HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A saját érdekeken túlmutató szeretet vagy akár a „másikért lelkesülő” érzések a leghatékonyabb immunserkentőnek látszanak, míg az ellenségesség saját ellenségünkké válik, és a kapcsolat depresszióba taszíthat, meg is betegíthet.

Szerelempárti kutatások sora bizonyította, hogy a szeretet, legyen az segítő, vagy épp önzetlenül áradó – amilyen a szenvedélyes szerelemben – növeli szervezetünk önvédelmi képességét. Amerikai kutatók szerelmesek vérében felszaporodott mennyiségű endorfint, „örömhormont” találtak, ami fájdalomcsökkentő, hangulatjavító, sőt az immunrendszert is fokozottan aktivizálja. A harmónia, egymás támogatása kulcsfontosságú, mert azoknak a véleménye, akiket szeretünk, szinte bevésődik a tudatunkba.

Szeretett (vagy nem szeretett) partnerünk véleménye, jó szándékú (vagy kevésbé jó) megjegyzései erősen befolyásolják gondolatainkat, cselekedeteinket, önértékelésünket. Ha a negatív sugallatok túlsúlyba kerülnek, és lelkileg is azonosulunk velük, az esélyt is elveszítjük, hogy idővel elkerüljük az önleértékelést és a depressziót, vagy az immunrendszer lecsökkent működése miatt sokféle testi betegséget is gyárthatunk magunknak.

A legveszedelmesebb stresszek

Rendelje meg online!

Az utóbbi évtizedek felfedezése, hogy a stresszhormonok és a mellékvesekéreg hormonjai is gátolják az immunrendszer működését. Utóbbiak depressziós állapotban megemelkedett szinten vannak, az akut stresszhez hasonlóan tehát a depresszió is növeli az esélyt a különféle fertőzésekre, megbetegedésekre.

Ha passzivitás, szomorúság, reménytelenség jellemzi a lelkiállapotunkat, akkor gyengül az immunvédelmünk. Samuel Silvermann, a Harvard Egyetem pszichoszomatika-specialistája szerint a legveszedelmesebb stresszek a megoldatlan lelkiállapotok, főleg a tartós negatív érzelmek, a megbocsátás nélküli harag, a neheztelés és a bűntudat. Ezek károsítják az egészségünket – a konfliktusok oldásával viszont erősödik az immunrendszer és a testi-lelki egészség.

Testünk számos módon jelzi, ha kapcsolatunk (akár rejtett) feszültségekkel teli, hiányzik belőle a mély intimitás vagy éppen a hattyúdala közeleg. Előfordul, hogy a felek már egyáltalán nem kívánják egymás érintését, illetve orvosilag indokolatlan tüneteket produkálnak. A betegségek jelentős része valamilyen konfliktus, érzelmi megrázkódtatás, tudatos vagy tudatalatti trauma következtében alakulhat ki. Ezért fontos, hogy az orvosi kezelés mellett gondot fordítsunk a pszichés tényezők vizsgálatára is.

Betegségeket okozhatnak az önmagunkról és másokról alkotott negatív gondolatok és az elfojtott érzelmek, amelyeket zömében gyerekkorunkból hozunk, és ezeket a párkapcsolat megerősítheti, vagy felülírja. Ha például valakibe gyerekkora óta azt az érzést oltották, hogy tehetségtelen és mindenre alkalmatlan, akkor ezt az érzését a párkapcsolat megerősítheti, de akár meg is változtathatja. S ha nem értjük meg a lelkünk testünkön keresztül küldött üzenetét, a tünetek elmulaszthatók ugyan, de hamarosan más panasz formájában jelentkezhet a kezeletlen lelki probléma.

A szexuális gondok üzenete

A betegségek közül kiemelkednek a nemi szervekkel kapcsolatos problémák, amelyek gyakran a szexualitáshoz kötődő félelemről, bűntudatról, szégyenről, elfojtott dühről szólnak, főleg ha nincs szervi indokuk. Szervi problémákhoz vezethet, ha nem fogadjuk el a testünket, ha csak azért élünk nemi életet, mert félünk nemet mondani, vagy hogy ne veszítsük el a társunk szeretetét, hogy ne hagyjanak el bennünket. A hüvelyi folyással a nő tudattalanul átveszi a szexualitás „irányítását”, amire tünetek nélkül képtelen lenne.

Az impotencia gyakran félelmet takar attól, hogy a férfi átadja magát a nőnek, vagy fél önmaga és mások irányításától. A férfiak vállán nagy a felelősség: a munka nagy nyomással jár, és a társadalom is látványos teljesítményt vár el. A kudarctól való félelem előhozhatja a bűntudatot, s ezzel a félelmet a társ elvesztésétől: „ha nem tudom teljesíteni a feladatomat, nem leszek méltó arra, hogy a párom velem maradjon”. A bizonytalanság aztán potenciazavarhoz vezethet.

A menstruáció a nőnek a nőiségéhez való viszonyát jeleníti meg. Az idegességgel, feszültséggel, fej-, hát- vagy hasfájással járó premenstruációs szindróma nemcsak a hormonális egyensúly felborulásának következménye, de gyakran lélektani zavart jelez. A nők gyakran küszködnek azzal a kétséggel, hagyják-e, hogy a társadalmi sztereotípiák befolyásolják őket, vagy saját karrierterveiket valósítsák meg. Ebben sokszor a társ sem nyújt támaszt, mert bizonytalan abban, hogy a párját nőként vagy anyaként támogassa – a megoldás, hogy mindegyikben.

A szabálytalan menstruáció idejének meghosszabbodása, a nagyfokú vérzés gyakran a méhben található rostdaganat következménye, amelynek kialakulása kapcsolódhat érzelmi sokkhoz, traumához, amelyet a társsal vagy valamelyik fontos családtaggal való kommunikációs zavar, ambivalens viszony okozhat. Ilyen esetben az orvosi kezelés mellett sokat segít, ha a nők megtanulják kifejezni az érzéseiket.

Kockázatok és védőfaktorok

©

A kutatók szerint számos olyan tényező – nevezzük védőfaktornak – ismert, amely erősíti a párkapcsolatot, és általa a testi-lelki egészséget is. Ilyen a vidámság, a jókedv, amely mindkét nem számára védőernyőként szolgál a betegségek özönével szemben. Arról, hogy mi tesz egészségesebbé, illetve betegebbé egy párkapcsolatban, Kopp Mária pszichológus és Skrabski Árpád szociológus – házaspár kutatók – végeztek kiterjedt hazai vizsgálatokat.

Kiderült, hogy a férfiak esetében a pozitív életminőség háromszoros védőfaktor a betegségekkel szemben. Ezen az alábbiakat érthetjük – s ez régen megadatott a férfiaknak: tiszta ruha, meleg étel, az egészséges „kiszolgálás”, megbecsültség, kevés stressz, szeretetteljes otthon, kiszámíthatóság (ma a nők akarnak nagyobb számban válni!). A „Keress magadnak kaját, én nem vagyok a cseléded” beállítódás az eredmények szerint károsítja a férfiak egészségét (is).

Meglepő, de a nők iskolázottsága szintén védőfaktor a férfiak számára. A szőke nős viccek cáfolata, hogy a férfiak egészségesebbek az iskolázottabb nők mellett. Az olyan kölcsönösen jó kapcsolat, amely elköteleződésben, intimitásban és szenvedélyben gazdag, a férfiaknál ötszörös, a nőknél pedig hétszeres védelmet jelent. Az elégedetlenség a kapcsolattal kétszer magasabb korai halálozáshoz vezet azokkal szemben, akik megbecsülésben gazdag viszonyban élnek.

A családi problémák háromszor magasabb halálozási kockázatot hordoznak magukban: ez a legfontosabb veszélyeztető faktor a nők esetében. Egy nőt jobban megvisel, ha a gyerekekkel, szülőkkel adódik probléma, jobban átéli azok negatív érzéseit, fájdalmait. A férfiakat inkább a szeretet nélküli párkapcsolat viseli meg, a gyerekkel, szülőkkel kapcsolatos problémákat inkább a megoldandó feladatok kategóriájába sorolják.

Így a nőknek – egészségük érdekében is – különösen fontos a problémamegoldó képességük fejlesztése, amiben a legnagyobb segítség a társ, a megoldásorientált férfi lehet. De a nők elégedetlensége az anyagi helyzettel nagyobb veszélyeztető faktor a férfiak számára, mint a saját elégedetlenségük – a nők a család, a férfiak a saját anyagi helyzetüket veszik alapul.

Tehát igaza van Agatha Christie-nek, amikor azt mondta, hogy „a test csak hangszer, amin megszólal a dallam. Lehet ez szomorú, fáradt dallam. De lehet vidám is, tele életörömmel.” S életörömmel telve tovább tudunk muzsikálni. Ha partnerünk büszke a sikereinkre, támogatja, inspirálja az elképzeléseinket, munkamegosztás van a házimunkában, gyereknevelésben, az nemcsak a hatékonyságunkat növeli, de erősíti immunrendszerünket, egészségesebbé teszi testünket, lelkünket.

L. Stipkovits Erika pszichológus írása a legújabb HVG Extra Pszichológia Különszámban jelent meg. A lap témája: Boldogság minden körülmények között.

A szerző legújabb könyve a kamaszokról szól: Szeretetre éhezve.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Krízis és kilábalás: Kína mindenben élen jár?

Krízis és kilábalás: Kína mindenben élen jár?

A teljes utcai világítást környezet-, alvás- és rovarbarátra cserélik Bécsben

A teljes utcai világítást környezet-, alvás- és rovarbarátra cserélik Bécsben

Dárdai: „Nehezebb helyzetben veszem át a csapatot, mint hat évvel ezelőtt”

Dárdai: „Nehezebb helyzetben veszem át a csapatot, mint hat évvel ezelőtt”