HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Természetesen érezzük, hogy ez jó dolog, ám áldásos hatása sokkal több – befonja egész életünket.

A pozitív pszichológia tudományos mozgalomként indult, és ma már önálló tudományterületnek tekinthető irányzat, amely a lélektan legkorszerűbb eszköztárát használva az ember pozitív működését meghatározó tényezők tanulmányozására fókuszál.

A pozitív pszichológia egyik jelentős sikere a nemsokára Budapesten is előadó, az Észak-Karolinai Egyetem pszichológus professzora, Barbara Fredrickson által 2004-ben megfogalmazott elmélet a pozitív érzelmek alkalmazkodást szolgáló funkciójáról. A pozitív emóciók „broaden-and-build” (magyar átültetésben: láss és gyarapíts) elmélete szerint az olyan érzelmek, mint az öröm, az érdeklődés, az elégedettség, a szeretet, egyfelől szélesítik, gyarapítják az egyén gondolati és aktivitási repertoárját, másfelől elősegítik a társas kapcsolatok kialakítását, növelik a kreativitást, motiválják a személyt új ötletek megfogalmazására.

A korábbi elméletek szerint a pozitív érzelmek alapfunkciói pusztán azok, hogy jelzéseket küldjenek az ember pozitív állapotáról. A láss és gyarapíts elmélet arra világít rá, hogy a pozitív érzelmek nem pusztán tükrözői, hanem aktív építői a személyes erőforrásoknak, tüzelőanyagai a testi-lelki jóllétnek, ami még inkább indokolja ezen érzelmek tanulmányozásának szükségességét.

Nézzük a modern pszichológia egyik legtöbbet idézett kutatója, az 1964-ben született Barbara Fredrickson empirikusan igazolt hat megállapítását a pozitivitásról:

1. A pozitivitás jólesik

A kellemes érzések által nyert erő motivál bennünket arra, hogy az életünkben különböző változásokat idézzünk elő. A pozitivitás megnyilvánulhat öröm, hála, nyugalom, érdeklődés, remény, büszkeség, élvezet, inspiráció vagy éppen szeretet formájában is.

2. A pozitivitás megváltoztatja a tudat működését

A pozitivitás nem pusztán a tudat tartalmát formálja át a negatív gondolatok helyett pozitívakat ültetve el, hanem kitágítja látókörünket is, kevésbé kötötté változtatva a tudatot. Pozitív hangulatunkban például több lehetőséget ismerünk fel az életben

3. A pozitivitás átformálja a jövőt

A pozitivitás a legjobbat hozza ki belőlünk. Az ismételt pozitív tapasztalatok kedvező hatása lehet: például fizikai (jobban alszunk), mentális (jobban tisztában vagyunk aktuális lehetőségeinkkel), pszichológiai (optimistábbak és ellenállóbbak vagyunk), társas (jobb viszonyt ápolunk családunkkal, kollégáinkkal)

4. A pozitivitás megfékezi a negativitást

A pozitivitás képes megfékezni, sőt megszüntetni a negativitás hatásait (például a negativitás hatására megnövekszik a vérnyomás, a pozitivitás hatására viszont megnyugszunk, és normalizálódik a vérnyomásunk is; a pozitivitás ilyen értelemben úgy működik, mint a mérgezésre adott ellenszer).

5. A pozitivitás mérhető szinthez köthető

A pozitivitás egyszerűen mérhető, a pozitív és negatív állapotok előfordulásának arányát jelöli.

6. A pozitivitásunk növelhető

A pozitív érzelmek felszabadításával életünk minden tekintetben gyarapodhat (virágzás). Az egyén megtanulhatja növelni pozitivitási arányát, ily módon gazdagodni fog az általa felhasználható erőforrások száma is.

Fizessen elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trumpék kérésére újraszámolták a szavazatokat Milwaukee-ban, Biden előnye nőtt

Trumpék kérésére újraszámolták a szavazatokat Milwaukee-ban, Biden előnye nőtt

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó