HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Azt már korábbi tanulmányokból is tudjuk, hogy a gyerekek felismerik, ha hazudnak nekik.

A Massachusetts Institute of Technology kutatói pedig kimutatták, hogy a kicsiket részigazságokkal sem lehet megetetni.

Hyowon Gweon és csapata kísérletében 6-7 éves gyerekek ismerkedhettek egy játékszerrel.

Az egyik csoporté négy különböző dolgot tudott, a másiké ugyanúgy nézett ki, de a négy funkció közül csak egyet tudott: pörögni.

Ezt követően megnézték, amint egy tanárként szerepeltetett bábu bemutatja egy diákbábunak a játékot, de csak a pörgést demonstrálja.

Végül értékelés következett: az első csoport tagjai, akik tudták, hogy három másik dolgot is tud a játék, kevésbé segítőkésznek ítélték a tanárt (mert „elhallgatta” a másik három lehetőséget), mint azok, akik az egyfunkciós játékkal ismerkedtek, így teljes demót kaptak.

Egy második kísérlet azt is bizonyította, hogy a gyerekek, akik tisztában voltak azzal, hogy a tanár hiányos információt adott nekik, a későbbiekben bizalmatlanabbul kezelték a tőle kapott információkat.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a sikerrel, az önérvényesítéssel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!