HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Attól függ, mire fókuszál.

Feltételezzük, hogy aki elégedett a külsejével, az boldogabb is – ám egy vizsgálat szerint a hétköznapokban eltúlozzuk ezt az összefüggést.

A pszichológiában régóta ismert a fókuszálási illúzió jelensége: amikor életünk egyik aspektusára, például az egészségre vagy az anyagiakra összpontosítunk, akkor ennek aránytalanul nagy fontosságot tulajdonítunk életünk egésze szempontjából.

Lukasz Kaczmarek lengyel pszichológus az Adam Mickiewicz Egyetemen azt vizsgálta, igaz-e mindez a kinézettel kapcsolatban.

Két kérdőívet vett fel 97 önkéntessel. Az egyik a testükkel, a másik általában az életükkel való elégedettségüket mérte, de a fontos szempont a kitöltés sorrendje volt.

Mint kiderült, a fókuszálási illúzió ebben az esetben is működött.

A külsejükkel elégedettebb válaszadók boldogabbak is voltak, de csak ha a testi elégedettség kérdőívet töltötték ki előbb. Azaz erre irányították a figyelmüket – ellenkező esetben alig volt látható a kapcsolat.

 

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a sikerrel, az önérvényesítéssel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!