szerző:
MTI

Hozzávetőleg 131 ezer új HIV-fertőzöttet regisztráltak 2012-ben Európában és a környező országokban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Járványügyi Központ (ECDC) által frissen közzétett jelentés szerint, ami nyolcszázalékos növekedést jelent a tavalyelőtti adatokhoz képest.

Az újonnan regisztrált esetek nagy részét - csaknem 102 ezret - Kelet-Európában és Közép-Ázsiában jegyezték fel, ebből 76 ezret Oroszországban. Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség (EEA) területén több mint 29 ezer új fertőzést jelentettek. 

Az AIDS-es esetek nagy és növekvő száma Keleten arra utal, hogy későn állítják fel a HIV-diagnózist, kevesen jutnak kezeléshez és azok sem időben - írta közös jelentésében a két szervezet. Magyarországon 2012-ben 219 új fertőzöttet regisztráltak - negyvenhéttel többet, mint egy évvel korábban. Az AIDS-megbetegedések száma negyvennyolccal nőtt. 

Míg Nyugat-Európában folyamatosan csökken az AIDS-megbetegedések száma - 2006 és 2012 között 48 százalékkal -, addig a WHO európai régiójának keleti részén, beleértve sok volt szovjet tagköztársaságot Ázsia területén, az újonnan diagnosztizált AIDS-es betegek száma 113 százalékkal emelkedett. Szakértők szerint elsősorban a nagy kockázatú csoportok körében hiányzó megelőző intézkedések miatt. Ilyen lenne többek közt a tiszta tűk biztosítása a kábítószer-élvezőknek, az ingyen óvszer és a HIV-teszthez való könnyű hozzáférés a szexmunkásoknak és a meleg férfiaknak, valamint a korai antiretrovirális gyógyszeres kezelés elkezdése. Bár e téren 2011-hez képest sokat javult a helyzet, csak minden harmadik HIV-fertőzött jut hozzá a gyógyszeres ellátáshoz. 

"Adataink azt mutatják, hogy a HIV-pozitív emberek 49 százalékánál későn veszik észre a betegséget az EU/EEA térségben. Nekik azonnal antiretrovirális kezelésre van szükségük, mert immunrendszerük már gyengülni kezdett" - mutatott rá Marc Sprenger, az ECDC igazgatója. 

A HIV egyre inkább a társadalom margóján élő csoportokra - szexmunkásokra, kábítószer-használókra és a meleg férfiakra - koncentrálódik - mutatott rá nemrég Michel Kazatchkine, az ENSZ kelet-európai HIV/AIDS különmegbízottja. A WHO európai főigazgatója azt mondta: a HIV-fertőzöttek korai gyógyszeres ellátása hosszabb és egészségesebb életet biztosítana a betegek számára és csökkentené annak kockázatát, hogy továbbadják a vírust. "Bár nem vagyunk túl a HIV-járványon Európában, a betegség feltartóztatásáról és terjedésének visszafordításáról szóló céljaink még mindig sok országban megvalósíthatók 2015-ig" - tette hozzá Jakab Zsuzsanna. 

A betegség felismerése óta összesen mintegy 75 millióan fertőződtek meg a szerzett immunhiányos betegség vírusával, 2012-ben pedig körülbelül 35,3 millió HIV-fertőzött élt a világon, javarészük - 25 millió - Fekete-Afrikában.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Hatástalanították a budafoki bombát

Hatástalanították a budafoki bombát

Gigantikus méhfarmmá alakította ötven hektáros birtokát Morgan Freeman

Gigantikus méhfarmmá alakította ötven hektáros birtokát Morgan Freeman

Marad a tavaszias idő, kis kockázattal

Marad a tavaszias idő, kis kockázattal

Partot ért Norvégiában a bajba került turistahajó

Partot ért Norvégiában a bajba került turistahajó

Elővette 45 éves patika Zsiguláját Schobert Norbert és meg is hajtotta

Elővette 45 éves patika Zsiguláját Schobert Norbert és meg is hajtotta

Fülke: Orbán a szájszagú fasisztákból is képes bikinis lányt varázsolni

Fülke: Orbán a szájszagú fasisztákból is képes bikinis lányt varázsolni