HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A kutatásban nem ismerték azt a kifejezést, hogy „attól függ”.

Ha valaki hatalmat kap a kezébe, elkezdi fekete-fehérnek látni a jó és a rossz közötti különbséget.

Ráadásul különösen a rossz esetében válik hajlamossá abszolút erkölcsi ítéletekre – világít rá az Academy of Management Journal című lapban megjelent egyik szakcikk.

Scott Wiltermuth, a Dél-kaliforniai és Francis Flynn, a Stanford Egyetem munkatársa saját hallgatóik viselkedésének megfigyelése nyomán kezdett bele a vizsgálatokba.

Olyan kísérleti helyzetet hoztak létre, ahol egyeseket hatalommal ruháztak fel (javak felett rendelkezhettek, és jogukban állt jutalmazni és büntetni).

Amikor a résztvevőknek különböző kihágásokról kellett ítéletet hozniuk, a „hatalmasok” valószínűbben minősítettek egyes cselekedeteket egyértelműen erkölcsösnek vagy erkölcstelennek.

A többieknél sokkal jellemzőbb volt, hogy úgy válaszoltak: „attól függ”.

E bizonyosság miatt a hatalom birtokosai ráadásul súlyosabb büntetést is adtak volna a vétkeseknek.

Wiltermuth szerint a való életben az amerikai kongresszusi képviselők saját ügyeikkel kapcsolatos „halálos bizonyossága” jól példázza a kísérletben demonstráltakat.

 

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a sikerrel, az önérvényesítéssel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyvvel. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!