HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Nem csupán a nemünk okán különbözünk, hanem egyénileg is más lehet az igényünk az intimitásra, ami alkalmazkodást és összecsiszolódást igényel a partnerek között.

Fiatal pár ül velem szemben, a helyzet tyúk-tojás problémaként definiálható: a nő nem tud megnyílni és feloldódni a szexuális együttlét számára, mert nem kap elég fizikai intimitást (csók, ölelés, érintés, simogatás és más gyengéd megnyilvánulások, amelyek az ő értelmezése szerint minimum kétnaponta a sarki virágüzlet kínálatát is magukba foglalják). Míg a férfi azt mondja, elfáradt az udvarlásban, és nem érzi ehhez a kellő érzelmi inspirációt olyan nő mellett, aki nem akar vele szexelni.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a nő feltétele még a hétköznapokban megtapasztalt olyan intim testi viszony is (ölelkezés, összefonódás, csókolgatás, egymás mellett elhaladva nyakba puszi és testi simítás), ami azonban nem vezet szexuális aktushoz – tehát a férfit ne a szex motiválja szeretete kinyilvánításában –, ez azonban a férfiban máris szexuális izgalomhoz vezet, hiszen kívánja a nőt, s nem érti, hogy akkor miért ne végződhetne aktussal.

Kicsit engedni
©

Gordiuszi csomó – s hogy mi a megoldás? Az, hogy az egyik fél (bármelyik…) kicsit enged, a másik pedig szenzitíven reagál e változásra, és máris megkezdődhet a felfelé építkezés. Mert ameddig csak a saját álláspontjukat hajtogatják, addig olyanok, mint amit gyakran tapasztalunk bemutatkozásnál: annyira csak a saját nevünk jól artikulált elmondására figyelünk, hogy épp az új információ sikkad el a helyzet során, azaz a másik nevének a meghallása, megértése.

A szex előszobája

A férfi gondolkodásában ráadásul a női test érintése oly mértékben összekapcsolódik a szexualitással, hogy amennyiben a férfinél valamilyen vélt vagy valós szexuális probléma áll fenn – leggyakrabban erekciós zavar, de a vágy hiánya is ezt eredményezheti –, akkor tudatosan is kerüli az intimitás fizikai megnyilvánulásait, nehogy szex legyen belőle.

Pedig, mint láttuk, a női logika nem szükségszerűen szerepelteti a kettőt együtt vagy egymás után, így a szeretetkinyilvánítás említett formáinak elmaradása még nagyobb pánikhoz vezet.

Rendszerint a diszfunkció elmúlását, megoldását követően derül fény arra, hogy a nő számára mennyivel könnyebben lett volna elviselhető, kezelhető ez az időszak: egyrészt, ha tudja, miért változott meg a férfi viselkedése, és ritkultak/szűntek meg az együttléteik, másrészt pedig ha legalább az érzelmi közelség és gyengédség megmarad köztük ez idő alatt.

Olvassa tovább Hevesi Krisztina szexuálpszichológus cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, mely a nemek, a nőiesség, férfiasság témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk Susan Quilliam Hogyan válasszunk társat? című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.


 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újsághirdetésben toboroz mozdonyvezetőket a MÁV

Újsághirdetésben toboroz mozdonyvezetőket a MÁV

Megszigorítják a menekültekre vonatkozó szabályokat Németországban

Megszigorítják a menekültekre vonatkozó szabályokat Németországban

A hét legviccesebb videója, mikor ez a lány rádöbben: valójában nem a Földben élünk

A hét legviccesebb videója, mikor ez a lány rádöbben: valójában nem a Földben élünk

Újabb nagyvárosokból tiltják ki a dízel autókat Németországban

Újabb nagyvárosokból tiltják ki a dízel autókat Németországban

Út az X-Faktor döntőjéig - mi történik a háttérben? (videó)

Út az X-Faktor döntőjéig - mi történik a háttérben? (videó)

Gulyás Gergely nem volt hajlandó Gruevszkiről beszélni

Gulyás Gergely nem volt hajlandó Gruevszkiről beszélni