szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

Steve Jobs halálhíre után arra voltunk kíváncsiak, hogy a magyar média- és filmvilág szereplőire hogyan hatott az Apple-vezér munkássága.

"iSad2, iRIP, MacHalt" - ilyen részvétnyilvánításokkal telt meg a közösségi oldalak üzenőfala. Hollywood és a világhírű sztárok is azonnal reagáltak, sokuk Twitteren osztotta meg gondolatait Jobsról.

Steven Spielberg szerint Steve Jobs volt Thomas Edison óta a legnagyobb feltaláló, aki a világot az ujjbegyünk elé tárta. Tyra Banks azt írta: "ahogy pötyögök az iPhone-omon, könnyek gyűlnek a szemembe egy fantasztikus ember miatt, akivel sohasem találkoztam".

Kylie Minogue és Ellen DeGeneres is méltatta az Apple-gurut, Elijah Wood pedig azt írta: "Egy legenda ment el". Jared Leto, a 30 Seconds To Mars frontembere a vizionáriustól búcsúzott bejegyzésében.

Mi délelőtt a hazai IT-gurukat kérdeztük meg, de kíváncsiak voltunk arra is, hogy a magyar médiavilág szereplői hogyan reagáltak Jobs halálhírére.

Vágó István

©

IPhone-t használ, de nem Steve Jobs munkásságáról, hanem inkább személyiségéről emlékezett meg kérdésünkre a játékmester.

„Láttam néhány előadását, és fantasztikusan szuggesztív, mégis rokonszenves embernek tűnt” - mondja Vágó, aki Jobs arab származására is felhívta a figyelmet:
„Az előítélet-mentesség egy példája, hogy ilyen magasra törthetett az Egyesült Államokban”.

Geszti Péter,

©

„Apple? Abból áll az irodám” - egy iPhone és egy Macbook Air is a munkaeszközei között van. Geszti Péter bevallása szerint sokat köszönhet Steve Jobsnak: „az ő innovációinak segítségével hoztam és hozom létre a saját ötleteimet” - mondta el a hvg.hu kérdésére.

Az Apple vezérének halála azért is megérintette, "mert elvitte magával azt a tudást, ami ezidáig beláthatatlan dimenziókkal gazdagította a világot. Arról nem is beszélve, hogy Steve Jobs volt az a szoftver, mely nélkül az Apple-hardver nem biztos, hogy működni fog”.

Geszti ugyanis szentül hiszi, hogy a nagyvállalati siker az emberi erőforráson, akár egyetlen ember zsenialitásán áll vagy bukik.

Árpa Attila

A filmes legfőképp szórakozásra használja Steve Jobs találmányait: egy iPod, egy iPad és egy iPhone büszke tulajdonosa. Kislánya imádja a virtuális gyermekkönyvprogramot, mellyel szélvihart és kék eget lehet teremteni mesélés közben. "A halála kapcsán mégis először az a csúnya gondolat jutott eszembe: az alma visszaharapott, de leginkább az merült fel bennem, hogy hiába a vagyon, és hiába az egyik legfejlettebb egészségügyi rendszer a világon, újra bebizonyosodott, hogy az ember nem képes mindent hatalmában tartani" - vélekedik Árpa, aki szerint a mobiltelefonok húsz éves történetében az Apple újításai gyorsították fel igazán a világot.

Ördög Nóra

Az RTL Klub műsorvezetője is "almahasználó", méghozzá a férje fertőzte meg az Apple-mániával.

"Van iPadem, iPodom, MacBookom és természetesen iPhone-om is" - nyilatkozta Ördög, aki ugyancsak zseniként tekint Jobsra.

"Nem csupán a technikai újításai miatt: olyan közösséget épített a kütyüi köré, amihez mindenki szeretne csatlakozni".

Steve Jobs diplomaosztó videóját Ördög is megnézte a mai halálhír után: "karizmatikus és lebilincselő személyiség volt, szomorú vagyok, hogy meghalt".

Schobert Norbi és Rubint Réka

A népfogyasztó celebpáros iPhone-t és Macbook Airt használ, és a hvg.hu kérdésére elmondták: nem tudnának leszokni róluk. „Zseniális elme volt és óriási alkotó, hatása vitathatatlan” - osztotta meg velünk Schobert Norbi gondolatait.

Petrányi Viktória

Mundruczó Kornél filmjeinek producerét is fejbekólintotta Steve Jobs halálhíre. "Ha van a sikernek, a tökéletes üzleti modellnek és az innovációnak helyes kereszteződése, akkor az maga Steve Jobs" - véli Petrányi, aki munkatársaival együtt Apple-bűvöletben él. Nem csupán a számítógépeit, a mobiltelefonjait és az iPadjét használják, de az összes vágógépük is Jobs-fejlesztés.

HVG Tech

Galéria: képes áttekintés Steve Jobs pályájáról

Ötvenhat éves korában elhunyt Steve Jobs, az Apple társalapítója. Jobs, aki hasnyálmirigyrákkal küzdött, és nemrég a lemondott cége vezérigazgatói posztjáról, egy egyetemi beszédében azt mondta, hogy kreativitásának motiválója a halandóság tudata volt.

HVG Tech

Jobs útjai

Az 1955-ben született Steven P. Jobs Volkswagenjét, barátja, Stephen G. Wozniak pedig programozható zsebszámológépét adta el 1976-ban, hogy a kaliforniai Szilícium-völgyben, Jobs örökbefogadó szüleinek garázsában beindítsák a vállalkozásukat, s elkészítsék az első ötven, Apple I névre keresztelt számítógépüket. A fából készült „dobozba” foglalt, monitor, billentyűzet és ház nélkül árusított masina nem aratott túl nagy sikert, az áttörést az egy évvel később, 1977 áprilisában piacra dobott, továbbfejlesztett Apple II hozta meg, amelyet az első személyi számítógépként (PC) tartanak számon.

hvg.hu Tech

A Google is tiszteleg Steve Jobs előtt

A Google is tiszteleg az Apple volt elnök-vezérigazgatója előtt, a kereső nyitólapján kiírták a legendás vezér születési és elhalálozási dátumát.

hvg.hu Tech

Önnek mit jelent Steve Jobs?

Rendhagyó ötlettel emlékezik a New York Times online az Apple elhunyt elnökére: az olvasók fotókat tölthetnek fel, az ő életüket miképpen befolyásolta az ikonikus Apple-vezér.

Brexit-hatás: a Cityben drámai mértékben csökkentek az új munkahelyek

Brexit-hatás: a Cityben drámai mértékben csökkentek az új munkahelyek

Stratégiai partnerséget kötött a Vida vezette bank és Mészárosék biztosítója

Stratégiai partnerséget kötött a Vida vezette bank és Mészárosék biztosítója

Karácsony: A városaink kifosztása nem kormányzás

Karácsony: A városaink kifosztása nem kormányzás