HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Nemcsak a jó szex, hanem a rendezett élettér, a közös hit és a pénzhez való viszony is meghatározó lehet egy párkapcsolat hosszú távú fennmaradásában – derül ki egy új magyar kutatásból, amely a karantén alatti párkapcsolati dinamikákat vizsgálta meg.

Miért viseli meg a párok egy részét a karantén alatti összezártság, miközben mások kapcsolata ugyanabban az élethelyzetben megerősödött? – tette fel a kérdést Mihalec Gábor ismert párterapeuta tavaly tavasszal. Az eltérő kimeneteleket vizsgálva arra jutott, hogy a párkapcsolati rezilienciát az alábbi területekhez való viszonyulás határozza meg: a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az érzelmi támogatás, a pénzhez való viszony, az intimitás, a közösen megélt hit, valamint a rendezett élettér és személyes ápoltság.

Hogy meg tudja vizsgálni, melyiknek milyen szerepe van a párkapcsolatok – ahogy fogalmazott – „viharállóságában”, a terapeuta összeállított egy 78 tételből álló tesztet, amelyet összesen 1255 személlyel töltetett ki. (A kérdéseket az egyes témaköröket vizsgáló, a nemzetközi gyakorlatban már korábban bevált kérdéssorokból gyűjtötte.) A kutatásban résztvevők közül 634-en éltek egyértelműen fejlődő párkapcsolatban, 317-en egyértelműen hanyatló kapcsolatban, míg a maradék 304 az úgynevezett „nem tiszta” csoportban.

Bántalmazó tendenciák

 

Rendelje meg online!

Az eredmények azt mutatták, hogy a válaszoló párok 60 százaléka érezte úgy, hogy a kapcsolatuk erősödött a karantén alatt, míg minden ötödik kifejezetten hanyatlást tapasztalt e téren. A családoknak pedig döntő többségét (71%) közelebb hozta egymáshoz, míg csak 17 százalék érezte úgy, hogy a tagok eltávolodtak.

Nagyobb baj a terapeuta szerint, hogy bár a megkérdezettek közel háromnegyed határozottan úgy vélte, hogy a bezártság idején nem fordultak elő verbális és/vagy fizikai túlkapások a másik részéről, 27,5 százalékuk viszont a bántalmazás valamilyen formájáról számolt be, márpedig „ez pontosan 27,5 százalékkel több annál, mint amennyinek lennie szabadna!” Ráadásul ez a viselkedés a válaszok alapján gyakran összekapcsolódott a bántalmazó fél alkoholfogyasztásával.

Szex és rendezettség

Az is kitűnt, hogy a fejlődő párok az intimitás, a gyengédség terén is jóval elégedettebbek a partnerükkel (78%), mint a „hanyatló párok” (32%). Ez azért fontos, mert az összezártság korántsem mindenütt járt együtt a szexuális aktivitás növekedésével (például a létbizonytalanság okozta libidócsökkenés miatt), és az ebből adódó frusztrációkat könnyebben kezelték, akik „békeidőben” is elégedettebbek a partnerükkel az ágyban.

A kutatás szerint kulcsfontosságú az is, mennyire rendezettek egy együtt élő pár körülményei egy ilyen különleges helyzetben – a pontosan beosztott napirendtől a lakás és az öltözködés rendezettségéig. Erre utal, hogy a fejlődő kapcsolatú személyek több mint kétharmada figyelt oda a külsejére az otthon töltött idő alatt is, érdekes módon a férfiak egy picit nagyobb arányban, mint a nők. A kapcsolatukban mélyponton lévők közül viszont csak 42 százalék válaszolt igenre erre a kérdésre, és itt már a férfiak szignifikánsabban kevesebben voltak igényesek.

Rengeteg tartalékunk van

Érdekessége még a vizsgálatnak, hogy – bár látszólag nagyon eltérő területekről van szó, de – a közösen megélt hit, spiritualitás, illetve a közös kassza is milyen fontos habarcs a nehéz időkben. Mihalec Gábor úgy találta, hogy mindkét téren azok küzdenek meg jobban a krízishelyzettel, akik ezekben „egy húron pendülnek”.

Az eredmények összesítését követően a pártanácsadó azt szűrte le – és számol be erről a kutatást ismertető, hamarosan megjelenő, Viharálló szerelem című könyvében –, hogy „a karantén megmutatta: mennyi tartalékunk van anyagilag, érzelmileg, idegileg, sőt még egészségileg”. Vagyis ott eszkalálódtak a problémák, ahol már korábban is voltak (nem feltétlenül látványos) konfliktusok és egyéb problémák. És fordítva: ott erősítette a kapcsolatot, ahol már korábban is harmónia volt a párok között az említett kulcsterületeken.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, amely lelkünk sötét és napos oldalával foglalkozik.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
6 ezer pedagógust oltottak be eddig a 195 ezerből

6 ezer pedagógust oltottak be eddig a 195 ezerből

Doku360: A Kádár-rendszer Soltvadkertig nem ért el

Doku360: A Kádár-rendszer Soltvadkertig nem ért el

Három gyomirtóféle úgy felforgatja a talajt, hogy antibiotikum-rezisztencia lesz a vége

Három gyomirtóféle úgy felforgatja a talajt, hogy antibiotikum-rezisztencia lesz a vége