HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Kapcsolataink mélységét a figyelmesség, az elfogadás, a megértés, illetve a szeretet mértéke határozza meg. Nézzük, hogyan látták a szeretetet a pszichológia legnagyobb elméletalkotói.

„A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély. Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel. Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli. Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel” – írja a legmélyebb, isteni szeretetről Pál apostol a Szeretethimnuszban, amely nem pszichológia ugyan, mégis évszázadokra, sőt évezredekre meghatározta, hogyan gondolkodunk Európában erről az „érzelemről”.

Ezt a fajta, az Újszövetségben megfogalmazott szeretetet az ókori görögök agapénak nevezték. A magyar nyelvben a szeretet vagy szerelem szavakkal írjuk le, ha valaki vagy valami fontos a számunkra, az ókori görögöknek azonban külön szavuk volt a családi, rokoni szeretetre (sztrogé), a vendéglátó szeretetre (xénia), a vágyakozó szexuális szeretetre (erósz), a baráti szeretetre (filia), vagy a már említett önzetlen, elfogadó feltétel nélküli szeretetre (agapé).

A szexuális ösztön mellékterméke

Sigmund Freud, a pszichoanalízis bécsi megalkotója munkásságában hangsúlyos szerepet kaptak a negatív emlékek, a szexualitás és az agresszió tudattalanba rejtése vagy elfojtása. Mélylélektani vizsgálati módszerének lényege ezeknek az elfojtott emlékeknek, vágyaknak és ösztönöknek a tudatosítása.

Pszichoanalitikus elméletében azt mondja ki Freud, hogy a szeretet nem más, mint szexuális vágyaink kiélésének mellékterméke. Tehát egy beteljesült szexuális kaland után, ha a partnerünkben olyan tulajdonságokat fedezünk fel, amelyek nemcsak tetszenek, de belőlünk hiányoznak, akkor a szexuális vágyakozás, majd beteljesülés idealizált, túlbecsült szeretetté alakulhat át. Ennek a vágyakozó szeretetnek a csúcspontja a teljes egybeolvadás rózsaszín ködben, amikor olyan mértékű a másik fél „istenítése”, hogy a saját identitásunkat is hajlandók vagyunk elveszíteni azért, hogy állandóan a szeretett személlyel lehessünk.

Identitásvesztés helyett fejlődés
©

Ez a szimbiózis Freud szerint szinte minden esetben a lélek bizonyos mértékű sérülésével jár az egyre mélyülő szeretetkapcsolatban, ahol már a szexuális vágyak is teljesen háttérbe szorulnak. Bár ez a vágyvesztés mindenképpen bekövetkezik Freud elméletében, azt azért leírja, hogy bizonyos esetekben az elmélyülő szeretetben az identitásvesztés helyett az egybeolvadás akár egyéni fejlődést is hozhat, ha a másikban felfedezett, áhított tulajdonságokat magunkévá tesszük.

Önmegvalósítás kontra megfelelés

Az 1950-es években létrejött humanisztikus pszichológia középpontjában az ember egyéni fejlődése és növekedése állt. Az irányzat képviselői mélyen hittek abban, hogy minden ember képes lehet a fejlődésre és képességei kibontakoztatására. A humanisztikus pszichológia célja segíteni az embereket, hogy felismerjék önmagukban kiaknázatlan képességeiket. Az irányzat egyik alapítója, Carl Rogers amerikai pszichológus úgy vélte, az önmegvalósítás szükséglete mellett a másik legjelentősebb – a viselkedésünket is befolyásoló – szükséglet a pozitív értékelés iránti szükségletünk, amely esetenként akár dilemma elé is állíthat minket.

Vegyük csak azt a példát, amikor egy jól menő családi vállalkozás vezetését az apa a fiára akarja hagyni, aki azonban tehetséges énekes, és sikeres zenei karrierről álmodik. A fiú célja és vágya tiszta és világos, mégis ott van a dilemma, hiszen szeretne megfelelni az apjának, szeretné megtartani a szeretetét és pozitív értékelését. A szeretetnek ezt a formáját, amikor mások szeretetét akkor nyerjük el vagy tarthatjuk meg, ha az elvárásoknak megfelelően cselekszünk, Rogers feltételekhez kötött pozitív értékelésnek nevezi. A legtöbb kapcsolatunkban ez a szeretet dominál, ezért önmagunk szeretete és pozitív értékelése is sok esetben feltételekhez kötött. A példánknál maradva tehát a fiú – ha korábbi tapasztalatai a feltételekhez kötött szeretetről szóltak – akkor fogja pozitívan értékelni és elfogadni magát, ha az apja kívánságait teljesítve a családi cég élére áll, annak ellenére, hogy ezzel nagy árat fizet, hiszen le kell mondania a saját céljáról.

Feltételekhez kötött vagy feltétel nélküli
©

Ugyanakkor, ha egy gyerek azzal a tapasztalattal nő fel, hogy a szeretet nem a cselekedeteitől függ és nem feltételekhez kötött, akkor önmagát is feltétel nélkül el tudja fogadni, és bátran el meri mondani az apjának a saját célját és vágyát, anélkül, hogy félnie kellene attól, hogy elveszítheti a szeretetét. A rogersi elméletben ez a feltétel nélküli pozitív értékelés.

A szeretet művészete

Lehetséges, hogy jól szeretni nemcsak a szexualitás mellékterméke vagy tudattalan „tapasztalati tanulás”, amikor a gyerekkori élményeinkből leszűrjük, hogyan kell viselkednünk, hogy szeressenek? Előfordulhat, hogy jól szeretni ugyanúgy meg kell tanulnunk, mint írni vagy olvasni?

Erich Fromm német filozófus és szociálpszichológus, az 1960-as évek második felében útnak induló transzperszonális pszichológia egyik képviselője A szeretet művészete című könyvében úgy fogalmazott, hogy az érett, cselekvő szeretetet bizony mindnyájunknak tanulnia kell. Az érett szeretet ugyanis nem passzív érzés, ahogy azt Freud leírta, és nem is a szexuális vágy beteljesülésének a hozománya, hanem éppen ellenkezőleg – állítja Fromm – aktív, tudatos cselekedetek sorozata, amely a szexualitásnak és az egybeolvadás vágyának az alapja és előfeltétele.

Szabadon dönthetünk
©

A szeretetbe nem beleesünk, hanem helytállunk benne, amiről szabadon dönthetünk. A passzív, szimbiotikus szeretetet éretlen szeretetnek nevezi Fromm, például amit egy kisgyerek érez az édesanyja iránt. Fejlődésünk során ez a kezdetleges érzelmi szeretet alakulhat át érett, tudatos döntéssé, illetve olyan produktív cselekedetek sorozatává, mint a törődés, a felelősségvállalás, a tisztelet és a törekvés a másik fél tárgyilagos, objektív megismerésére.

Az élet értelme

A szeretet az egyetlen módja, hogy megismerhessük és megérthessük a másik ember legalapvetőbb működését, gondolkodását és hitrendszerét – véli Viktor Frankl, a koncentrációs tábort is megjárt osztrák pszichiáter és neurológus. Ha képesek vagyunk nyitott szívvel fordulni mások felé, akkor olyan kincseket is felfedezhetünk, amelyekről esetleg ők maguk sem tudták, hogy a birtokában vannak. Ha őszinte szeretettel fordulunk a társunk felé, akkor igazi támasza lehetünk azon az úton, ahol felfedezheti és beteljesítheti rejtett képességeit és lehetőségeit – írja Frankl, a logoterápia és az egzisztenciaanalízis szülőatyja Mégis mondj igent az életre! című könyvében.

A szeretet útján haladva számos elméletről, gondolatról, olvashatunk pszichológiai, biológiai vagy akár evolúciós szempontból is. Mégis mi akkor a szeretet? Mindenkinek magának kell eldöntenie. Számomra az elvárás nélküli elfogadás, ami szárnyakat és erőt ad, és a legmélyebb poklokban is támaszként van jelen.

Szakács Anna pszichológus

Mennyi mindent szerethetünk a másikban? Olvassa el a wmn.hu-n!

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely érzelmeinkkel, az érzelmi intelligenciával foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Pszichológia Plusz párkapcsolati különszámmal. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Merkel és Macron, a két gyengélkedő vezető menti meg Európát?

Merkel és Macron, a két gyengélkedő vezető menti meg Európát?

Szabadon engedték a nemi erőszakkal vádolt Chris Brownt

Szabadon engedték a nemi erőszakkal vádolt Chris Brownt

Újabb génszerkesztett babák születhetnek

Újabb génszerkesztett babák születhetnek

Közel 1,5 milliárdért hirdet idén az MNB

Közel 1,5 milliárdért hirdet idén az MNB

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit

Magyar Turisztikai Ügynökség: Szó sincs a nyaralók megfigyeléséről

Magyar Turisztikai Ügynökség: Szó sincs a nyaralók megfigyeléséről