HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A gyermek érdekében a szülőknek nem kell mindenképpen együtt maradni, de mindenképpen együtt kell működniük. Ekként összegezhető a HVG EXTRA Pszichológia Szalon legutóbbi estjének fő tanulsága. A kiadó egyik új kötete kapcsán szervezett beszélgetésen szóba került az is, miként jelentse be a szülő a válást gyermekének, illetve, hogy érdemes-e „megvásárolni” a kamasz szeretetét.

Tegyék félre a szülők az egymás iránti indulataikat, mert úgyis egész életükben szülőpárok maradnak, és végső soron a kettejük közti kommunikáció a kulcsa annak, hogy gyermekük a legkevésbé sérüljön a válásuk során – hangsúlyozta Deliága Éva rövid bevezető előadásában a Müpa teltházas Tükörtermében. A gyermekpszichológusként és integratív gyermekterapeutaként praktizáló szakember nemrég megjelent könyve, a Ketten háromfelé kapcsán beszélt arról, hogy tapasztalatai szerint miként lehet „jól válni”. A terapeuta esetei sorozatban megjelent kötetben a szerző egy kamaszodó lány, Szonja történetén keresztül mutatja be, hogyan lehet megküzdeni a család széthullásának traumájával.

Deliága Éva gyermekpszichológus és integratív gyermekterapeuta. A Ketten háromfelé - Válás gyerekkel című könyv szerzője

Hogyan mondjuk el?

A lényeg, hogy egy válás megrázkódtatását csak közös erőfeszítéssel lehet feldolgozni, amint azt Szonja és szülei története is bizonyítja. Ennek első lépése, hogy megfelelően, nagy tapintattal, de egyértelműen kommunikálják a gyermek felé a megváltozott élethelyzetet. Mint Deliága Éva kiemelte, ilyenkor nagyon fontos, hogy nyugodt körülményeket teremtsenek, és ne zavarja meg a beszélgetést például a tévé vagy mobiltelefon. Mindkét szülő legyen jelen, és egyszerű szavakkal, 3-4 mondatban foglalják össze a történteket. Lehetőleg közös döntésként tálalják a változást, ne akarják (ilyenkor is) hibáztatni a látszólagos „felelőst”. Ne azt hangsúlyozzák a szülők, hogy már nem szeretik egymást, hanem inkább azt, hogy elmúlt a szerelem, de őt, a gyermeküket ugyanúgy szeretik mindketten – tette hozzá a pszichológus.

A gyermek helyzetét megkönnyíti, ha a közlés megfogalmazásában szülei alkalmazkodnak az életkorához, és nem traktálják a kapcsolati válság részleteivel. Ehelyett inkább arról mondjanak minél több konkrétumot, hogy mi lesz ezután a gyerekkel. Meséljenek például arról, hogyan és hol fog élni, mikor lesz apával és mikor anyával, ki hozza-viszi óvodába, iskolába, különórára, hol lesznek a holmijai. Ezeket a kézzel fogható részleteket persze csak akkor fogják tudni sorolni, ha ők maguk már – legalább egy időre félretéve a saját sérelmeiket – előzetesen megállapodtak bennük.

Szörnyi Krisztina a HVG EXTRA Pszichológia magazin főszerkesztője és Deliága Éva

Kettőn áll – vagy bukik

A szülők közti hatékony kommunikáció ugyanakkor nehéz kérdés – ismerte el a szakember is. Mert bár ez lenne a kulcsa a gyermek számára minél kevésbé megrázó válásnak, általában éppen azért szakad egy kapcsolat, mert nem működik a házaspár közti dialógus. A megoldás ebben a zavaros helyzetben – paradox módon – éppen a gyermek, aki a legnagyobb motiváló erő lehet a szülők számára. Feltéve, hogy a saját jóllétük, érdekeik mellett (vagy előtt) az övéit is figyelembe veszik, és megértik, hogy „a gyerek érdekében legalább a vele kapcsolatos döntésekben együtt kell működniük”.

Az esten elhangzott kérdések is mutatták azonban, hogy sok esetben mennyire nincs összhangban az elmélet és a gyakorlat. A hallgatóság soraiban feltűnően nagy számban jelen lévő férfiak közül többen is felidézték, hogy korábbi társuk mindent megtesz, hogy elidegenítse tőlük a gyerekeiket. Bár ezekben az esetekben az apákat elsősorban türelemre és kitartó próbálkozásra tudta csak biztatni Deliága Éva, azt is kiemelte, mennyire rossz taktika ez az anyák részéről, mivel akár kicsi, akár nagy a gyerek, a legnagyobb veszteség számára az egyik szülő elvesztése. Ezért is tartja ma úgy a pszichológia, hogy egy válás során akkor sérül a legkevésbé a gyermek, ha a legkevésbé sérülnek az érzelmi kapcsolatai. Magyarán, ha mindkét szülővel rendszeresen, fizikai valójukban találkozik. Ideális esetben ez azt jelenti, hogy olykor az apás (vagy anyás) napokon is összefut a másik szülővel, mondjuk egy különórára menet – tette hozzá az előadó.

„Megvásárolt” figyelem

A világos kommunikáció és az érzelmi kapcsolatok megőrzése mellett szintén sokat segít a stabilitás megőrzése. Ennek része, hogy a szülők igyekeznek minél jobban lerövidíteni az átmeneti – a gyermek lelkivilágát igencsak megviselő – időszakok hosszát. Ez éppolyan fontos csecsemő- vagy kisgyermekkorban, mint a pubertás idején – hangsúlyozta a szakértő. Hiszen nincs „megfelelő pillanat” a válásra, az minden fejlődési szakaszban nagyon megrázó életesemény. A szülők ezt azzal enyhíthetik, ha mihamarabb megállapodnak az új életforma napi kereteiről, hogy helyreálljon valamiféle stabilitás. Hiszen ezt az új rendszert is hónapokig, vagy akár egy évig tarthat megszokni a gyereknek, miután legalább egyszer átélte a nagyobb ünnepeket a megváltozott felállásban.

A mindkét szülővel való kapcsolattartást egyébként olyan fontosnak tartja a terapeuta, hogy még azt is el tudja képzelni, ennek érdekében olykor érdemes „megvásárolni” a gyermek szeretetét, figyelmét. Legalábbis egy kérdésre válaszolva úgy vélte, kamaszkorban reális lehet, hogy a saját fizikai, lelki, érzelmi változásaival is küzdő, az apjától elzárkózó gyerekhez tárgyakon, élményeken keresztül jusson közelebb az elutasított fél, de csak azért, hogy aztán valóban „minőségi időt” tölthessenek együtt. A szülő-gyerek kapcsolatból kieső időt ugyanis – tette hozzá – sosem lehet igazán pótolni.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely valódi vágyainkkal, legbensőbb motivációinkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, páros belépőt nyerhet a budapesti Frida Kahlo-kiállításra. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem volt mozdonyvezető, ezért nem indult el több vonat kedden

Nem volt mozdonyvezető, ezért nem indult el több vonat kedden

Védőgátnak csapódott Velencénél a sokszoros bajnok és csúcstartó motorcsónakos

Védőgátnak csapódott Velencénél a sokszoros bajnok és csúcstartó motorcsónakos

„Most az a szokás, hogy hamisítják a múltat mindenfelé” – új klippel jelentkezett Bródy János

„Most az a szokás, hogy hamisítják a múltat mindenfelé” – új klippel jelentkezett Bródy János

Távozik a genovai viaduktot üzemeltető cég vezetője

Távozik a genovai viaduktot üzemeltető cég vezetője

Képtelenség megfékezni a kórházi adósságot

Képtelenség megfékezni a kórházi adósságot

Miért nem volt elég a tabudöntés Netanjahunak?

Miért nem volt elég a tabudöntés Netanjahunak?