szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Korábban becsült értéke majdnem ötvenszereséért, ötvenezer fontért, vagyis átszámítva 18,7 millió forintért kelt el Al Capone koktélkeverője a londoni Sotheby's aukciósház árverésén.

Az ezüst shakert, amelybe a "To a 'regular guy' from the boys 1932" (Egy 'rendes srácnak' a fiúktól, 1932) feliratot gravírozták, a gengszter karácsonyra kapta embereitől 1932-ben. A koktélkeverő értékét korábban mindössze 1000-1500 fontra (375-560 ezer forintra) becsülték.

Az árverésen kalapács alá került Orson Welles (1915-1985) amerikai színész, rendező és író egyik forgatókönyve is. Az Aranypolgár című film forgatókönyvének munkakópiáján kétszer szerepel a Mr. Welles' Working Copy felirat. Végül 98 500 fontért (37 millió forintért) kelt el, a korábban becsült összeg hatszorosáért.

Mind a forgatókönyvet, mind a koktélkeverőt a 2011-ben elhunyt amerikai műgyűjtő, Stanley J. Seeger kollekciójából bocsátották árverésre.

A Sotheby's kétnapos árverése 7,3 millió fontos, vagyis körülbelül 2,7 milliárd forintos összbevételt hozott – olvasható az aukciós ház honlapján.

Al Capone koktélkeverője ide kattintva látható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!