HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Az arckifejezés és az érzelmek közötti kapcsolat nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.

Az amerikai Tennesseei Egyetem munkatársai nem kisebb feladatra vállalkoztak, mint hogy átnézték az utóbbi ötven év tudományos anyagát, amelyben az arckifejezés és az érzelmek közötti összefüggést vizsgálták.

A kutatókat évtizedek óta megosztja a kérdés, hogy az arckifejezésünk kiválthat-e belőlünk specifikus érzelmet, például boldogabbak leszünk-e, ha mosolyra húzzuk a szánkat, vagy mérgesebbek, ha csúnyán nézünk.

138 kutatás több mint 11 ezer résztvevőjének kísérleti eredményeit végigfésülve arra jutottak, hogy az egymásnak olykor ellentmondó beszámolók eredője mégiscsak abba az irányba mutat, hogy arckifejezésünk kis mértékben, de valóban hatással van érzelmi állapotunkra.

Boldogabbak leszünk a mosolygástól, szomorúbbak a bánatos arckifejezéstől, és dühösebbek a morcos ábrázatunktól.

A Psychological Bulletin hasábjain nemrégiben közzétett tanulmány fontos mérföldkő a test és az elme kölcsönhatása körüli vizsgálódásban.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, amely lelkünk sötét és napos oldalával foglalkozik.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 


 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felszállt az ausztrálok pilóta nélküli gépe, ami pajzsként védhet más repülőket

Felszállt az ausztrálok pilóta nélküli gépe, ami pajzsként védhet más repülőket

Turisták helyett migránsok érkeznek a Kanári-szigetekre

Turisták helyett migránsok érkeznek a Kanári-szigetekre

Újra kocka alakú számítógépet készít az Apple?

Újra kocka alakú számítógépet készít az Apple?