szerző:
hvg.hu

Miközben a nyugati világ úgy tartja, hogy a kutya az ember legjobb barátja, a világ keleti felén ezt korántsem gondolják így. Bár már Kínában is egyre többen tiltakoznak a macska- és a kutyahús fogyasztása ellen, a gasztrotradíciót maga a kínai kormány sem nézi jó szemmel.

Fogyasztási célból évente 10-20 millió kutyát is levágnak Kínában – írja a Metro Magazin. A kínai állatvédők szerint a széles körben elterjedt kutyahúsfogyasztás, és az, hogy ennek a napokban még fesztivál is rendeznek, nagyban rontja Kína nemzetközi megítélését. Az is felháborítja őket, hogy a kutyahús feldolgozása általában milyen rossz higiéniás körülmények közt történik.

©

Szerintük a Kínának „haladnia kellene a korral”, és be kellene szüntetni a kutyahúsfogyasztást – állítja többek között a VShine Állatvédő Egyesület. A fejlődő országok közül szinte Kína az utolsó, ahol a kutya- és a macskahús fogyasztásának a mai napig nagy hagyományai vannak – írja a Metro Magazin.

©

Az állatvédők magukat a bevett kutyalevágási eljárásokat is kifogásolják, hiszen „egy fejlett, civilizált állam” nem bánik így az állatokkal. Peter J. Li, a nemzetközi kínai állatvédő szövetség szakértője szerint azon túl, hogy mindez brutális állatkínzás, a kutyahús fogyasztása különösen kockázatos az ember számára. A kutyahús komoly betegségeket, többek között trichinózisfertőzést, veszettséget és kolerát okozhat.

©

A fesztivállal kapcsolatban az is nagy probléma, hogy ilyenkor több mint 10 ezer kutyát is lemészárolnak, köztük sok olyan házi kedvecet is, akiken még rajta van a nyakörv. Főleg a szegényebb régiók háziállatait hurcolják el a fesztivál ideje alatt. Az innen ellopott kutyák sokszor hat-hét napon át is utaznak kis fémketrecekbe zárva étlen-szomjan – mondja Peter J. Li. A mészárosok szerint minderre azért van szükség, mert a megfélemlített, fájdalmat átélő állat húsa sokkal finomabb a szervezetében termelődő adrenalin miatt.

2014-ben maga a kínai kormány elhatárolódott a napokban tartandó kutyahúsfesztiváltól, és megtiltotta alkalmazottainak, hogy részt vegyenek rajta, és nem egy kutyahúspiac és -vágóhíd méretének csökkentését rendelte el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!