HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A harag az a méreg, amit te iszol meg, és azt reméled, hogy a másik fog meghalni tőle. Érzelmeink gyakran elragadnak bennünket, pedig a legtöbb helyzetben jó lenne inkább hideg fejjel döntéseket hoznunk – a munkahelyi konfliktusok kiemelt helyen szerepelnek ezen a listán.

Társas helyzetekben óhatatlanul súrlódásokkal kell megküzdenünk, márpedig mindössze két ember elég ahhoz, hogy máris társas helyzetről beszélhessünk. Munkahelyen vagy az üzleti partnerekkel számtalan interakcióba keveredünk, amikor akár eltérő érdekeink, akár a habitusunk, világlátásunk ütközik a másik félével.

Nem is beszélve azokról a krízishelyzetekről, amikor a váratlan fejlemények valóban bénítóan hatnak az emberre, és úgy kellene higgadt, átgondolt döntéseket hoznunk, hogy magunk se látjuk, merre hány méter. Az önuralom viszonylag gyors visszaszerzésének képessége a második legjobb megoldás – az első természetesen az, ha még a nehéz helyzetekben is megőrizzük a hidegvérünket.

A vörös köd

A dühérzet biokémiailag is hatást gyakorol – ilyenkor a kortizol nevű stresszhormon szintje megemelkedik, és a valóságban is gátolja gondolkodó- és információfeldolgozó képességünket, míg hosszú távon károsítja a halántéklebenyben található hippocampus sejtjeit, és ezáltal tanulási képességeinket.

Aztán megbánjuk
©

Indulatosan tehát sajnos butábbak leszünk, rosszabb és átgondolatlanabb döntéseket hozunk. A vörös köd leereszkedése, a veszekedések ráadásul igen kellemetlen „tünetegyüttest” képesek kiváltani: a legtöbb indulatos helyzet a sértett egók küzdelmének köszönhető, ráadásul indulatból csupa olyan dolgot teszünk, amit aztán megbánunk, szégyellünk, és adott esetben még kínos bocsánatkérésig is el kell vergődnünk.

Az utcai közlekedésben ennek megvannak a bevett – persze kevéssé européer – technikái: jól és megvetően megnézzük magunknak a bunkó sofőrt, odafékezünk, esetleg még nemzetközileg egyezményes gesztusokkal is jelzünk– aztán sose látjuk többé egymást. A társas helyzetek viszont legtöbbször olyan közösségben zajlanak le, ahol még másnap is köszönni kell tudni a másiknak.

Érdekli, miként fejlesztheti önuralmát főleg a munkahelyi vitáknál? Olvassa tovább Bőhm Kornél kommunikációs tanácsadó cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, mely érzelmeinkkel, az érzelmi intelligenciával foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Pszichológia Plusz párkapcsolati különszámmal. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A pápa látogatásának napjaira is kiterjesztik a csíksomlyói búcsút

A pápa látogatásának napjaira is kiterjesztik a csíksomlyói búcsút

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

Nemsokára újra leszakad a hó, a fél országra kiadják a figyelmeztetést

Nemsokára újra leszakad a hó, a fél országra kiadják a figyelmeztetést

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

Most rögtön elszégyellheti magát mindenki, aki beszólt Vajna Tímeának

Most rögtön elszégyellheti magát mindenki, aki beszólt Vajna Tímeának