HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Szorít az idő: a legújabb kutatások szerint az oxitocinrendszer már hároméves korra kialakul.

A szeretet- vagy boldogsághormonnak is nevezett oxitocinról köztudott, hogy szerepet játszik az anyai viselkedés, a társas és a partnerkapcsolatok alakításában.

Ausztrál tudósok átfogó elemzésnek vetették alá az oxitocinnal kapcsolatos nemzetközi kutatásokat, és azt találták, hogy a hormon rendszerének kora gyerekkori fejlődési elégtelensége összefüggésben állhat a szenvedélybetegségek iránti fogékonysággal.

Mint Femke Buisman-Pijlman kutatásvezető a Medical News Today című orvosi lapnak elmondta, ez a hormon megvéd a stressztől, és ellensúlyozza a drogok okozta örömöt, de csak ha rendszere rendben kifejlődött.

Mivel az oxitocinrendszer kialakulása nagyjából hároméves korig tart, ez az a kritikus időszak, amelynek ártalmai (a problémás szüléstől az elhanyagoláson, a bántalmazáson át a fertőzésekig számos hatás beletartozhat) azt okozhatják, hogy az egyén később kevésbé ellenállóan reagál az addiktív szerekre.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, május 26-án megjelent számában olvashat, mely test és lélek egymásra hatásával foglalkozik: Hogyan lehetünk harmóniában a testünkkel? Mit üzennek a betegségeink? Mi áll evési zavaraink hátterében? Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat – a kiadónál!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét helyet javított Magyarország a FIFA ranglistáján

Hét helyet javított Magyarország a FIFA ranglistáján

Trumpék kérésére újraszámolták a szavazatokat Milwaukee-ban, Biden előnye nőtt

Trumpék kérésére újraszámolták a szavazatokat Milwaukee-ban, Biden előnye nőtt

WHO-igazgató: A védőoltások nem tüntetik el teljesen a koronavírust

WHO-igazgató: A védőoltások nem tüntetik el teljesen a koronavírust