

minimum: 15200 forint / fő

maximum: 2100 forint / fő

A rejtély nyitját lásd a cikkben…

Szállás

minimum: 21000 forint / fő

maximum: 42000 forint / fő

Tájékozódás

minimum: 0 forint / fő

maximum: 3 500 forint / fő

Program

minimum: 2320 forint / fő

maximum: 17100 forint / fő

Étkezés

minimum: 29000 forint / fő

maximum: 14400 forint / fő

A rejtély nyitját lásd a cikkben…

Biztosítás

minimum: 4 000 forint / fő

maximum: 8 000 forint / fő

Utazás itthon

minimum: 0 forint / fő

maximum: 6 400 forint / fő

Biztonsági tartalék

minimum: 12 512 forint / fő

maximum: 15 311 forint / fő

Összesen

minimum: 137632 forint / fő

maximum: 168421 forint / fő

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Korrupcióüldözés Szlovákiában: pár másodperccel a szabadulását követően vették őrizetbe a politikust

Korrupcióüldözés Szlovákiában: pár másodperccel a szabadulását követően vették őrizetbe a politikust

Vidnyánszky is tagja volt a bizottságnak, amely Vidnyánszky színészét javasolta igazgatónak

Vidnyánszky is tagja volt a bizottságnak, amely Vidnyánszky színészét javasolta igazgatónak

Szlávik: Ez a vírus már nem az a vírus, ami tavaly megjelent Magyarországon

Szlávik: Ez a vírus már nem az a vírus, ami tavaly megjelent Magyarországon