HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A traumát túlélőknél a legfontosabb kérdés az, hogy miként integrálható az énképbe a trauma tapasztalata, hogyan dolgozható fel, hogy lehet értelmet találni a szenvedésben.

A náci koncentrációs táborokat megjárt Viktor Frankl osztrák pszichiáter nevéhez köthető úgynevezett logoterápiás irányzat arra tanít, hogy a szenvedés akkor nem hiábavaló, ha értelmes tud lenni számomra, azaz ha megváltozom a trauma élményétől, tanulni, „gazdagodni” tudok általa.

Ezt hívjuk ma poszttraumás fejlődésnek vagy növekedésnek. Az 1990-es években a szakemberek felismerték ugyanis, hogy különféle traumatikus tapasztalatok nem csupán negatív, de pozitív reakciókat is kiválthatnak, sőt, ezek az ellentétes válaszok gyakran egyszerre jelennek meg a túlélőknél.

Hosszú távú átfúrás

Nagy kihívás tanulni tudni szélsőségesen negatív tapasztalatainkból, hiszen a trauma kiszakítja az embert élete megszokott rendjéből, szétveti az élettörténet koherenciáját, átszínezi a valóságészlelést és az énképet.

A mélystruktúrába hatolva károsítja a személyiséget, sokszor visszafordíthatatlan egzisztenciális és pszichés veszteséggel jár. Elidegenedést idéz elő a világban és a közvetlen környezetben, szembesít a sebezhetőséggel és az élet értelmességének a kérdésével.

Biztonságos világ?
©

A legáthatóbb következményt talán úgy fogalmazhatnánk meg, hogy a trauma olyan szemüveggé válik, amitől nem tudunk szabadulni: mindent átszínez, hatására az ember elveszíti a világ értelmességébe, biztonságosságába vetett hitét, azaz többé nem lesz otthon a világban, ami által elidegenedik saját magától is.

Hogyan tudjuk ezt elképzelni? Már magának a fogalomtörténetnek az ismerete is segít megérteni a trauma elementáris pusztító erejét. A trauma szó a görög átfúr igéből keletkezett, külső behatás nyomán előálló sebesülést jelent. A szó pszichológiai pályafutása akkor vette kezdetét, amikor a XVIII. század végén a lélektan átvette a baleseti sebészetben a XVII. század közepétől a fizikai sérülésekre használt „trauma” elnevezést, és azt a lelki történésekre alkalmazta.

Ki vagyok én egyáltalán?

A trauma során átélt tapasztalat nem egyezik meg a világtól elvárt normáinkkal, az énről alkotott elképzeléseinkkel, és az alaphiedelemmel, hogy mi az, ami megtörténhet az ember életében, és ami nem.

Hogyan történhetett meg velem?
©

Ha a holokausztra gondolunk, ami az európai kultúrkör kétségtelenül legemblematikusabb traumatörténete, és amely a trauma jelenségének sok tekintetben azóta a metaforájává vált, a túlélőknek meg kellett küzdeniük azzal a kérdéssel, hogyan történhetett meg Európában, a modernitás korában, hogy emberi méltóságuktól megfosztották, koncentrációs táborba hurcolták őket. Hogy bármit megtehettek velük, és ők is bármire képessé váltak a túlélésért. Hasonló egzisztenciális vákuumot, az élet értelmességébe vetett hit elvesztését okozza, ha valaki nemi erőszak áldozata lesz, természeti katasztrófát él át, vagy akár súlyos, gyógyíthatatlan betegség támadja meg.

A kutatók megfigyelték, hogy nagyon különböző traumák túlélői hasonló lélektani reakcióktól szenvednek. A túlélőket, legyen szó bármilyen traumáról, ugyanazok a kérdések gyötrik: hogyan történhetett ez meg velem? Bízhatok-e ezután bármiben, bárkiben? Hogyan találok vissza a régi életemhez? Ki vagyok én egyáltalán?

Érdekli, hogyan következhet be a gyógyulás a traumából? Olvassa tovább Pintér Judit Nóra pszichológus a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban megjelent cikkét, mely a trauma, terápia, gyógyulás témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A terapeuta esetei sorozat egyik kötetével, Szondy Máté Olvadás című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!